Image default
Επιχειρήσεις

KPMG: Καθιερώνεται η εξ’ αποστάσεως εργασία

Καθιερώνεται η εξ αποστάσεως εργασία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2ου κύκλου έρευνας «Βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19» η οποία διεξήχθη από το συμβουλευτικό τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG.

Αναλυτικότερα, το 92% των εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρείες συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής (93% εργαζόταν έτσι στον 1ο κύκλο έρευνας), ενώ στις ελληνικές εταιρείες το 75% αυτών συνεχίζει (έναντι 82% στον 1ο κύκλο έρευνας).

Συνολικά αυξήθηκε και έφτασε το 93% η υιοθέτηση από τις εταιρείες του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας (88% στον 1ο κύκλο), καθώς και του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας που έφτασε το 32% (από 21% στον 1ο κύκλο).

Έχει ατονήσει σε σχέση με τον 1ο κύκλο, η θετική επίδραση στη γνώμη των εργαζομένων για την εταιρείας τους αναφορικά με τα μέτρα που πήραν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μειώθηκε από το 74% στο 57%. Η μείωση αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες έλαβαν έγκαιρα μέτρα και δεν προκαλούν πλέον έκπληξη τους εργαζόμενους αλλά παράλληλα και η εφαρμογή του μέτρου αναστολής συμβάσεων (22%) το οποίο επίσης φαίνεται ότι αποτελεί λόγο μείωσης στο ποσοστό της θετικής εικόνας.

Σημαντική διαφοροποίηση υπάρχει, σε σχέση με τον 1ο κύκλο της έρευνας, στην αίσθηση που έχουν οι εργαζόμενοι σχετικά με το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας στην Ελλάδα. Βελτιώθηκε σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων που θεωρεί ότι θα ενσωματωθεί στην πολιτική των εταιρειών ως μόνιμη μορφή εργασίας και ανέρχεται στο 40% έναντι του 11% του 1ου κύκλου.

Ποσοστό 72% των εργαζόμενων σε πολυεθνικές εταιρείες έχει θετική στάση αναφορικά με την εξέλιξη αποστάσεως εργασία, έναντι 62% αυτών σε ελληνικές εταιρείες. Ο κλάδος της Πληροφορικής και Τεχνολογίας έχει θετική στάση άνω του 80% με τον κλάδο της Βαριάς Βιομηχανίας να βρίσκεται στο 56%.

Το 70% των μη διοικητικών στελεχών έχει θετική στάση, έναντι 53% των Ιδιοκτητών/Γενικών Διευθυντών.

Η εξοικείωση με τα πληροφοριακά συστήματα έχει άμεση επιρροή στην παραγωγικότητα η οποία μεταβάλλεται θετικά από 36% σε 42% για όσους δηλώνουν εξοικειωμένοι, ανεξαρτήτου αν εργάζονται σε ελληνικές ή πολυεθνικές εταιρείες.

Υπάρχει θετική συσχέτιση με την παραγωγικότητα για όσους δηλώνουν ότι έχουν προσαρμοστεί πλήρως στην εξ αποστάσεως εργασία (78% έχει επηρεαστεί θετικά).

Το 40% των γυναικών εκτιμούν ότι η εξ αποστάσεως εργασία έχει επιδράσει θετικά στην παραγωγικότητά τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών βρίσκεται στο 33%, ενώ ανά ηλικιακή ομάδα, παρατηρούμε και πάλι μια προοδευτική αύξηση της θετικής επίδρασης όσο μικραίνουν οι ηλικιακές ομάδες, από 26% για τους άνω των 60 ετών, έως 58% για τους κάτω των 30 ετών.

Μεγαλύτερη δυσκολία στην εξ αποστάσεως εργασία παραμένει η απουσία σαφών ορίων μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου. Ως σημαντικότερη αιτία αναδείχτηκε η αύξηση του φόρτου εργασίας (58%). Η αύξηση του φόρτου εργασίας είναι πιο αισθητή στους εργαζομένους σε πολυεθνικές εταιρείες (60%) και για τα διοικητικά στελέχη (67%). Αντιθέτως, φαίνεται ότι στις ελληνικές εταιρείες η αύξηση του φόρτου εργασίας αποτελεί μεγαλύτερη δυσκολία για τους υπαλλήλους γραφείου.

Η ανησυχία των εργαζομένων για την εγχώρια οικονομία παρουσιάζει αύξηση, φτάνοντας το 83%, σε σχέση με τον 1ο κύκλο της έρευνας (76%) ενώ η ανησυχία σε σχέση με τη σωματική και ψυχολογική υγεία έχει μειωθεί στο 54% έναντι του 63% του 1ου κύκλο της έρευνας.

Σχετικα αρθρα

Διάκριση για Τράπεζα Πειραιώς στα Effie Awards Europe

admin

Η Jaguar Land Rover εξασφάλισε δάνειο $705 εκατ. από κινεζικές τράπεζες

admin

Creta Farm: Καίει τους αδελφούς Δομαζάκη το πόρισμα της Deloitte

admin

Η ΕΕΣΥΠ με το ΜΙΤ Enterprise Forum Greece ανοίγουν τον κύκλο διαδικτυακού διαλόγου και συναντήσεων

admin

OTE: Εντός του 2020 οι πρώτες ηλεκτρονικές πληρωμές από την Cosmote Payments

admin

Λεβεντέρης: Δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας

admin

To σχήμα Mohegan- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κι επισήμως προσωρινός ανάδοχος για το καζίνο στο Ελληνικό 

admin

Η Mastercard στηρίζει για 2η χρονιά το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

admin

MLS: Στις 29 Μαΐου η πληρωμή τόκων για το ομολογιακό

admin

Νέες συνεργασίες για Megas Yeeros σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

admin

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καλωδίου στο Ρίο-Αντίρριο

admin

Στο κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» το πρώτο εργαστήριο Virtual Reality

admin

ΕΤΑΔ: Τι λέει για την ακύρωση μεταβίβασης 10.119 ακινήτων του Δημοσίου

admin

Mytilineos: Προστιθέμενη αξία 1 δισ. στην ελληνική οικονομία

admin

Ευρωπαϊκή Πίστη: Επιστροφή ασφαλίστρων για το πρόγραμμα Ασφαλιστικός Γονέας

admin

Στρατηγική συνεργασία EMMA CAPITAL – ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε.

admin

COSMOTE TV: Μειωμένοι από σήμερα οι λογαριασμοί των συνδρομητών της

admin

Σκλαβενίτης: Πιστοποίηση «Covid Shield» επιπέδου Excellent

admin