Image default
Αγορές

Ανθεκτική η Wall Street στις αναταραχές που κλυδωνίζουν τις ΗΠΑ

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι τρεις βασικοί δείκτης της Wall Street, καθώς το αίσθημα αισιοδοξίας για την σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας αντισταθμίζει τις ανησυχίες για το σκηνικό χάους, που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,05% και έκλεισε συνεδρίαση στις 23.742,65 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,83% στις 3.081,10 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,59% στις 9.608,38 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η κλιμάκωση της βίας στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι εάν γίνει πραγματικότητα η απειλή Τραμπ να βγάλει τον στρατό στους δρόμους για την αποκατάσταση της τάξης, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στο ξεκίνημα της.

Επιπλέον, μελέτη του Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office) αναφέρει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να είναι περίπου 3% μικρότερο για την περίοδο 2020 – 2030 σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις του Ιανουαρίου, πριν η πανδημία πλήξει τις ΗΠΑ. Σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, η πτώση αυτή ισοδυναμεί με 7,9 τρισ. δολάρια.

Ράλι ανόδου πριν την κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν στη συνεδρίαση της Τρίτης οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των προσδοκιών ότι οι μεγάλες παραγωγικές χώρες θα συμφωνήσουν να επεκτείνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής που είχαν αποφασίσει για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Ειδικότερα, οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης πιθανότατα αυτή την εβδομάδα, την ώρα που ξεκινούν εκ νέου οι μετακινήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, επεξεργάζεται να επεκτείνει το καθεστώς περικοπών παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σε μια συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) κατέγραψε άνοδο 3,87% και έκλεισε στα 36,81 δολάρια ανά βαρέλι. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύθηκε 2,7% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 39,36 δολάρια το βαρέλι.

Δεύτερη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τον χρυσό

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς τα ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη και η ανθεκτικότητα των δεικτών της Wall Street, μετρίασαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση και ασφαλές καταφύγιο.

Με αυτά τα δεδομένα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε κατά 0,9% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 1.734 δολάρια ανά ουγγιά. Παράλληλα, όσον αφορά τα άλλα δύο βασικά μέταλλα, ο άργυρος καταγράφει απώλειες 2,54% στα 18,348 δολάρια ο μετρικός τόνος, ενώ αντίθετα ο χαλκός κινείται ανοδικά κατά 0,79% στα 2,490 δολάρια ο μετρικός τόνος.

Τα κέρδη των χρηματιστηρίων «ρίχνουν» το δολάριο

Απώλειες έναντι των βασικών του ανταγωνιστών (ευρώ, βρετανική λίρα) καταγράφει το δολάριο στη συνεδρίαση της Τρίτης. Οι επενδυτές φαίνεται να απομακρύνονται από το ασφαλές καταφύγιο του αμερικανικού νομίσματος, όσο σημειώνουν κέρδη τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.

Αναλυτικότερα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,32% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους ανέρχεται στο 1,1170. Στο ίδιο μήκος κύματος, η βρετανική λίρα υπερισχύει κατά 0,42% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2544. Τέλος, η ισοτιμία ευρώ – στερλίνας διαπραγματεύεται στο 0,8904 με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,06% έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Σχετικα αρθρα

Τα ομόλογα προβλημάτισαν τη Wall Street

admin

Η αισιοδοξία για το εμβόλιο ενίσχυσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Τα οικονομικά στοιχεία εμποδίζουν την άνοδο στις ευρωαγορές

admin

Οι ελπίδες μείωσης επιτοκίων από τη Fed ενισχύουν τις ευρωαγορές

admin

Οριακή πτώση στη Wall Street μετά τα macro

admin

Ρευστοποιήσεις και απώλειες στη Wall Street

admin

Οι αγοραστές επικράτησαν στο φινάλε της συνεδρίασης των ευρωαγορών

admin

Οριακές κινήσεις στη Wall Street με το βλέμμα στον Τραμπ

admin

Ανοδική τάση στα ασιατικά χρηματιστήρια

admin

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

admin

Επιφυλακτικές οι αγορές της Ασίας-Κέρδη στην Κίνα

admin

Πτώση από τα υψηλά στις ευρωαγορές

admin

Επανεμφάνιση των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ήπια άνοδος για την Ασία- Ανάκαμψη για το αργό

admin

Υποχωρεί η Wall με την παραπομπή Τραμπ στο επίκεντρο

admin

Στο 1,54% υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Βαρομετρικό χαμηλό στις ευρωαγορές-Σε περιδίνηση Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι

admin

Ανοδική κίνηση στις ασιατικές αγορές

admin