Image default
Οικονομία

Τουρισμός : Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα – Πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα

Ο τουρισμός παραμένει το μεγάλο στοίχημα των ημερών, που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και τα πράγματα στην οικονομία το επόμενο διάστημα.

Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα.

Τα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δημοσιοποιήθηκε χθες σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα υποδεχτεί τους ξένους. Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικεντρώνονται στα αεροδρόμια προέλευσης των τουριστών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα

Την ίδια ώρα, σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα μπαίνουν όσοι ταξιδιώτες έρχονται από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού, δηλαδή με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια περιέχονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δόθηκε στη δημοσιότητα σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός – Προωθείται η δημιουργία ενός γαστρονομικού χάρτη της Ελλάδας

«Όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Πότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Παράλληλα, στους τουρίστες που έρχονται από αεροδρόμια τα οποία σύμφωνα τον EASA εκτιμούνται ως απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

Από ποιες χώρες θα έρθουν τουρίστες

Ανοίγει ξανά τα εναέρια σύνορά της σε 29 χώρες η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου. Οι  τουρίστες θα υπόκεινται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό. Στην πρώτη φάση έχουν αποκλειστεί χώρες που αποτελούν και βασικές αγορές του ελληνικού προϊόντος, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Οι ταξιδιώτες από Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία θα υποβάλλονται σε τεστ και θα παραμένουν σε καραντίνα για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο.

Εάν το τεστ είναι αρνητικό, οι ταξιδιώτες θα παραμένουν για άλλες εφτά ημέρες σε καραντίνα. Σε αντίθετη περίπτωση η καραντίνα θα είναι για 14 ημέρες και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.

Στην πρώτη φάση των 29 χωρών που θα στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα βρίσκεται η Γερμανία, που αποτελεί τη νούμερο ένα αγορά του ελληνικού προϊόντος με 5 εκατ. τουρίστες το 2019.

Από τη λίστα λείπουν βασικές αγορές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με 4.000.000 τουρίστες το 2019. Η Ιταλία, με σχεδόν 1,9 εκατ. τουρίστες, η Γαλλία με 1,5 εκατ. τουρίστες, οι ΗΠΑ με 1,1 εκατ. τουρίστες κ.α.

Οι έξι από τις χώρες που κόπηκαν από τη λίστα αντιστοιχούν στο 41% των επισκεπτών της χώρας μας, παρέχοντας το 50% των διανυκτερεύσεων και των μισών τουριστικών εισπράξεων για την περσινή χρονιά.

Η Ελλάδα στην πρώτη φάση της επιστροφής στις αερομεταφορές, κάνει άνοιγμα και σε μακρινότερες αγορές όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Κίνα, η οποία βέβαια κατέχει μικρό μερίδιο στον τουρισμό καθώς το 2019 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 200.000 Κινέζοι.

Η λίστα με τα κράτη από τα οποία επιτρέπεται η απρόσκοπτη προσέλευση τουριστών, αναμένεται να επικαιροποιηθεί από την 1η Ιουλίου.

-

Σχετικα αρθρα

Βουλή: Τροπολογία για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων επαγγελματιών και τον Απρίλιο

admin

Σε τρία στάδια το άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής αγοράς

admin

Διορθώσεις στο Ε9 για «ευθυγράμμιση» των στοιχείων με το Κτηματολόγιο

admin

ΣΕΛΠΕ : Με επιλεκτικές αποφάσεις και αποκλεισμούς η λειτουργία της λιανικής αγοράς

admin

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα       

admin

Κοροναϊός : Ξεκινά το πρώτο test drive στον τουρισμό – Με ποιους όρους ανοίγει τα σύνορα η Ελλάδα

admin

Ποιος πληρώνει τα χρέη της πανδημίας στην Ε.Ε;

admin

Επιστρέφουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

Στο τραπέζι με τους θεσμούς ηλεκτρονικές συναλλαγές – τεκμήρια

admin

Οι φορολογικές παρεμβάσεις που θα συζητηθούν με τους θεσμούς

admin

Αποκλειστικό MEGA : Σχέδιο λιγότερων αποδείξεων και μειωμένα τεκμήρια

admin