Image default
Πρώτο Θέμα

Πώς να τα χάσετε όλα σε 2 εβδομάδες με προϊόντα UBS και Citigroup!
Εάν ένα ETN πέσει κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να το εξαργυρώσει πληρώντας συχνά τους επενδυτές μόνο ένα κλάσμα από αυτό που αρχικά επένδυσαν.

Όταν ο William Mark αποφάσισε να επανέλθει στις επενδύσεις μετά την οικονομική κρίση του 2008, κοίταξε τα αποθέματα και τα ομόλογα του παρελθόντος. Έχοντας ανάγκη να ανταποκριθεί στο συνταξιοδοτικό του χαρτοφυλάκιο, ο μηχανικός σωληνώσεων αποφάσισε να στοιχηματίσει σε ένα περίπλοκο προϊόν που ήλπιζε ότι θα απέφερε διψήφιες ετήσιες αποδόσεις.

Λειτούργησε τόσο καλά – κερδίζοντας 18% ετησίως σε μερίσματα, κατά μέσο όρο – που τελικά έριξε 800.000 δολάρια στις επενδύσεις, που ονομάζονται leveraged-διαπραγματεύσιμα χαρτονομίσματα ή ETN. Όταν η πανδημία του κοροναϊού έπληξε, έχασε σχεδόν κάθε δεκάρα.

«Είμαι 67 ετών και βασικά χρεοκοπώ μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», είπε ο κ. Μαρκ.

Η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από πανδημία προκάλεσε αναταραχή σε σχεδόν κάθε χρηματοπιστωτική αγορά. Πήρε ιδιαίτερα βίαιο επενδυτή όπως ο κ. Μάρκ, ο οποίος στοιχηματίζει στην αγορά περίπου 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για δομημένα προϊόντα: σύνθετα μέσα που περιλαμβάνουν ETN, στρατηγικές βάσει επιλογών και πιστοποιητικά καταθέσεων των οποίων οι αποδόσεις συνδέονται με μετοχές ή νομίσματα.

Οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες τους διαφήμισαν ότι προσφέρουν πληρωμές τόσο πιο σταθερές και πιο επικερδείς από τις απλές επενδύσεις, όπως ομόλογα ή κεφάλαια παρακολούθησης δεικτών. Οι περισσότεροι επαγγελματίες διαχειριστές χρημάτων τα απέφυγαν. Για πολλούς λιγότερο εξελιγμένους αγοραστές λιανικής, η ανατίναξη της αγοράς δίδαξε το οδυνηρό μάθημα που συνοδεύει σχεδόν κάθε οικονομική κρίση:

Δεν υπάρχει επένδυση που να είναι τόσο ασφαλής όσο και εξαιρετικά κερδοφόρα.

Η κατάρρευση της αγοράς τιμώρησε ορισμένες τράπεζες που πούλησαν τα προϊόντα, που θεωρούνται παράγωγα. Η Société Générale SA, η BNP Paribas SA και η Natixis SA έιχαν απώλεια άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων στις επιχειρήσεις τους δομημένων προϊόντων φέτος.

Για να καταλάβουμε πώς ο κ. Μάρκ και άλλοι επενδυτές προσελκύονταν σε σύνθετα παράγωγα, βοηθάει να επιστρέψουμε σε αυτό που συνέβη μετά την αποτυχία της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers το 2008. Οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που βοήθησε στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μείωσαν επίσης το εισόδημα που δημιουργείται από τις ασφαλέστερες και πιο σταθερές επενδύσεις, ωθώντας τους επενδυτές σε ένα επικίνδυνο κυνήγι για ομοειδή προϊόντα που θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Ο κ. Mark αγόρασε ένα μοχλό ETN που εκδόθηκε από το UBS Group AG που στοιχηματίζει σε εταιρείες που επενδύουν στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, γνωστές ως επενδυτικά καταπιστευματικά ακίνητα. Για άλλους, η αναζήτηση εισοδήματος οδήγησε σε επενδύσεις σε εταιρείες που συνένωσαν δάνεια μικρών επιχειρήσεων ή δικαιώματα πετρελαιαγωγού, οι πληρωμές τους διογκώθηκαν από δανεισμένα χρήματα.

Αυτό που είχαν όλα τα προϊόντα από κοινού ήταν η δυνατότητα να αποφέρει ισχυρές αποδόσεις σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη ήταν αργή και ένα βουνό κρατικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο δεν προσέφερε στους επενδυτές καθόλου εισόδημα.

Ο Money Manager ProShares έκανε ένα όνομα για τον εαυτό του εστιάζοντας σε πιο επικίνδυνα κεφάλαια που θα διπλασίαζαν ή και τριπλασίαζαν τις καθημερινές αποδόσεις συμβατικών προϊόντων, επεκτείνοντας τη σειρά του από μια χούφτα κεφάλαια το 2006 σε περισσότερα από 130 ETF σήμερα. Οι μεσίτες που εργάζονται για την Citigroup Inc., Morgan Stanley Co., UBS και Wells Fargo & Co. πούλησαν δισεκατομμύρια δολάρια επικίνδυνων χρηματιστηριακών κεφαλαίων, ή ETFs, το 2008 και το 2009.

“Εάν τα ιδρύματα δεν το αγοράζουν αυτό, ο ιδιώτης επενδυτής δεν πρέπει και αυτός. Διαφορετικά, είναι το κορόιδο στο τραπέζι πόκερ που δεν το ξέρει », δήλωσε ο Larry Swedroe, επικεφαλής ερευνητής της εταιρείας διαχείρισης πλούτου Buckingham Wealth Partners. “Εάν ένα προϊόν είναι τόσο περίπλοκο που δεν μπορείτε να το εξηγήσετε στον συνεργάτη σας, τότε δεν πρέπει να το αγοράσετε.”

Το 2012, οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στις τράπεζες για μη ενημέρωση των επενδυτών σχετικά με τους κινδύνους των μοχλευμένων ETF. Φέτος, η Wells Fargo συμφώνησε να πληρώσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς που οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοί της πρότειναν αντίστροφα ETF – κεφάλαια που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που παρακολουθούν – που ήταν πολύ επικίνδυνα για τους πελάτες λιανικής.

Φέτος, τουλάχιστον 15 ETN που διαχειρίζεται η UBS έχουν αποσυρθεί από την αγορά μετά την πτώση της αξίας τους. Τα ETN που διαχειρίζεται η Citigroup και άλλες εταιρείες υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Όταν τα προβληματικά κεφάλαια αφαιρούνται από την αγορά, οι επενδυτές συνήθως πληρώνονται μόνο ένα κλάσμα από αυτό που έθεσαν αρχικά.

Η Wells Fargo αρνήθηκε να σχολιάσει και  η UBS δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Wall Street πώλησε πολλά εξειδικευμένα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να αποκτήσουν επενδυτές υψηλότερο εισόδημα από ό, τι συνήθως. Η δημοτικότητά τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της αγοράς ταύρων. Η UBS, η Citigroup, η JPMorgan Chase & Co., η γαλλική τράπεζα Société Générale και η γερμανική Landesbank Hessen-Thuringen Girozentrale προσέφεραν σε μεμονωμένους επενδυτές τρόπους να αξιοποιήσουν δομημένα προϊόντα.

Η UBS δημιούργησε το ETN του κ. Mark το 2012, καθώς οι εταιρείες επενδύσεων ενυπόθηκων δανείων ανέκαμψαν από την οικονομική κρίση.

Το VelocityShares 3x Long Crude Oil ETN εκδόθηκε από την Citigroup. Το ενημερωτικό δελτίο του αναφέρει ότι τα ETN “ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για επενδυτές που σκοπεύουν να τα κρατήσουν για περίοδο διαφορετική από μία ημέρα”, και σημείωσε ότι είναι “πιθανό να υποστείτε σημαντικές απώλειες στα ETNs ακόμη και αν η μακροπρόθεσμη απόδοση του ισχύοντος  δείκτη είναι θετικη. “

Οι επενδυτές που πούλησαν τα VelocityShares ETN στο τέλος του περασμένου έτους θα μπορούσαν να βγουν θετικοί, επειδή σχεδόν όλες οι αγορές, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων, αυξήθηκαν στις προοπτικές εκείνη τη στιγμή για παγκόσμια ανάπτυξη. Η πανδημία έπεσε απότομα τις τιμές του αργού στα 14 $ το βαρέλι, από 61 $ το βαρέλι στο τέλος του 2019. Οι απώλειες ενισχύθηκαν για τους κατόχους του VelocityShares ETN. Τελευταία διαπραγματεύτηκε στα 16 σεντς ανά μετοχή, από περίπου 15 δολάρια στις αρχές του έτους. Τον Απρίλιο, η Citigroup έβγαλε το ETN από την αγορά εντελώς, προσθέτοντας σε μια δήλωση ότι δεν θα εκδίδει πλέον σημειώσεις αυτής της ποικιλίας….

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin