Image default
Οικονομία

Oxford Economics: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη εκτόξευση

To Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics σε νέα έκθεσή της, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγάλη νικήτρια σε όρους ΑΕΠ.

Χρησιμοποιώντας το Παγκόσμιο Οικονομικό Μοντέλο (GEM), ο οίκος εκτιμά ότι το προτεινόμενο από το Ταμείο επίπεδο των επιχορηγήσεων το οποίο τοποθετείται στο 0,8% του ΑΕΠ της περιοχής, θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2021 κατά περίπου 1,2% σε 7,4%. Μέχρι τα τέλη του 2024 το επίπεδο του ΑΕΠ θα είναι περίπου 1% υψηλότερο από ό,τι ανέμενε η Oxford Economics πριν το σχέδιο της Κομισιόν.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης θα επανέλθει στο περίπου 8% στα τέλη του 2021, ένα έτος νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη. Πιο αναλυτικά, η αγορά εργασίας θα επωφεληθεί σημαντικά από αυτήν τη συντονισμένη δημοσιονομική χαλάρωση. Το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του ευρώ θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, έως το τέλος του 2021, έναντι του 2022 που αναμενόταν πριν, με 750 χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας να δημιουργούνται  μέχρι το τέλος του 2022.

Αυτό το Ταμείο που έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη της ανάκαμψης θα έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στη μείωση των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους. Λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης και του ελαφρώς υψηλότερου πληθωρισμού, το δημόσιο χρέος σε όλες τις χώρες θα μειωθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν πριν την ανακοίνωση του σχεδίου της Κομισιόν. Ως συνέπεια αυτού, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης θα κινηθούν ακόμη χαμηλότερα, όπως εκτιμά η Oxford Economics.

Πάντως, όπως τονίζει, η τελική επίδραση αυτών των πόρων που παρέχει η Ε.Ε στην οικονομία θα εξαρτηθεί από το πώς θα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια.

Αν και οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο διάστημα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική κατανομή των κεφαλαίων, ωστόσο η Oxford Economics σημειώνει πως οι χώρες που σύμφωνα με τις προβλέψεις της κινδυνεύουν από μια αργή ανάκαμψη από την κρίση λόγω πανδημίας – οι Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία – θα κερδίσουν περισσότερο από αυτό το πακέτο.

Μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης, η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν τα περισσότερα κεφάλαια. Όμως, με όρους ΑΕΠ οι κύριοι ωφελημένοι φαίνεται να είναι η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Πορτογαλία, καθώς και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics, η πρόσθετη συντονισμένη δημοσιονομική στήριξη της ευρωζώνης θα παρείχε σημαντική ώθηση στις οικονομίες της περιοχής.  Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί από 6,2% σε 7,4% το 2021, και μέχρι το τέλος της τετραετούς περιόδου, το επίπεδο του ΑΕΠ θα είναι περίπου 1% υψηλότερο από ό,τι ήταν στις προηγούμενες προβλέψεις της, αν και θα εξακολουθεί να είναι περίπου 0,5% χαμηλότερο από την περίοδο προ-πανδημίας. Ως συνέπεια της δημοσιονομικής χαλάρωσης και της επίδρασης αυτής στη ζήτηση, η ευρωζώνη θα ανακάμψει στα προ-κρίσης επίπεδα το 2021, δύο τρίμηνα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Τα αποτελέσματα δεν θα είναι συμμετρικά μεταξύ των οικονομιών. Οι χώρες που εφαρμόζουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης θα δουν ισχυρότερες βελτιώσεις, με όλες τις χώρες του Νότου της ευρωζώνης να δέχονται σημαντική ώθηση του ΑΕΠ τους. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Oxford Economics, θα δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 3,5% περισσότερο τουλάχιστον, σε σχέση με τα επίπεδα που θα αυξανόταν εάν δεν υπήρχε το πακέτο της Κομισιόν, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2021-2024. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα δουν το επίπεδο του ΑΕΠ τους να κυμαίνεται μεταξύ 1,5% -2% υψηλότερα από ό,τι πριν, και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης (Γερμανία και Γαλλία) θα δουν το επίπεδο του ΑΕΠ τους υψηλότερο μόνο κατά περίπου 0,5% έως το τέλος του 2024.

Όπως καταλήγει η Oxford Economics, το Ταμείο μπορεί να μην αποτελέσει την αλλαγή του παιχνιδιού που περιμένουν κάποιοι. Προορίζεται ως εφάπαξ μέτρο και εξακολουθεί να αφήνει μεγάλο μέρος του βάρους της κρίσης στις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ. Ωστόσο, το ότι πλέον καθιερώνεται πως υπάρχει δημοσιονομική απάντηση με βάση το κοινό χρέος σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ώθηση που θα δώσει στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής, στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στην πορεία προς την τελική δημοσιονομική ένωση.

 

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Μόλις στα… 197 αυτοκίνητα η παραγωγή τον Απρίλιο

admin

Καραβίας: Οι τράπεζες στην επόμενη φάση της οικονομίας δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης

admin

Ρύθμιση οφειλών : Οδηγός 19 ερωτήσεων – απαντήσεων για τα χρέη

admin

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης- Πώς θα καλυφθούν οι εργαζόμενοι

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με άνοδο 1,55%

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 15,5% η ανεργία τον Απρίλιο από 17,5% το 2019 και 14,5% τον Μάρτιο

admin

Κοροναϊός : Σωρεία απολύσεων – Ποιες θέσεις απειλούνται

admin

Κοροναϊός : Ποια καταστήματα κλείνουν, ποια παραμένουν ανοικτά

admin

Προϋπολογισμός : Κοντά στα 7 δισ. ευρώ το πλεόνασμα στο 11μηνο

admin

Lockdown: Ανακοινώνονται νέα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

Σκυλακάκης: «Αποζημιώσεις επιχειρήσεων για τις δαπάνες της καραντίνας»

admin

Goldman Sachs: Η νέα έξαρση της πανδημίας εκτροχιάζει την ανάκαμψη

admin

Επίδομα θέρμανσης : Ξεπέρασε τα 84 εκατ. ευρώ – 100.000 περισσότεροι δικαιούχοι

admin

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την Federal Reserve (FED)

admin

Μειωμένος ΦΠΑ : Παράταση έξι μηνών σε πέντε νησιά

admin

Στα 100 δισ. ευρω οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο – Στο παιχνίδι και η Ελλάδα

admin

Αδήλωτα τετραγωνικά : Χαμός με τους βοηθητικούς χώρους στις πολυκατοικίες

admin

«Να γίνει η Ομόνοια όπως παλιά»: Η πρωτοβουλία των εμπόρων της Αθήνας

admin