Image default
Οικονομία

Καμπανάκι από τη Εurobank : Τα ελλείμματα δεν είναι «δωρεάν γεύμα» για την οικονομία

Αναγνωρίζοντας πλήρως τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης η Eurobank κρούει καμπανάκι κινδύνου και εφιστά την προσοχή ως προς το ύψος και το εύρος των μέτρων που θα εφαρμοστούν.

Αναγνωρίζοντας πλήρως τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης η Eurobank κρούει καμπανάκι κινδύνου και εφιστά την προσοχή ως προς το ύψος και το εύρος των μέτρων που θα εφαρμοστούν.

«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν αποτελούν «δωρεάν γεύμα» για την οικονομία, καθώς δεσμεύουν μελλοντικούς πόρους. Αυτό το γνωρίζουν οι διεθνείς επενδυτές» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή της.

«Συνεπώς σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορονoϊού Covid-19, σε συνθήκες ανάγκης προσέλκυσης κεφαλαίων από την αλλοδαπή για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, και το βάθος της αναπόφευκτης ύφεσης χρειάζεται να ελεγχθεί-περιοριστεί αλλά και να μην υπονομευτεί η μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.»

» Η επιστροφή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στο προβλεπόμενο σύμφωνα με το ΔΝΤ (Νοέμβριος 2019) προ κορονoϊού Covid-19 μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης, πέραν της απότομης ανάκαμψης το 2021 προϋποθέτει την επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης (σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, 2016-2019) για τα επόμενα χρόνια (π.χ. κοντά στο 3%). Παλαιότερα παρόμοιες ασκήσεις γίνονταν με έτος βάσης το 2007, για τα επόμενα χρόνια η σύγκριση θα γίνεται με το 2019» επισημαίνουν ακόμη οι αναλυτές.

Η ύφεση επιστρέφει στο προσκήνιο

Λόγω της ραγδαίας υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονoϊού Covid-19, λέξεις όπως ύφεση και οικονομική κάμψη επανήλθαν στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες της υφηλίου αναμένεται να συρρικνωθεί απότομα το 2020.

Για το 2021, εκτιμάται ανάκαμψη, η οποία ωστόσο δεν προβλέπεται να αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες του 2020. Επί παραδείγματι, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο (προβλέψεις ΕΕ, Μάιος 2020) κατά -2,6% σε σύγκριση με το 2019 (-1,9% και -1,8% για την Ευρωζώνη και την ΕΕ-28 αντίστοιχα).

Οι εθνικοί λογαριασμοί για το 1ο τρίμηνο 2020 είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτούν στις 4/6/2020 (πηγή: ΕΛΣΤΑΤ).

Όποια και να είναι τα αποτελέσματα, σημειώνει η Eurobank, η προβλεπόμενη απότομη συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας για το σύνολο του έτους 2020 θα προέρχεται κυρίως από το 2ο και το 3ο τρίμηνο.

Ανησυχεί η πορεία των δεικτών της πραγματικής οικονομίας

Πέραν των πρόδρομων δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης που κατέγραψαν σημαντική πτώση, τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης ύφεσης εμφανίστηκαν και στους δείκτες της πραγματικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο βαθμός χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία (capacity utilization rate in industry, πηγή: ΤτΕΕΛΛ 1,09% και ΙΟΒΕ) διαμορφώθηκε στο 67,1% τον Απρίλιο 2020 -η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 3,6 ετών- από 71,2% τον Μάρτιο 2020.

Η εν λόγω μεταβολή ισοδυναμεί με μηνιαία πτώση -5,8% MoM ή -6,2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο 12 μηνών.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την κατηγορία των ενδιάμεσων αγαθών, δηλαδή των προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία, κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα στο 60,9% από 68,3% τον Μάρτιο 2020 (-10,8% MoM). Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί προάγγελο για περαιτέρω μείωση της παραγωγής στο μέλλον.

Παρόμοιες απότομες μειώσεις του βαθμού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία καταγράφηκαν το 1ο τρίμηνο 2009, το 1ο τρίμηνο 2012 και το 3ο τρίμηνο 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο τρίμηνο 2009 η ύφεση επιταχύνθηκε στο -4,7% QoQ από -1,4% QoQ το 4ο τρίμηνο 2018 και το 3ο τρίμηνο 2015 διαμορφώθηκε στο -2,0% QoQ από οριακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1% QoQ% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η μείωση του βαθμού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού στη βιομηχανία, μια προσέγγιση της πτώσης του βαθμού εκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή του φυσικού κεφαλαίου (π.χ. μηχανολογικός και μεταφορικός εξοπλισμός) συνοδεύτηκε και από μείωση της χρήσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, στοιχείο που αναμένεται να αποτυπωθεί στις χρονολογικές σειρές του ΑΕΠ.

Η πτώση της παραγωγής ισοδυναμεί με μείωση του εισοδήματος. Η τελευταία δύναται να οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής, δηλαδή στην ενεργοποίηση του γνωστού μηχανισμού του πολλαπλασιαστή.

Η δημοσιονομική επέκταση αναπληρώνει τις απώλειες, αλλά…

Τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης αναπληρώνουν σε έναν βαθμό τις απώλειες των εισοδημάτων και εν μέρει προστατεύουν τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, με τη δημιουργία ωστόσο δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σημειώνουν οι αναλυτές.

Στόχος αυτής της πολιτικής, πέραν της χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης των επιχειρήσεων, είναι να αποτραπεί μια μεγάλη πτώση της εγχώριας ζήτησης που μπορεί να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο μείωσης της παραγωγής, του εισοδήματος, της ζήτησης και ούτω καθεξής.

«Εντούτοις, τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν αποτελούν «δωρεάν γεύμα» για την οικονομία καθώς δεσμεύουν μελλοντικούς πόρους. Αυτό το γνωρίζουν οι διεθνείς επενδυτές» προειδοποιούν.

-

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,4% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Οκτώβριο του 2020

admin

Ανατιμήσεις : Δυσφορία στο κόσμο για το «ράλι» τιμών – Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

admin

Συναγερμός ετοιμότητας σε εταιρείες ενέργειας

admin

ΣΔΟΕ : Απάτη τύπου carousel – Tρία e-shops «εξαφάνισαν» ΦΠΑ 15 εκατ.

admin

Η βρετανική οικονομία κατέγραψε τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2012

admin

ICAP : Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Βαθαίνει η κρίση – Ευελιξία και το 2022

admin

Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ : Τι ισχύει για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς – Τα δύο κριτήρια

admin

Ανοδος στη Wall Street – Συζητήσεις με Κίνα ανήγγειλε ο Τραμπ

admin

Σήμερα παρουσιάζεται το νέο business plan της ΔΕΗ

admin

Το Skroutz παρουσιάζει το Black Friday 2020 Report

admin

ESM: Αυτό ήταν το λάθος στα ελληνικά μνημόνια

admin

Αναστολή συμβάσεων : Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές

admin

Aegean: Ενδιαφέρον για την Croatia Airlines

admin

Πτωχευτικό δίκαιο : θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα

admin

Ισραήλ – Κοροναϊός : Εκτοξεύθηκαν σχεδόν στις 900.000 οι άνεργοι μετά το νέο lockdown

admin

Οι επτά νέες επιλογές που εξετάζει η ΕΕ για τις «e-πληρωμές»

admin

Τουρισμός : Ανησυχία για τα νέα κρούσματα – Σε εφαρμογή τίθεται σχέδιο για τα νησιά

admin