Image default
Διεθνή

Οι Βρυξέλλες θέλουν αποδέσμευση ποσού 9 δισ. ευρώ για τη δημόσια υγεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος για την υγεία, το οποίο θα διαθέτει πόρους άνω των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του προσεχούς πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, προκειμένου η Ένωση να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για υγειονομικές κρίσεις, όπως ανέφερε σήμερα.

Η υγεία δεν είναι μια αρμοδιότητα που ανήκει στην ΕΕ αλλά στα κράτη μέλη, δεν σταματά να υπενθυμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια της κρίσης, προσπαθώντας ωστόσο να συντονίσει την υγειονομική απόκριση στη Γηραιά Ήπειρο απέναντι στην πανδημία.

Το πρόγραμμα EU4Health

Όμως με το νέο αυτό πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες ελπίζουν να «φέρουν μια πραγματική αλλαγή», εξήγησε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου στους δημοσιογράφους.

«Στη διάρκεια της κρίσης, υπήρξε μια απόκλιση ανάμεσα σε εκείνο που οι πολίτες αναμένουν από την ΕΕ και εκείνο που μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε», παραδέχθηκε.

Η Επιτροπή προτείνει στο σχέδιό της για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, που αποκαλύφθηκε σε γενικές γραμμές χθες, να δοθούν στο πρόγραμμα «ΕΕ για την Υγεία» (EU4Health) 9,4 δισεκ. ευρώ, ποσό εικοσαπλάσιο και πλέον εκείνου που πρότεινε μέχρι πρότινος η Επιτροπή στο προσεχές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

Ένα μεγάλο μέρος θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ταμείο ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ύψους 7,7 δισεκ. ευρώ, και το υπόλοιπο από τον προϋπολογισμό.

Θα επενδύσουμε «στην πρόληψη, στην προετοιμασία για κρίσεις, στην απόκτηση φαρμάκων και ζωτικού εξοπλισμού, καθώς και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων μακροπρόθεσμα στο θέμα της υγείας».

Θα προσεγγιστεί επίσης το θέμα των ανισοτήτων ανάμεσα σε υγειονομικά συστήματα ή ακόμη σε ό,τι αφορά μη μεταδιδόμενες ασθένειες (καρκίνος, ψυχική υγεία, σπάνια νοσήματα…)

Το πρόγραμμα θα βοηθήσει επίσης να ενισχυθεί το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, και να ηγηθεί η ΕΕ της απόκρισης στο θέμα της διευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων.

Για το θέμα αυτό η Επιτροπή ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο δράσης για το τέλος του έτους.

Απόθεμα έκτακτης ανάγκης

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι θέλει να δημιουργήσει ένα μόνιμο απόθεμα απαραίτητων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που ταλαιπωρούν για χρόνια την ΕΕ και επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Τα αποθέματα θα συμπληρώσουν ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης ύψους 380 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση της πανδημίας της COVID-19 μετά τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν σε πολλές από τις 27 χώρες-μέλη για προστατευτικές μάσκες προσώπου, διαγνωστικών τεστ, αναπνευστήρες, φάρμακα εντατικής θεραπείας και άλλα ζωτικά είδη.

Η ΕΕ επιδιώκει να δημιουργήσει αποθέματα απολυμαντικών, τεστ και διαγνωστικών αντιδραστηρίων, προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων, ενώ η επιπλέον χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση εμβολίων που βρίσκονται συχνά σε έλλειψη στην ΕΕ και παράγονται στην πλειονότητά τους εκτός ΕΕ.

Η πανδημία ανέδειξε την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα και την Ινδία σε ό,τι αφορά τις δραστικές ουσίες των φαρμάκων καθώς και τον ιατρικό εξοπλισμό.

Η κρίση της Covid-19 «έφερε στο φως τα προβλήματα και τις υφιστάμενες ήδη αδυναμίες της αλυσίδας εφοδιασμού και παραγωγής φαρμάκων. Θα είναι μια προτεραιότητα για το EU4Health», υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου.

--AFP--

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός – Βρετανία: «Μη σκοτώσεις την γιαγιά σου» το μήνυμα της κυβέρνησης στους νέους

admin

Ξεκίνησε η δίκη των 20 Σαουδαράβων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

admin

Γυναίκα μπήκε σε εστιατόριο και ζήτησε να τη σώσουν από τον άνδρα που την απειλούσε

admin

Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός καλεί τους πολίτες να μην κλείσουν διακοπές στο εξωτερικό

admin

Η Γκισλέιν Μάξγουελ επικοινωνούσε με τον Έπσταϊν τουλάχιστον μέχρι το 2015

admin

Πρωτοσέλιδο στους Financial Times η καταδίκη των χρυσαυγιτών

admin

Ανησυχία ΟΗΕ για την αύξηση προσφύγων από τη Λιβύη – «Έργο του Σάρατζ», λέει ο Χαφτάρ

admin

Σερβία : Έντονη αντίδραση για γραμματόσημο της Βόρειας Μακεδονίας – Έχει χάρτη της ναζιστικής Κροατίας

admin

Θλιβερό ρεκόρ και η Αφρική : Ξεπέρασε το όριο του 1.000.000 κρουσμάτων κοροναϊού

admin

Ιράν : «Θάνατος στην Αμερική» φωνάζουν διαδηλωτές

admin

Πάπας Φραγκίσκος : Οι φτωχοί θα πρέπει να πάρουν πρώτοι το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

admin

Τζεμ Γκουρντενίζ: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι η θαλάσσια κοσμοθεωρία της Τουρκίας»

admin

Economist εν μέσω πανδημίας : Ανοίξτε τα σχολεία, αφήστε τα παιδιά να μάθουν

admin

Βρετανία: Πάνω από 70 εργάτες θετικοί στον κορωνοϊό σε αγρόκτημα

admin

Κορωνοϊός – Κίνα: Νέα εστία εξάπλωσης του ιού μια μεγάλη αγορά στο Πεκίνο

admin

ΠΟΥ : Νέες οδηγίες για τις μάσκες στα παιδιά – Από ποια ηλικία επιβάλλεται να φορούν

admin

Κοροναϊός : Σε προσεκτική άρση του lockdown προχωρούν οι χώρες της Ευρώπης

admin

Χιλή : Σάλος με βίντεο που δείχνει αστυνομικό να ρίχνει από γέφυρα 16χρονο διαδηλωτή

admin