Image default
Πρώτο Θέμα

Toυρκία: Ο Ερντογάν ορκίζεται ότι δεν θα «γονατίσει» μπροστά στο ΔΝΤ

Η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού κλονίζει τα ήδη σαθρά θεμέλια της τουρκικής οικονομίας, προκαλώντας έντονους τριγμούς και στο εθνικό νόμισμα της χώρας, ξυπνώντας μνήμες της συναλλαγματικής κρίσης. Όμως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει αποφασισμένος να διαχειριστεί μόνος του την κρίση, χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -μια λύση που ορκίζεται ότι δεν πρόκειται να επιλέξει ποτέ.

Μέσα στο επόμενο 12μηνο, η Τουρκία θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος σε ξένο νόμισμα, ύψους 169 δισ. δολαρίων. Οι προσπάθειες στήριξης της λίρας έχουν μειώσει σε ανησυχητικό βαθμό τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας, που υπολογίζονται -μαζί με τον χρυσό- μόλις στα 84 δισ. δολάρια.

Οι παραπάνω παράγοντες έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που έστρεψαν την πλάτη στη λίρα με αποτέλεσμα την υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά εναντι του δολαρίου, πυροδοτώντας προειδοποιήσεις για κρίση ισοζυγίου πληρωμών και ελάχιστες επιλογές για την Άγκυρα, μεταξύ των οποίων και η «αγκαλιά» του ΔΝΤ.

Η λίρα όμως έχει καταφέρει αυτό το μήνα να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, ενώ αρκετές τουρκικές τράπεζες κατάφεραν να μετακυλίσουν τα χρέη τους, γεγονός που επιτρέπει προς το παρόν στον Ερντογάν να αψηφίσει τις προειδοποιήσεις.

«Αρκετές φορές ένιωθα σαν τον “ψεύτη βοσκό” όσον αφορά την Τουρκία. Και έχω μάθει να είμαι πιο επιφυλακτικός», δηλώνει στους «FT» ο Ρότζερ Κέλι, οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποφεύγει το ΔΝΤ προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι καλλιεργεί την εικόνα ενός ισχυρού ηγέτη, ο οποίος δεν πρόκειται να «γονατίσει» μπροστά στις ξένες δυνάμεις και θεσμούς -ειδικά  εκείνων της Δύσης.

Ακόμη και στη συναλλαγματική κρίση του 2018 -που είχε πυροδοτήσει ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας- είχε αρνηθεί την επιλογή του να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Την καχυποψία του απέναντι στο Ταμείο συμμερίζονται και οι πολίτες, με το 70% να μην επιθυμούν μια συμφωνία δανειοδότησης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Istanbul Economics Research.

Σχετικα αρθρα

Χρειάζεται η Ευρώπη τα Βαλκάνια;

admin

ΕΚΠΑ:Κίνδυνος λουκέτου για 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Μήνυμα στην Αθήνα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις για να πάρει τη δόση

admin

Φόβοι μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές

admin

Γερμανία: Χαμηλοί τόνοι ενόψει τουρκικών εκλογών

admin

Θα χάσει το ΔΝΤ την Ουκρανία;

admin

Επιχειρήσεις: Ή άρθρο 99 ή συμφωνίες με distress funds

admin

Πώς η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της μετανάστευσης

admin

Στουρνάρας: Να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος- Τα δύσκολα έχουν περάσει

admin

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην Ελλάδα

admin

Σταθερά έσοδα μετά από 9 χρόνια ο ΟΤΕ το 2016

admin

Το… βρήκε από τον Σαρκοζί, η Λεπέν

admin

Σε νέα χαμηλά σχεδόν 2 μηνών το Χ.Α. με βαρίδι την Coca Cola (-6%)-Απώλειες 1,84% στις Τράπεζες

admin

Πώς τα πήγαν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests -Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα

admin

O Draghi και η τελευταία προειδοποίηση…

admin

Τα άκρα της Ευρώπης: άγριες τίγρεις και ακίνητοι φινλανδοί

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ η γεωπολιτική και το Graccident

admin

Η πιο «μαύρη» Δευτέρα του ΧΑ

admin