Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Covid-19: Η γρήγορη ανάκαμψη που δεν θα έρθει…

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εταιρικά στελέχη ήλπιζαν για μια οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα V από την πανδημία του κοροναϊού: μια σύντομη, απότομη κατάρρευση ακολουθούμενη από μια ανάκαμψη στα επίπεδα δραστηριότητας πριν από τον ιό.

Τώρα, ωστόσο, αναμένουν μια “swoosh” ανάκαμψη.

Ονομάστηκε ετσι από το λογότυπο Nike, προβλέπει μια μεγάλη πτώση που ακολουθείται από μια οδυνηρά αργή ανάκαμψη, με πολλές δυτικές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, να μην επιστρέφουν στα επίπεδα παραγωγής του 2019 μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους – ή πέραν αυτου.

Η απογοητευτική νέα άποψη αντικατοπτρίζει το βάθος της συρρίκνωσης που καταγράφεται τώρα για την άνοιξη, καθώς και περισσότερες ενδείξεις ότι η αύξηση της ανεργίας και οι μήνες κοινωνικής απόστασης –ιδίως στη Δύση– θα μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα έως το επόμενο έτος.

«Αυτό δεν πρόκειται να είναι γρήγορη ανάκαμψη», δήλωσε πρόσφατα ο Mark Schneider, διευθύνων σύμβουλος της Nestlé SA, της μεγαλύτερης εταιρείας συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο. “Αυτό θα είναι ένα είδος διαδικασίας πολλών τρίμηνων, αν όχι αρκετών ετών.”

Οι αεροπορικές εταιρείες δεν αναμένουν ότι οι αριθμοί επιβατών θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ-κοραναϊού έως το 2022 το νωρίτερο. Η κοινωνική απομάκρυνση θα κάνει πιο δύσκολη τη μετάβαση στις ταινίες, το φαγητό ή την επίσκεψη στα σαλόνια ομορφιάς έως ότου αναπτυχθεί ένα εμβόλιο.

Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών αναμένουν ότι οι αγοραστές θα στραφούν σε φθηνότερα αντικείμενα και θα παραιτηθούν από υπερβολικά εξοδα. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει νέες απολύσεις για το φθινόπωρο, παρατείνοντας την αύξηση της ανεργίας που έχει ήδη αφήσει περισσότερους από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς άνεργους.

Μεταξύ των λόγων για τις πιο σκοτεινές προοπτικές είναι ότι τα lockdown  μειώνονται πιο αργά από ό, τι αναμενόταν αρχικά σε ορισμένες χώρες. Ακόμα και όταν ξεκινούν, ορισμένες δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας – όπως συναυλίες και επαγγελματικά αθλήματα – δεν θα είναι δυνατές ξανά για μήνες.

Οι λιανοπωλητές και τα εστιατόρια που έχουν ανοίξει ξανά επιτρέπουν την εισοδο σε λιγότερους πελάτες κάθε φορά λόγω κοινωνικής απόστασης. Και οι καταναλωτές που ανησυχούν για τους κινδύνους μόλυνσης μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες.

W-Shaped Recovery: Μετά την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση 2008–2009, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε ξανά το 2011–2012.

Σύμφωνα με μια έρευνα της ερευνητικής ομάδας Coresight Research, περισσότερο από το 70% των Αμερικανών αναμένεται να αποφύγουν μερικούς δημόσιους χώρους μετά την αρση του lockdown , με περισσότερους από τους μισούς να λένε ότι αναμένουν να μείνουν μακριά από εμπορικά κέντρα. Από αυτούς, σχεδόν το ένα τρίτο περιμένουν να μείνουν μακριά για περισσότερο από έξι μήνες. Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση Coresight, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σκοπεύουν να μειώσουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια.

Η πιθανότητα επανεμφάνισης του ιού το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα έχει ωθήσει ορισμένους αναλυτές να προειδοποιήσουν για πιθανές αποτυχίες, οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και μια «swoosh» εμφάνιση να μοιάζει ακανόνιστη και όχι ομαλή.

«Όλα τα σενάρια που είχαμε σε σχήμα V, ακυρώθηκαν», δήλωσε ο Graeme Pitkethly, διευθυντής της Unilever PLC, κατασκευαστής μαγιονέζας και τσάγιου Lipton της Hellmann. «Πιθανότατα περνάμε μια παρατεταμένη περίοδο διαβίωσης με τον Covid», συμπλήρωσε.

Οι προοπτικές είναι τόσο αβέβαιες που μια σειρά από μεγάλες εταιρείες έχουν αναστείλει την οικονομική καθοδήγηση για το έτος.

«Ενώ οι συγκρίσεις μπορούν ασφαλώς να πραγματοποιηθούν με διαταραχές που σχετίζονται με τον καιρό ή φυσικές καταστροφές ή ύφεση, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε δει ποτέ τόσο πολλούς παράγοντες να παίζουμε ταυτόχρονα σε τόσο παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Michele Buck, Διευθύνων Σύμβουλος της Hershey Co ..

Μήνες ή ακόμη και χρόνια κοινωνικής απόστασης θα περάσουν στις οικονομίες. Ο τομέας των εμπορικών ακινήτων, που ήδη αγωνίζεται με προβληματικά ξενοδοχεία και εμπόρους λιανικής, αντιμετωπίζει ερωτήσεις σχετικά με το χώρο γραφείων, καθώς ορισμένες εταιρείες στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη έχουν ήδη πει στους υπαλλήλους ότι δεν θα επιστρέψουν στο γραφείο για αρκετούς μήνες. Την Πέμπτη, το Facebook είπε ότι οι υπάλληλοί του μπορούν να εργαστούν από το σπίτι για το υπόλοιπο του 2020.

«Η κρίση έδειξε ότι μπορούμε να εργαστούμε με διαφορετικούς τρόπους και ίσως δεν χρειαζόμαστε όλα τα γραφεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Dirk Van de Put, Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelez International Inc., η οποία κατασκευάζει τα μπισκότα Oreo και την Trident gum.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μόνιμα μέτρα για να αναμορφώσουν τις επιχειρήσεις τους καθώς προετοιμάζονται για μια μακρόχρονη ανάκαμψη, αντί για μια γρήγορη επιστροφή.

Η United Airlines Holdings Inc. τη Δευτέρα δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει το 30% περίπου των θέσεων εργασίας από τον Οκτώβριο. Η αεροπορική εταιρεία συμφώνησε να μην απολύσει τους εργαζομένους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ως προϋπόθεση να λάβει 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στην Ευρώπη, η British Airways, η οποία δεν αναμένει να επιστρέψει στα επίπεδα επιβατών του 2019 για αρκετά χρόνια, θα μειώσει το προσωπικό των 12.000 ατόμων.

Οι κατασκευαστές αεροσκαφών Boeing Co. και Airbus SE έχουν μειώσει την παραγωγή, ενώ η General Electric Co., η οποία κατασκευάζει κινητήρες και για τα δύο, θα μειώσει το 25% του εργατικού δυναμικού στην επιχείρηση κινητήρων jet.

Η Robert Bosch GmbH, ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτοκινήτων στον κόσμο , δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή αυτοκινήτων θα μειωθεί έως και 20% φέτος.

Η Deutsche Bank αναμένει ότι μόνο το 30-40% της χαμένης παραγωγής και η απασχόληση στις ΗΠΑ θα ανακτηθούν έως το τέλος του έτους. Προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί 7,1% φέτος και δεν θα επιστρέψει στο μέγεθος πριν από τον ιό έως το 2022 ή αργότερα.

Σε μια έρευνα 57 οικονομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε ότι αναμένουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 5,5% φέτος και θα αυξηθεί κατά μόλις 4,3% τον επόμενο χρόνο. Δεν αναμένουν επίπεδα δραστηριότητας πριν από τον ιό πριν από το 2022.

«Δεν υπάρχει ακόμη κάτι τέτοιο ως νέο φυσιολογικό. Κανείς δεν έχει την αμυδρή ιδέα για το πώς μοιάζει το νέο κανονικό », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Alan Jope.

Η σχετικά χαμηλή ανάπτυξη που ειχαν πολλές πλούσιες χώρες πριν από την κρίση θα μπορούσε επίσης να περιορίσει το πόσο έντονα επιστρέφουν μετά.

Η Κίνα, όπου η πανδημία κοροναϊού κορυφώθηκε νωρίτερα από ό, τι στη Δύση και η οποία άφησε πολλούς περιορισμούς τον Μάρτιο, θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Κίνα φαίνεται να αναδύεται προσεκτικά από την περίοδο αδρανοποίησης, με τους καταναλωτές να μένουν προσεκτικοί. Μετά από μια πτώση 21% σε ετήσια βάση τους πρώτους δύο μήνες του 2020, οι κινεζικές λιανικές πωλήσεις ανέκαμψαν κάπως τον Μάρτιο, μειώνοντας το σε 16%. Εταιρείες όπως η L’Oréal SA, η Nike Inc. και η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, δήλωσαν ότι η κινεζική ζήτηση ήταν ενθαρρυντική και θα έπρεπε να επιστρέψει κάπως την άνοιξη.

Ωστόσο, ο κ. Pitkethly της Unilever λέει ότι ενώ το 80% των εστιατορίων στην Κίνα έχουν ανοίξει ξανά, λειτουργούν μόνο με χωρητικότητα 50% -70% λόγω κοινωνικής απόστασης. Πιστεύει ότι περίπου το 15% των εστιατορίων είναι πιθανό να μην ανοίξουν ξανά.

«Νομίζω ότι η Κίνα επέστρεψε σε κάποιο βαθμό ομαλότητας, αλλά λειτουργούν σε ένα πολύ« ζωντανό περιβάλλον Covid »», είπε. “Βλέπουν κάποια σταθεροποίηση, αλλά δεν είναι όπως πριν.”

Επιπλέον, μια έρευνα των διαχειριστών αγορών στον τομέα των υπηρεσιών της διαπίστωσε ότι η δραστηριότητα συνέχισε να μειώνεται τον Απρίλιο, όπως και οι απώλειες θέσεων εργασίας.

«Είναι ένα δίκαιο στοίχημα ότι η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να αντιμετωπισει βαθιά προβληματα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Pitkethly σε κλήση επενδυτων.

Η Ελλάδα στην κόψη του ξυραφίου

Σύμφωνα με την Alpha Bank kατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, τόσο ο τουρισμός, όσο και οι εξαγωγές ορισμένων άλλων ελληνικών προϊόντων αναμένεται να σημειώσουν σημαντική πτώση, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και της μειωμένης ζήτησης, καθώς οι πιο σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας, αλλά και οι κυριότερες χώρες προέλευσης της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης, έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ).

Οι δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό το 2020 αναμένεται να προκύψουν ως αποτέλεσμα της διαταραχής, τόσο από την πλευρά της ζήτησης, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, καθώς και της πιθανής απροθυμίας πολλών τουριστών να πραγματοποιήσουν αεροπορικά ταξίδια στο άμεσο χρονικό διάστημα,όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Συγκεκριμένα, ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος ήδη δέχεται πιέσεις, λόγω της διακοπής λειτουργίας (lockdown) των ξενοδοχείων και καταλυμάτων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά και της επιβολής υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία περιορίζουν τη δυναμικότητα των μονάδων σε κλίνες και αυξάνουν το κόστος παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC, Quarterly Report-Q1-2020), εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχιστούν εν μέρει το καλοκαίρι, αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή, ταξιδιωτική κίνηση το 2020.

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από το 2021 και μετά, αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το πακέτο στήριξης που έχει ανακοινώσει ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση, το ύψος του οποίου αναμένεται να φτάσει τα Ευρώ 24 δισ., αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρότασή της για έκδοση κοινού χρέους, που δεν θα βαρύνει της κράτη μέλη της ΕΕ-27, αλλά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Το συνολικό ποσό που αναμένεται, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ, να αντληθεί από τις διεθνείς αγορές είναι Ευρώ 750 δισ. και θα συνδεθεί με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ-27 για την περίοδο 2021-2027, ύψους Ευρώ 1,1 τρισ. Η αποπληρωμή του δε, θα πραγματοποιηθεί μακροπρόθεσμα, δηλαδή μεταξύ 2028 και 2058.

Σύμφωνα με την πρόταση, από το ποσό αυτό, Ευρώ 500 δισ. θα αφορούν επιχορηγήσεις και Ευρώ 250 δισ. αντίστοιχα δάνεια, ενώ η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αντλήσει συνολικά Ευρώ 32 δισ. (Ευρώ 22,5 δισ. σε επιχορηγήσεις, Ευρώ 9,4 δισ. σε δάνεια). Ειδικά για την επόμενη τετραετία (2021-2024) οι επιχορηγήσεις που αναμένεται να λάβει η χώρα μας εκτιμώνται σε 3% του ΑΕΠ, ετησίως. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις επί της πρότασης της ΕΕ. Επιπροσθέτως, τα κράτη-μέλη, προκειμένου να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν, θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια ανασυγκρότησης των οικονομιών τους, τα οποία θα πρέπει να είναι συμβατά με τις προτεραιότητες της ΕΕ- 27, δηλαδή την ενίσχυση των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, την ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ΕΕ-27 σε μελλοντικές κρίσεις.

Επιπλέον, τα ποσά θα πρέπει να στραφούν σε δαπάνες που θα αφορούν:

  • τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν με βάση τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές τους προτεραιότητες,
  • τη στήριξη υγιών επιχειρήσεων μέσα από κεφαλαιακή ενίσχυση, κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ευρωπαϊκής οικονομίας,
  • δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας της ΕΕ-27 έναντι μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Το πόσο εφικτά είναι όλα τα παραπάνω, πόσο γρήγορα θα συμβούν και εάν τελικα θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα θα το δείξει η επικείμενη ιστορια….

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin