Image default
Πρώτο Θέμα

Η EKT πατάει γκάζι: Μεγάλη αύξηση του QE την επόμενη εβδομάδα

Με την οικονομία της Ευρωζώνης αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πατάει γκάζι και στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου QE σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων στο -.

Η ΕΚΤ θα επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της συγκράτησης του εθνικού κόστους δανεισμού των χωρών Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το έκτακτο QE της ΕΚΤ θα αυξηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. Η πλειοψηφία αναμένει αύξηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανεβάζει το συνολικό πακέτο σε 1,6 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση αυτή θα ενισχύσει τον βασικό ρόλο της ΕΚΤ στην ανοικοδόμηση της οικονομίας των 19 μελών της ευρωζώνης και θα αμβλύνει τις ανησυχίες που πυροδότησε η πρόσφατη αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για περιορισμό του πεδίου δράσης των υπευθύνων χάραξης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα διατηρήσει επίσης σε ελεγχόμενα επίπεδα του κόστους δανεισμού, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες ενός φιλόδοξου κοινού δημοσιονομικού σχεδίου, που πρότεινε η Κομισιόν.

Ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στο Pantheon Macroeconomics λέει: «Η ΕΚΤ θα το χρησιμοποιήσει για να αυξήσει περαιτέρω τις αγορές και θα δεσμευτεί για παράταση μετά τον Δεκέμβριο του 2020.»Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί πέρα από το τέλος του έτους, «Το γεγονός ότι το PEPP θα εξαντληθεί έως τον Οκτώβριο, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό του, θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη κερδοσκοπία στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING στη Φρανκφούρτη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων αναμένει ότι το βασικό επιτόκιο – επί του παρόντος μείον 0,5% – θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οι αγορές χρεογράφων προβλέπεται να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν συζητήσει την ανάγκη να άρουν τον περιορισμό που συνδέει τις αγορές ομολόγων με το μέγεθος των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Η τραπεζική ένωση δεν αρκεί για να σώσει την ευρωζώνη

admin

Το Βερολίνο δεν φαίνεται πρόθυμο να διαταράξει την συμμαχική σχέση του με την Ουάσιγκτον

admin

Ενισχύοντας την περιορισμένη δύναμη της Ευρώπης

admin

Ζημιά 15 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό από τα ρωσικά «κανόνια»

admin

ΔΝΤ:Νέο όχι για συντάξεις,επιβεβαίωση του oikonomia.gr

admin

DW: Οι ελληνογερμανικές σχέσεις το 2018

admin

Οι αγορές τεστάρουν την Ιταλία και η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της

admin

Ένας στους δύο Έλληνες φαντάζεται τον εαυτό του ως επιχειρηματία

admin

Πώς τα πήγαν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests -Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα

admin

ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά και συντάξεις «κλείνουν» την συμφωνία

admin

Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν τα capital controls στην Ελλάδα

admin

Το ελληνικό brand name σε ύφεση

admin

Spiegel: Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για Grexit

admin

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημασία για τις ευρωπαϊκές αγορές χρέους

admin

Ένα βήμα μπροστά για το δημόσιο χρέος

admin

Η Πειραιώς (+7,5%) τράβηξε όλο Χ.Α. (+0,79%), με νέα υψηλά και κλείσιμο 850 μονάδων

admin

Ψευδής αυγή στην Αμερική

admin

Η πίεση στη Μέρκελ για το προσφυγικό γίνεται αισθητή

admin