Image default
Τράπεζες

Ξεκινά το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Τράπεζες

Αθηνά Χατζηπέτρου, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα


Με αυξημένες προσδοκίες αναμένει η αγορά την έναρξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews η Επενδυτική Επιτροπή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται σήμερα να εγκρίνει την κατανομή της κρατικής εγγύησης ανά τράπεζα, βάση της οποίας προσδιορίζεται και το ύψος των δανείων που θα χορηγήσει κάθε τράπεζα.

Η κατανομή γίνεται με βάση το μερίδιο κάθε τράπεζας στις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων και σύμφωνα με πληροφορίες leader αναδεικνύεται η Alpha Bank, η οποία από την κατανομή των 3,5 δισ. ευρώ των δανείων που θα δοθούν με κρατική εγγύηση, αναλαμβάνει να διοχετεύσει στην αγορά το 1 δισ. ευρώ. Εθνική, Eurobank και τράπεζα Πειραιώς θα διαθέσουν στην αγορά από 800 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά θα διπλασιαστούν σε δεύτερη φάση, αφού το Ταμείο Εγγυοδοσίας ξεκινά με δάνεια 3,5 δις ευρώ, τα οποία θα διπλασιαστούν στην συνέχεια στα 7 δισ. ευρώ.Έτσι συνολικά η Alpha Bank αναλαμβάνει να διοχετεύσει στην αγορά 2 δις ευρώ και η Εθνική, Eurobank και τράπεζα Πειραιώς από 1,6 δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας συμμετέχει επίσης η τράπεζα Αττικής με δάνεια 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση καθώς και η Optima Bank, η Procredit Bank και οι Συνεταιριστικές (Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας και Χανίων) με μικρότερα ποσά.

Οι τράπεζες είναι σε πλήρη ετοιμότητα να ενεργοποιήσουν τις χορηγήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης με κρατική εγγύηση και οι χρηματοδοτήσεις θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην οικονομία, καθώς τα δάνεια θα πρέπει να εκταμιευθούν έως τα τέλη του 2020.

Πρόσβαση στη δανειοδότηση θα έχουν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων, δηλαδή πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.

Τα χορηγούμενα κεφάλαια θα είναι νέα δάνεια, καθώς όπως προβλέπει η σύμβαση που δόθηκε στις τράπεζες, απαγορεύεται ρητά η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Η διάρκεια των δανείων θα είναι 5ετής συμπεριλαμβανομένης και τυχόν περιόδου χάριτος.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ποσού του δανείου για κεφάλαια κίνησης, που θα μπορούν να χορηγήσουν οι τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα αντιστοιχεί:

• Είτε στο διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019.

• Είτε στο 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το ίδιο έτος.

Το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων, έπειτα από αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού που χορηγεί το δάνειο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης, ύστερα από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης.

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα –εκτός των εξωχώριων, των εταιρειών συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους– οι οποίες:

• Κατά την 31η Δεκεμβρίου δεν θεωρούνται προβληματικές.

• Κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

• Είναι τραπεζικά ενήμερες, δηλαδή έχουν, κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31η Δεκεμβρίου 2019, οφειλή σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών.

• Δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης Ε.Ε. ή ΔΕΕ.

• Εφόσον έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).

Η κρατική εγγύηση καλύπτει το 80% του δανείου προς κάθε επιχείρηση, αλλά στο σύνολο των δανείων που θα δοθούν, η εγγύηση καλύπτει το 30% – 40% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Με βάση αυτό τον περιορισμό οι πόροι επιμερίζονται ως εξής

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 40% για λογαριασμό πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 1.5 δισ. ευρώ.

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 30% για μεγάλες επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 2 δισ. ευρώ.Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

ΤτΕ: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις – Που θα κατευθυνθούν μετά το τέλος της πανδημίας

admin

DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες γύρισαν σελίδα

admin

Επίθεση Σταϊκούρα σε ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες – Τι είπε για τρ.Πειραιώς

admin

«Ομοβροντία» αναβαθμίσεων για τη μετοχή της Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχυ και η J.P.Morgan Cazenove

admin

Πηγές ΤΧΣ: Προέχει το δημόσιο συμφέρον για την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Απαντήσεις για την ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη

admin

Τράπεζες: Νέες τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ

admin

Τρ.Πειραιώς:Εξηγήσεις για την ΑΜΚ στην ΕΚ

admin

ΕΚΤ:Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν θα φτίαξουμε ψηφιακό ευρώ

admin

Alpha Bank: Υπερήφανοι! Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Καθοριστικός o ρόλος της στην επιτυχία της έκδοσης Ομολογιακού Δανείου της Motor Oil

admin