Image default
Οικονομία

Τουρισμός : Πώς θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα – Πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα

Ο τουρισμός παραμένει το μεγάλο στοίχημα των ημερών, που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και τα πράγματα στην οικονομία το επόμενο διάστημα.

Οι ελληνικές αρχές εστιάζουν στα αεροδρόμια προέλευσης των εισερχόμενων τουριστών, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους. Σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες αναχωρούν από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού, δηλαδή με αρνητική επιδημιολογική εικόνα.

Τα αεροδρόμια αυτά περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δημοσιοποιήθηκε χθες σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα υποδεχτεί τους ξένους. Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικεντρώνονται στα αεροδρόμια προέλευσης των τουριστών, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα

Την ίδια ώρα, σε υποχρεωτικό έλεγχο και καραντίνα θα μπαίνουν όσοι ταξιδιώτες έρχονται από αεροδρόμια περιοχών με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κοροναϊού, δηλαδή με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Τα συγκεκριμένα αεροδρόμια περιέχονται σε κατάλογο τον οποίον καταρτίζει και επικαιροποιεί διαρκώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και όποιος δόθηκε στη δημοσιότητα σε ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός – Προωθείται η δημιουργία ενός γαστρονομικού χάρτη της Ελλάδας

«Όσοι τουρίστες ξεκινούν από αεροδρόμια τα οποία επισημαίνονται στη λίστα του EASA, ερχόμενοι στην Ελλάδα, θα περάσουν από υποχρεωτικό τεστ και παραμονή για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο. Στην περίπτωση κατά την οποίαν το τεστ είναι αρνητικό, οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας θα υποχρεώνονται να παραμείνουν σε καραντίνα επί 7 ημέρες. Αν όμως το δείγμα είναι θετικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους», αναφέρει ο κ. Θεοχάρης.

Πότε θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι

Παράλληλα, στους τουρίστες που έρχονται από αεροδρόμια τα οποία σύμφωνα τον EASA εκτιμούνται ως απολύτως ασφαλή, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες εισόδου της συγκροτημένα, με ασφάλεια και πάντα με οδηγό τη σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Κινούμαστε εντός του ιατρικού πλαισίου και εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές για την προστασία της υγείας κάθε τουρίστα και αλλά και των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.

Από ποιες χώρες θα έρθουν τουρίστες

Ανοίγει ξανά τα εναέρια σύνορά της σε 29 χώρες η Ελλάδα στις 15 Ιουνίου. Οι  τουρίστες θα υπόκεινται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό. Στην πρώτη φάση έχουν αποκλειστεί χώρες που αποτελούν και βασικές αγορές του ελληνικού προϊόντος, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Οι ταξιδιώτες από Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Ρωσία, ΗΠΑ και Τουρκία θα υποβάλλονται σε τεστ και θα παραμένουν σε καραντίνα για μια ημέρα σε προκαθορισμένο ξενοδοχείο.

Εάν το τεστ είναι αρνητικό, οι ταξιδιώτες θα παραμένουν για άλλες εφτά ημέρες σε καραντίνα. Σε αντίθετη περίπτωση η καραντίνα θα είναι για 14 ημέρες και θα παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους.

Στην πρώτη φάση των 29 χωρών που θα στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα βρίσκεται η Γερμανία, που αποτελεί τη νούμερο ένα αγορά του ελληνικού προϊόντος με 5 εκατ. τουρίστες το 2019.

Από τη λίστα λείπουν βασικές αγορές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, με 4.000.000 τουρίστες το 2019. Η Ιταλία, με σχεδόν 1,9 εκατ. τουρίστες, η Γαλλία με 1,5 εκατ. τουρίστες, οι ΗΠΑ με 1,1 εκατ. τουρίστες κ.α.

Οι έξι από τις χώρες που κόπηκαν από τη λίστα αντιστοιχούν στο 41% των επισκεπτών της χώρας μας, παρέχοντας το 50% των διανυκτερεύσεων και των μισών τουριστικών εισπράξεων για την περσινή χρονιά.

Η Ελλάδα στην πρώτη φάση της επιστροφής στις αερομεταφορές, κάνει άνοιγμα και σε μακρινότερες αγορές όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Κίνα, η οποία βέβαια κατέχει μικρό μερίδιο στον τουρισμό καθώς το 2019 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 200.000 Κινέζοι.

Η λίστα με τα κράτη από τα οποία επιτρέπεται η απρόσκοπτη προσέλευση τουριστών, αναμένεται να επικαιροποιηθεί από την 1η Ιουλίου.

-

Σχετικα αρθρα

E-katanalotis : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τιμές στα προϊόντα

admin

Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Μαΐου 2020

admin

Ο κοροναϊός έφερε ελάφρυνση στους δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα

admin

Αποδοχή κληρονομιάς : Έρχεται ρύθμιση – ανάσα για τους φορολογούμενους

admin

ΓΣΕΕ : Άμεσα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία

admin

ΕΕΤ : Οι χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές

admin

Alpha Bank : Τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής

admin

Ανάπτυξη έως 2,5% το 2020 και υποχώρηση της ανεργίας προβλέπει ο ΙΟΒΕ

admin

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Προβλήματα και παράπονα από ΑμεΑ

admin

Ακίνητα : Τι αλλαγές έρχονται στη φορολογία τους

admin

Ευρωζώνη: Η φθηνή ενέργεια έφερε περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού

admin

Κοροναϊός – Βρετανία : Αναμένεται εξαγγελία «σημαντικού οικονομικού πακέτου» για τις πληγείσες επιχειρήσεις

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με πτώση 0,41%

admin

Κορωνοϊός: To Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ξεκινά έρευνα για τις επιπτώσεις του ιού

admin

ΑΑΔΕ : Δέχθηκε 7.000 τηλεφωνικά ερωτήματα φορολογουμένων τον Σεπτέμβριο

admin

Αγρότες: Νωρίτερα το σύστημα δικαιωμάτων – Τι πρέπει να κάνουν

admin

Κορωνοϊός: Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα των συναλλαγών

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Ποιους αφορά, ποιες επιφάνειες δηλώνονται

admin