Image default
Οικονομία

Ο Covid-19 κράτησε και τον Μάιο σε ύφεση την ελληνική μεταποίηση

Σε ύφεση παρέμεινε και τον Μάιο η ελληνική μεταποίηση, με τη μειωμένη ζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός χώρας οδήγησε σε υποχώρηση της παραγωγής και απώλειες θέσεων εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του Μαϊου ήταν βελτιωμένα σε σύγκριση με την ελεύθερη πτώση του προηγουμένου μηνός.

Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την επιχιερηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα -που αντιπροσωπεύει το 10% της ελληνικής οικονομίας- ανέκαμψε στο 41,1 τον προηγούμενο μήνα, από 29,5 του Απριλίου. Τα στοιχεία όμως σηματοδοτούν τη δεύτερη χειρότερη επιδείνωση των συνθηκών από τον Αύγουστο του 2015, με τη δραστηριότητα να παραμένει κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Η μείωση της παραγωγής ήταν κυρίως αποτέλεσμα της εξασθενημένης ζήτησης, καθώς οι πελάτες εξακολούθησαν να ακυρώνουν και να αναβάλλουν τις νέες παραγγελίες. Η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού μειώθηκε επίσης, λόγω των μέτρων περιορισμού που εξακολουθούν να ισχύουν σε βασικές αγορές εξαγωγών. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σημαντικά, καθώς το πλεονάζον εργατικό δυναμικό αυξήθηκε και διατηρήθηκε το κλίμα απαισιοδοξίας. 

Η ασθενής ζήτηση οδήγησε σε σφοδρή μείωση του όγκου νέων παραγγελιών τον Μάιο. Παρότι ο ρυθμός υποχώρησης εξασθένησε σε σύγκριση με τη μείωση-ρεκόρ του Απριλίου, ήταν ωστόσο μεταξύ των δριμύτερων που έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 2015, καθώς οι εταιρείες προσπαθούσαν σκληρά να επαναφέρουν τα επίπεδα πωλήσεων. Παράλληλα με τις δύσκολες συνθήκες ζήτησης από το εσωτερικό, οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, λόγω των συνεχιζόμενων περιοριστικών μέτρων σε βασικές αγορές εξαγωγών. Ως αποτέλεσμα των μειωμένων νέων παραγγελιών, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν σημαντική μείωση της απασχόλησης τον Μάιο. Μολονότι ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι, λόγω της μείωσης των απαιτήσεων παραγωγής, χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά προγράμματα για τη διατήρηση των εργαζομένων τους, πολλές ανέφεραν ότι η ύπαρξη πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα δημιουργίας θέσεων εργασίας. Συγχρόνως, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε με δριμύ ρυθμό.

«Ο αντίκτυπος από τον Covid-19 και των lockdowns συνέχισε να επηρεάζει την ελληνική μεταποίηση τον Μάιο, με υποχώρηση των παραγγελιών και παραγωγής»,επισημαίνει η Σιάν Τζόουνς, οικονομολόγος της Markit.

«Οι τρέχουσες προβλέψεις μας για τη βιομηχανική παραγωγή υποδεικνύουν σημαντική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς αναμένεται ετήσια μείωση της παραγωγής κατά 7,8% μέσα στο 2020. Παρότι η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του έτους, η ισχυρή επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία θα διοχετευθεί αναπόφευκτα σε όλους τους τομείς, δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει εξασθενημένη», προσθέτει.
    


    –

Σχετικα αρθρα

Χρυσές μπίζνες τα εμβόλια για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας

admin

Ο Μάριο Ντράγκι πήρε άτυπη ρεβάνς έναντι των επικριτών του ως προέδρου της ΕΚΤ

admin

Πώς η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Οι κερδισμένοι και οι… χαμένοι του 2021 – Ποιοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις

admin

Airbnb : Οι αλλαγές που έρχονται στις αγορές το 2020

admin

Στουρνάρας: Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πιο φιλόδοξο από αυτό που είχε συμφωνηθεί με τους θεσμούς

admin

Αναδρομικά : Για την καταβολή τους δεσμεύτηκε ο Μηταράκης

admin

Αρνείται το δημοσιονομικό κενό ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει τη συνδρομή των ανεξάρτητων αρχών

admin

Ο οίκος Fitch προεξοφλεί επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

admin

EKT: Την ευελιξία του PEPP συζήτησαν τον Ιούλιο αξιωματούχοι της Τράπεζας

admin

Ακριβά καύσιμα και γερασμένος στόλος οι προκλήσεις της ακτοπλοΐας

admin

Πώς θα μπορούν να πτωχεύουν πλέον και τα νοικοκυριά α λα… αμερικανικά

admin

Με οριακή άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα ενοίκια

admin

Ξεκινά σήμερα η ανάρτηση των δασικών χαρτών – Οι περιοχές

admin

«Κλειδί» η ζήτηση για την οικονομία

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Αιτήσεις έως 22 Ιουνίου για 1,4 δισ. ευρώ

admin

Το δίλημμα της χρηματοδότησης της Ιταλίας

admin