Image default
Οικονομία

Τουρκία: Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να φέρει συγχωνεύσεις ή και αποχωρήσεις τραπεζών

Η οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας θα μπορούσε να επιταχύνει συγχωνεύσεις ή αποχώρηση από ορισμένες ιδιωτικές και ξένες τράπεζες της Τουρκίας, παραχωρώντας περισσότερο έδαφος σε κρατικούς δανειστές, λένε τραπεζίτες και αναλυτές.

Χρόνια κυβερνητικής πίεσης έχουν σχεδόν εξαντλήσει την υπομονή των μετόχων, οι οποίοι λένε ότι οι τραπεζίτες και οι αναλυτές είναι απίθανο να υποστηρίξουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου ή μάχες για μερίδιο αγοράς.

Εάν οι ιδιωτικές τράπεζες συγχωνευθούν ή αποσυρθούν, αυτό θα ενίσχυε τον έλεγχο της Άγκυρας σε έναν χρηματοπιστωτικό τομέα, στον οποίο οι κρατικές τράπεζες διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο και θα επιταχύνουν τη μετατόπιση ξένων επενδυτών από τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφεραν εννέα στελέχη τραπεζών, σύμβουλοι και αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το -.

Η Άγκυρα, εγκλωβισμένη από τα ασθενέστερα οικονομικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, είναι πλέον πιο πιθανό να παρέμβει και να μειώσει την ικανότητα των ιδιωτικών τραπεζών να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις του εξωτερικού χρέους, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την περασμένη εβδομάδα.

Το Τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Τουρκία υιοθέτησε έναν κανόνα αναλογίας περιουσιακών στοιχείων, ως απάντηση στην πανδημία, που υποχρεώνει τις ιδιωτικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερα και να αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα, ενώ το κρατικό ταμείο πλούτου μοίρασε 21 δισεκατομμύρια λίρες (3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικές τράπεζες.

“Μεσοπρόθεσμα, η δύσκολη οικονομική κατάσταση θα κάνει την υπόθεση για ενοποίηση πιο ελκυστική”, δήλωσε ο Filippo Alloatti, ανώτερος αναλυτής της Hermes Investment Management.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η ιταλική UniCredit μείωσε το μερίδιό της στη Yapi Kredi και η βρετανική HSBC εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο απόσυρσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας αναφέρει ότι οι τράπεζες της χώρας έχουν επιτύχει να μετακυλίουν το εξωτερικό χρέος ακόμη και κατά τη διάρκεια κρίσεων και έχουν άφθονη ρευστότητα για να διατηρήσουν τη ροή των πιστώσεων στην τελευταία ύφεση, η οποία είναι η δεύτερη σε ισόποσα χρόνια.

Οι ιδιωτικές τράπεζες θα πρέπει σύντομα να επιλέξουν εάν θα επεκτείνουν τα δάνεια και θα αντλήσουν κεφάλαια ή αν θα παραμείνουν στην άκρη, δήλωσε ένας διευθυντής της τράπεζας.

Ωστόσο, ένας ανώτερος σύμβουλος των τουρκικών τραπεζών δήλωσε ότι θα ήταν “αναπόφευκτο” για τους μετόχους να συμφωνήσουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια δεδομένου του κινδύνου επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Τουρκία.

“Αν έρθει μια ευκαιρία, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών τραπεζών θα σκέφτονταν να σπεύσουν να αποχωρήσουν. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει διέξοδος”, είπε ο σύμβουλος, επικαλούμενος την εξελισσόμενη πανδημία, τα περιουσιακά στοιχεία που είναι πολύτιμα και την έλλειψη αγοραστών.

Απόσυρση τραπεζών

Οι μετοχές των εισηγμένων στην Κωνσταντινούπολη τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 26% φέτος, καθώς η κρατική Ziraat Bank, η Vakifbank και η Halkbank -η μόνη εισηγμένη δημόσια τράπεζα- αύξησαν το μερίδιο αγοράς. Αντιπροσωπεύουν πλέον το 48% των δανείων, από το 30% στα τέλη του 2014.

40 περίπου ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας έμειναν με μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από νομισματική κρίση του 2018. “Ο τομέας ελέγχεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση και ενδέχεται να προκαλέσει έξοδο από ιδιωτικές τράπεζες”, δήλωσε ο πρώτος τραπεζίτης.

Ένας άλλος παράγοντας που είναι πιθανό να οδηγήσει στην αλλαγή είναι το αυξανόμενο κόστος των ρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως μια σειρά νέων κανόνων που έδωσαν περισσότερο έλεγχο στην Άγκυρα επί των αγορών συναλλάγματος και των τραπεζών, πέρυσι.

Ενώ το καθαρό κέρδος στις κρατικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 83% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2020, αυτό σε σύγκριση με το 9% και το 4% αντίστοιχα για ιδιωτικές και ξένες τράπεζες.

“Δεν μπορείτε να έχετε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο κάθε εβδομάδα. Αυτό έχει γίνει πολύ συνηθισμένο και πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε ανώτερος διευθυντής τράπεζας. “Όσοι πληρώνουν καλύτερα μπορεί να αγοράσουν το μερίδιο των τραπεζών που δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα κόστη”.

Ορισμένοι όπως ο Francis Malige, διευθύνων σύμβουλος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, δήλωσαν ότι επειδή οι τουρκικές εταιρείες είναι σε καλή κατάσταση, αυτό μειώνει την πίεση για συγχώνευση βραχυπρόθεσμα.

“Δεν θα εκπλαγώ αν υπάρξει ενοποίηση, αλλά δεν θα περίμενα να είναι άμεση” γιατί συμβαίνει συνήθως μετά την οξεία φάση των οικονομικών κρίσεων, είπε.

Σχετικα αρθρα

Συντάξεις : Ποιοι πληρώνονται σήμερα

admin

Σταϊκούρας για την 5η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας: Οι προσπάθειες όλων μας αναγνωρίζονται

admin

Η «γενιά της καραντίνας» – Φόβοι για απολύσεις κι ελαστικές μορφές απασχόλησης

admin

Πώς επανυπολογίζονται οι κύριες συντάξεις με το νόμο Βρούτση

admin

Libra: Παραμένει ασαφές το σχέδιο για την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος του Facebook

admin

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης- Μάχη για τους κοινοτικούς πόρους

admin

Σταϊκούρας στους FT: Προτεραιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει την ανάπτυξη

admin

ΣΒΕ: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας των ΜμΕ

admin

Χειμερινές εκπτώσεις 2020: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι σχεδιάζουν να ψωνίσουν

admin

Ψηφιακά οι έλεγχοι στην κακοδιαχείριση των δαπανών Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης

admin

Σε νέα ιστορικά επίπεδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

admin

Μητσοτάκης : Κοινωνικό μέρισμα για τους πιο αδύναμους πριν από τα Χριστούγεννα

admin

Θερινές εκπτώσεις : Πότε ξεκινούν και πόσο θα διαρκέσουν

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα τέσσερα σενάρια για τη Σύνοδο και ο αντίκτυπος στις αγορές

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ανοίγει αύριο σελίδα για ενστάσεις

admin

Γερμανία : Επενδύσεις 86 δισ. ευρώ για εκσυγχρονισμό των Γερμανικών Σιδηροδρόμων ετησίως έως το 2030

admin

Θεοδωρικάκος : Έρχονται 20.000 προσλήψεις στο Δημόσιο και 8.000 στους ΟΤΑ

admin

Αφορολόγητο όριο : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις e-αποδείξεις

admin