Image default
Τράπεζες

Ξεκινά το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Τράπεζες

Αθηνά Χατζηπέτρου, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα


Με αυξημένες προσδοκίες αναμένει η αγορά την έναρξη του Ταμείου Εγγυοδοσίας, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews η Επενδυτική Επιτροπή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται σήμερα να εγκρίνει την κατανομή της κρατικής εγγύησης ανά τράπεζα, βάση της οποίας προσδιορίζεται και το ύψος των δανείων που θα χορηγήσει κάθε τράπεζα.

Η κατανομή γίνεται με βάση το μερίδιο κάθε τράπεζας στις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων και σύμφωνα με πληροφορίες leader αναδεικνύεται η Alpha Bank, η οποία από την κατανομή των 3,5 δισ. ευρώ των δανείων που θα δοθούν με κρατική εγγύηση, αναλαμβάνει να διοχετεύσει στην αγορά το 1 δισ. ευρώ. Εθνική, Eurobank και τράπεζα Πειραιώς θα διαθέσουν στην αγορά από 800 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά θα διπλασιαστούν σε δεύτερη φάση, αφού το Ταμείο Εγγυοδοσίας ξεκινά με δάνεια 3,5 δις ευρώ, τα οποία θα διπλασιαστούν στην συνέχεια στα 7 δισ. ευρώ.Έτσι συνολικά η Alpha Bank αναλαμβάνει να διοχετεύσει στην αγορά 2 δις ευρώ και η Εθνική, Eurobank και τράπεζα Πειραιώς από 1,6 δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας συμμετέχει επίσης η τράπεζα Αττικής με δάνεια 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση καθώς και η Optima Bank, η Procredit Bank και οι Συνεταιριστικές (Ηπείρου, Παγκρήτια, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας και Χανίων) με μικρότερα ποσά.

Οι τράπεζες είναι σε πλήρη ετοιμότητα να ενεργοποιήσουν τις χορηγήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης με κρατική εγγύηση και οι χρηματοδοτήσεις θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην οικονομία, καθώς τα δάνεια θα πρέπει να εκταμιευθούν έως τα τέλη του 2020.

Πρόσβαση στη δανειοδότηση θα έχουν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων, δηλαδή πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.

Τα χορηγούμενα κεφάλαια θα είναι νέα δάνεια, καθώς όπως προβλέπει η σύμβαση που δόθηκε στις τράπεζες, απαγορεύεται ρητά η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Η διάρκεια των δανείων θα είναι 5ετής συμπεριλαμβανομένης και τυχόν περιόδου χάριτος.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ποσού του δανείου για κεφάλαια κίνησης, που θα μπορούν να χορηγήσουν οι τράπεζες με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα αντιστοιχεί:

• Είτε στο διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019.

• Είτε στο 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το ίδιο έτος.

Το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων, έπειτα από αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού οργανισμού που χορηγεί το δάνειο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας της επιχείρησης, ύστερα από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης.

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα –εκτός των εξωχώριων, των εταιρειών συμμετοχών σε άλλες εταιρείες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους– οι οποίες:

• Κατά την 31η Δεκεμβρίου δεν θεωρούνται προβληματικές.

• Κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

• Είναι τραπεζικά ενήμερες, δηλαδή έχουν, κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31η Δεκεμβρίου 2019, οφειλή σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών.

• Δεν εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης Ε.Ε. ή ΔΕΕ.

• Εφόσον έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ δεν έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών).

Η κρατική εγγύηση καλύπτει το 80% του δανείου προς κάθε επιχείρηση, αλλά στο σύνολο των δανείων που θα δοθούν, η εγγύηση καλύπτει το 30% – 40% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Με βάση αυτό τον περιορισμό οι πόροι επιμερίζονται ως εξής

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 40% για λογαριασμό πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 1.5 δισ. ευρώ.

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 30% για μεγάλες επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 2 δισ. ευρώ.Σχετικα αρθρα

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

admin

Alpha Bank: Δραστική μείωση NPEs και νέα δάνεια 14 δισ.

admin

Την αποχώρηση του CEO της ανακοίνωσε η HSBC

admin

Ξεκινά κάλυψη για ελληνικές τράπεζες η JP Morgan

admin

Intrum Hellas: Αγοράζει δάνεια 2,4 δισ. από την PQH

admin

Παγκρήτια: Παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους ο Ν. Μυρτάκης

admin

Στα €94 εκατ. ανήλθαν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Προσλαμβάνει σύμβουλο για bad bank η ΤτΕ

admin

Γεωργιάδης: Συμφωνία με τις τράπεζες για όσους εγκρίθηκαν για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, αλλά δεν έλαβαν χρήματα λόγω εξάντλησης των κονδυλίων

admin

ΤτΕ: Δανείστε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

admin

Πώς θα γίνουν τα φετινά stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ

admin

Αμετάβλητα στο 1% τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα Αυστραλίας

admin

Τράπεζες: Το ράλι στα ακίνητα «ζεσταίνει» τους πλειστηριασμούς

admin

DG Comp και SSM τοποθετούνται για το σχέδιο Ηρακλής

admin

Στουρνάρας: Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας

admin

Πλέσσας (ΕΤΕ): Ερχεται «δυνατό» ψηφιακό εργαλείο για εταιρείες

admin

EKT: Ελλάδα και Κύπρος πρωταθλήτριες στα «κόκκινα» δάνεια

admin

Στη Λάρισα το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς

admin