Image default
Διεθνή

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν ιστοσελίδα που διασπείρει fake news για τον κοροναϊό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί ιστοσελίδα στην Αρμενία, η οποία διασπείρει ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία του κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και προειδοποιήσεων προς τους Αρμένιους να αρνηθούν μελλοντικά προγράμματα εμβολιασμού.

Η ιστοσελίδα, Medmedia.am, ιδρύθηκε με τη στήριξη κονδυλίου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο προορίζεται για την προώθηση της δημοκρατίας. Ωστόσο πρόσφατη έρευνα της βρετανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας της Βρετανίας openDemocracy, ανακάλυψε ότι αξιοπιαοιείται για την διάδοση παραπληροφόρησης για τον φονικό ιό.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών άρθρων του Medmedia ανήκουν και κείμενα που αποκαλούν τον κοροναϊό «ψεύτικη πανδημία» και αναφέρουν ψευδώς ότι ένα νεκροτομείο προσφέρει εκατοντάδες δολάρια σε οικογένειες νεκρών ασθενών με τον όρο να ισχυριστούν ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από το νέο ιό.

Αντιεμβολιαστής και ομοφοβικός ο ιδρυτής της ιστοσελίδας

Το κονδύλι παραχωρήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ομάδα που αποκαλείται Αρμενική Ένωση Νεαρών Γιατρών, η οποία και ίδρυσε την ιστοσελίδα πέρσι υπό την ηγεσία ενός αμφιλεγόμενου γιατρού, ονόματι Γκέβοργκ Γκριγκοριάν.

Είναι γνωστός για τις έντονες επικρίσεις τους προς το υπουργείο υγείας και τα προγράμματα εμβολιασμού, ενώ έχει ιστορικό ομοφοβικών δηλώσεων. Μεταξύ τους και μια ανάρτησή του στο Facebook το 2014, στην οποία ζητούσε την καύση των ομοφυλόφιλων ατόμων.

Ο Γκριγκοριάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν είναι αντίθετος στους εμβολιασμούς, συνεργάζεται με έναν επιφανή δημοσιογράφο και έναν δικηγόρο, οι οποίοι συνδέονται αμφότεροι με το ακροδεξιό κόμμα Veto, για να δημιουργήσουν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν δημόσια ομάδα εύρεσης στοιχείων για την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία.

Τι δηλώνει η αμερικανική πρεσβεία της Αρμενίας

Αυτή την εβδομάδα, η επίσημη σελίδα της ομάδας στο Facebook ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος ηγήθηκε του ειρηνικού κινήματος μεταρρύθμισης πριν την εκλογή του, έχει «αποτύχει πλήρως» στη μάχη του με τον κοροναϊό. Ο Γκριγκοριάν υποστηρίζει ότι δεν συμμετέχει σε κανένα πολιτικό κόμμα και αρνείται ότι η ιστοσελίδα του έχει αντιπολιτευτική στόχευση.

«Αν εξετάσουμε τα πάντα από πολιτική σκοπιά, δεν πρόκειται να πετύχουμε πολλά», δήλωσε. «Όμως από τη σκοπιά του ειδικού, οι στατιστικές μιλούν από μόνες τους».

Η Αρμενία έχει καταγράψει 7.100 κρούσματα κοροναϊού, με το ρυθμό μετάδοσης να αυξάνεται. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει δει τους εμβολιασμούς παιδιών να μειώνονται, πράγμα που ο υπουργός υγείας Αρσέν Τοροσιάν, αποδίδει στην αντιεμβολιαστική προπαγάνδα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το μέγεθος του κονδυλίου ή τη μέθοδο έγκρισής του.

Μια ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αρμενία αναφέρει ότι τα κονδύλια του Προγράμματος Μικρών Επιχορηγήσεων για την Δημοκρατία, τα οποία φτάνουν μέχρι τα 50.000 δολάρια, χορηγούνται σε τοπικές ΜΚΟ βάσει ανταγωνισμού και στοχεύουν στην έμφαση σε ζητήματα όπως η διαφάνεια και η λογοδοσία των κυβερνήσεων, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εξάλειψη της διαφθοράς και η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, η έρευνα του openDemocracy ανακάλυψε ότι αν και το Medmedia έχει δημοσιεύσει ορισμένες ειδήσεις, τα περισσότερα άρθρα γνώμης του είναι αναδημοσιεύσεις αναρτήσεων στο Facebook που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες.

Αρνείται τις καταγγελίες ο Γκριγκοριάν

Ο Γκριγκοριάν δήλωσε στον Guardian ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αρμενία έχει έρθει σε επαφή μαζί του για ανησυχίες σε σχέση με άρθρα γνώμης και άλλα κείμενα της ιστοσελίδας. Ωστόσο, αναφέρει ότι «Είμαι σίγουρος ότι κατάφερα να απαντήσω όλες τους τις ερωτήσεις και κάθε ανησυχία υποχώρησε. Η ιστοσελίδα δεν είναι φόρουμ αντιεμβολιαστών».

Δεν ήταν πρόθυμος να δηλώσει πόσα χρήματα δόθηκαν στην ομάδα του Αρμενική Ένωση Νεαρών Γιατρών από την αμερικανική πρεσβεία και πόσα εξ αυτών επενδύθηκαν στην ιστοσελίδα. Το χαρακτήρισε «μικρό ποσό» και τόνισε ότι η περίοδος της επιχορήγησης ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.

Το Medmedia ανήρτησε κείμενο όπου αναφέρει ότι η ιστοσελίδα χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, όμως τα κείμενά του «δεν αντανακλούν απαραιτήτως» τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Γκριγκοριάν υπερασπίστηκε τα άρθρα σε συνέντευξή του στον Guardian, αναφέροντας ότι η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε «ώστε να ακουστεί η φωνή του κοινού». «Αν κάποιος ισχυριστεί ότι η Αρμενία θα πρέπει να αρνηθεί τα εμβόλια και η κυβέρνηση καταρρίψει τη θέση του με ικανοποιητικά επιχειρήματα, το κοινό έχει ήδη ευεργετηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα σε σχέση με τα άρθρα, είπε πως δεν συμμερίζεται τις απόψεις που εκφράζονται, αλλά δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να κατέβουν. «Δεν πρόκειται για fake news», δήλωσε. «Είναι η άποψη ενός ειδικού, η άποψη ενός γιατρού, ενός επικεφαλής σε ΜΚΟ. Είναι μια άποψη. Επομένως δεν είναι fake news».

Αρνήθηκε ότι αναρτώντας τέτοιου είδους άρθρα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του αποτελούν «έναυσμα για συζήτηση».

Ενώ αρνήθηκε πως τίθεται προσωπικά εναντίον των εμβολίων, ισχυρίστηκε ότι τα άρθρα στην ιστοσελίδα του είναι αντιπροσωπευτικά του σκεπτικισμού απέναντι στα εμβόλια εντός της αρμενικής κοινωνίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι εξαιτίας της λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής ενημέρωσης, τέτοιου είδους άρθρα διαδίδονται ευρέως», σημείωσε.

Ο Γκριγκοριάν τόνισε επίσης ότι τα ομοφοβικά σχόλια που έχει κάνει στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων και εκείνο όπου ανέφερε ότι «θα μάχεται για πάντα κατά των ομοφυλόφιλων», έχουν παρερμηνευθεί, ενώ προέκυψαν από συγκεκριμένα είδη «αντικοινωνικής συμπεριφοράς». Όταν ερωτήθηκε για ανάρτησή του στο Facebook το 2014, όπου δήλωνε ότι «οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να καούν σε δημόσια θέα», είπε πως ήταν μια αναφορά στην ταινία Pulp Fiction και είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα.

Πηγή: www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Στηρίζει Κάμινγκς η κυβέρνηση Τζόνσον – «Δεν έσπασε την καραντίνα»

admin

Κοροναϊός – Σερβία : Στους 51 οι νεκροί και 284 νέα κρούσματα – Θετικοί στον ιό 60 στρατιώτες

admin

Κοροναϊός – Ρωσία : Στις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων βασίζεται ο Πούτιν αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας

admin

Η Google θα περιορίσει τις πολιτικές διαφημίσεις σε όλο τον κόσμο

admin

Βρετανία: Νέες φωτογραφίες «καίνε» τον πρίγκιπα Άντριου – Η γνωριμία με πορνοστάρ

admin

ΟΗΕ : Πόσο στοιχίζει να δοθεί τέλος στους θανάτους γυναικών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό

admin

Κορωνοϊός: Μυαλό, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, δείχνουν να βάζουν οι Σουηδοί

admin

Γαλλία – Μακρόν: Ανυποχώρητοι στον ρατσισμό, αλλά δεν θα αποκαθηλώσουμε αγάλματα

admin

Ερωτικό σκάνδαλο στην Ισπανία: Το «τρίγωνο» που έγινε… σαπουνόπερα

admin

Πάσχα 2020 – Κορωνοϊός: Πώς γιόρτασαν οι ορθόδοξοι ανά τον κόσμο εν μέσω της πανδημίας

admin

Κοροναϊός: Από τον Ιανουάριο ήξερε ο Τραμπ για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας

admin

Κοροναϊός – ΗΠΑ : Ο Τραμπ ποτέ δεν ζήτησε επιβράδυνση των τεστ δηλώνει ο Φάουτσι

admin

Παλαιστίνη: Καμιά συζήτηση επί του παρόντος για ΑΟΖ με την Τουρκία

admin

Έφηβος προσφεύγει στα δικαστήρια γιατί του στερούν το smartphone

admin

Ρίτσαρντ Φίλιπς: Οι Σομαλοί πειρατές, οι 96 ώρες ομηρίας και οι Seals-ελεύθεροι σκοπευτές

admin

Τουρκία: Έξι δημοσιογράφοι στη φυλακή για δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν

admin

Τρόμος στην Κίνα: Ασθενείς διαγνώστηκαν με πνευμονική πανώλη

admin

Βρετανία: 468 νέοι θάνατοι από τον κοροναϊό το τελευταίο 24ωρο

admin