Image default
Επιχειρήσεις

Προτεραιότητα για τον εξορυκτικό κλάδο η διατήρηση της απασχόλησης και η τόνωση των επενδύσεων

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, ο εξορυκτικός κλάδος οργανώνεται για να συμβάλλει με το μέγιστο των δυνατοτήτων του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία. Εν μέσω του ισχυρού κλυδωνισμού που υπέστη η παγκόσμια οικονομία από την υγειονομική κρίση, οι εταιρείες του Συνδέσμου στήριξαν το σύστημα υγείας και τις τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, διατήρησαν το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στη φροντίδα για την υγεία των εργαζομένων και των συνεργατών τους.

Η δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία ανέκοψε τον θετικό απολογισμό του 2019 για την ελληνική οικονομία, καθώς σε ένα περιβάλλον συγκρατημένης ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και του διεθνούς εμπορίου, η ελληνική ανάπτυξη πλησίασε το 2%, σε σχέση με το 1% στην Ευρώπη, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και υψηλής ανεργίας. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με βασικούς στρατηγικούς άξονες τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την έμφαση στην εξωστρέφεια.

Όμως, ως επακόλουθο της υγειονομικής κρίσης, οι ανάγκες διαφοροποιήθηκαν με τη διατήρηση της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης της ζήτησης και της προσφοράς και σημαντικής διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, να αποτελούν  προτεραιότητα.

Σε ανασκόπηση του 2019,κατά τη διάρκεια της απολογιστικής γενικής συνέλευσης , ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κατέγραψε τα εξής: «Το 2019 ήταν μία χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκε μικρότερη σχετικά ζήτηση και πτωτικές τάσεις τιμών στις αγορές των ορυκτών πρώτων υλών και των καθετοποιημένων προϊόντων τους. Οι ελληνικές εταιρείες με δυσκολία πλησίασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 και σε ορισμένες περιπτώσεις ο κύκλος εργασιών είχε μικρές υστερήσεις. Σημειώθηκε πτώση τιμών στο αλουμίνιο και στο νικέλιο, ενώ τα προϊόντα λευκολίθου-μαγνησίας κατέγραψαν πτώση ζήτησης. Σε αντίθεση, τα βιομηχανικά ορυκτά, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και την κρίση στα χυτήρια, κρατήθηκαν σε καλά επίπεδα, περίπου ίδια με το 2018 και το ίδιο συνέβη και με το βωξίτη. Μέτριο ήταν το έτος για το τσιμέντο και τα αδρανή υλικά ενώ ο τομέας των μαρμάρων εμφάνισε μείωση κατά 13% σε ζήτηση και όγκους. Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση οδηγεί σταδιακά μέχρι το 2023 την παύση όλων των μονάδων που λειτουργούν με λιγνίτη. Ως Σύνδεσμος, συνεχίσαμε να διατυπώνουμε στην πολιτική ηγεσία τις θέσεις και τα αιτήματά μας για τα θέματα που απασχόλησαν τον κλάδο. Ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεών μας  πετύχαμε την ένταξη του κλάδου στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και μερικές απλοποιήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, τον εξορθολογισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τροποποιήσεις διατάξεων «περί αιγιαλού και παραλίας» και τελών Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.»

Η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία παρέμεινε προτεραιότητα και βασικός στόχος των εταιρειών μελών  του Συνδέσμου σημειώνοντας  το μικρότερο δείκτη συχνότητας ατυχημάτων από το 2012 . Επιπροσθέτως, συνεχίστηκε η ενημέρωση του κοινού και των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της εξορυκτικής βιομηχανίας στην ευημερία των ανθρώπων, καθώς και η συμβολή του ΣΜΕ στην τεχνολογική και οργανωτική εξέλιξη του κλάδου. Σημαντικό σταθμό σε αυτές τις ενέργειες αποτέλεσε η πετυχημένη έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος», που λειτούργησε για τρίτο κύκλο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τα εγκαίνια της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη έγιναν από τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταγράφηκαν μέχρι σήμερα 30.000 επισκέπτες.

 

Σχετικα αρθρα

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Παραιτήθηκε ο Π. Τσακλόγλου από μέλος του ΔΣ

admin

Pasal: Στο 87,64% η συμμετοχή των Sterner Stenhus και Nequiter Invest

admin

Hines και Henderson Park: Έπεσαν οι υπογραφές για πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη

admin

Σε ελληνικά χέρια τα assets που πωλούν Νηρεύς και Σελόντα

admin

Γεωργιάδης μετά τη σύσκεψη με την ΕΣΕΕ: «Θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσει η αγορά»

admin

«Kαίει» μετρητά 40 εκατ. ευρώ/ το μήνα η Aegean

admin

Coca-Cola HBC AG: Σημαντική βελτίωση της εμπορικής δραστηριότητας στο τρίτο τρίμηνο

admin

ΗΠΑ: Απαγορεύθηκε η εφαρμογή του TitTok στις συσκευές των δημοσίων υπαλλήλων

admin

Η TÜV AUSTRIA Hellas συμμετέχει στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» 

admin

Coca Cola HBC: Αύξηση 9% στα καθαρά κέρδη το 2019

admin

Lamda Development: Προχωρά σε μερική αλλαγή χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων

admin

H ανθεκτικότητα των λίγων στο 9μηνο του 2020-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των 118 εισηγμένων

admin

Attica Group: Τρίτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

admin

Αίσιο τέλος στην κόντρα Πειραιώς-εργαζομένων

admin

«Φούσκωσαν» την Folli Follie και έβγαλαν €180 εκατ. από πωλήσεις μετοχών – μερίσματα

admin

Νίκη της Apple στη δικαστική διαμάχη για το πρόστιμο των €13 δισ.

admin

Σταθερός τζίρος και κάμψη κερδών για το Πλαίσιο

admin

Ο ΟΠΑΠ γιορτάζει τα 20 χρόνια του Πάμε Στοίχημα

admin