Image default
Επιχειρήσεις

Πάνω από 20 οι ενδιαφερόμενοι για τη Μαλαματίνα

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να αλλάξει χέρια η ιστορική οινοποιία Ε. Μαλαματίνας & Υιός ΑΕΒΕ. Μία διαδικασία που ήδη «τρέχει» από την ΕΥ και την οποία ενεργοποίησαν οι πιστώτριες τράπεζες μιας και η οινοποιία που μετρά 125 χρόνια ζωής εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες παρά την αναδιάρθρωση χρέους που υπήρξε προ τριετίας.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως ξεπερνούν τους 20 οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Σαράντη που πρόσφατα είχε αποκτήσει και την εταιρεία Δουμπιά, συμφερόντων της Μαλαματίνα. Μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και το data room ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρίσιμα στοιχεία γύρω απ’ την λειτουργία και την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

Η πώληση της «Μαλαματίνας» αποτελεί στην ουσία απότοκο της αναδιάρθρωσης χρέους 35 εκατ. ευρώ, στην οποία είχε προχωρήσει η εταιρεία προ ολίγων ετών, με ενέχυρο τις μετοχές της. Σήμερα το τραπεζικό χρέος ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ. Για τη μείωση του προ μηνών η εταιρεία προχώρησε στην πώληση της επίσης προβληματικής θυγατρικής της, «Δουμπιά» στην οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοπωλεία ΑΕ).

Την περίοδο του lockdown η «Μαλαματίνα» βρέθηκε σε αναστολή, καθώς λειτουργούσε μόνο το εμπορικό τμήμα, το οποίο εξυπηρετούσε τη ζήτηση από τα αποθεματικά.

Η εταιρεία παρά τα προβλήματα των τελευταίων ετών εξακολουθεί να κατέχει το 41% της εγχώριας αγοράς ρετσίνας, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 16% των πωλήσεων της. Γι αυτό και το brand «Μαλαματίνας» εξακολουθεί να θεωρείται ισχυρό.

Η εταιρεία έχει δύο οινοποιία στο Φάρο Αυλίδας, στην Εύβοια, και την Ασωπία Βοιωτίας, αλλά και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και εμφιαλωτήριο στη Θεσσαλονίκη. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας.

«Αβεβαιότητα»

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις το 2018 η «Μαλαματίνας» πραγματοποίησε πωλήσεις 13,58 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές βραχυπρόθεσµες υποχρεώσεις της Eταιρίας ανήλθαν στο τέλος της κλειόµενης χρήσεως σε 43.869.518 ευρώ, ενώ το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού ανέρχεται σε 23.741.206 ευρώ. Αυτό έχει ως συνέπεια το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού της Εταιρίας να υπολείπεται των βραχυπρόθεσµων υποχρεώσεων κατά ποσό 20.128.312 ευρώ.

Ο ορκωτός ελεγκτής προειδοποιούσε για την αβεβαιότητα γύρω απ’ τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Σημείωνε χαρακτηριστικά ότι «οι τρέχουσες υποχρεώσεις της Εταιρείας κατά την 31 ∆εκεµβρίου 2018 υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της κατά ευρώ 20.128 χιλ. περίπου µε αποτέλεσµα να υπάρχει σηµαντικό ενδεχόµενο να µην είναι σε θέση να αποπληρώσει τις συµβατικές της υποχρεώσεις. Επίσης, σηµειώνουµε ότι η εταιρεία δεν βρίσκεται σε συµµόρφωση µε τους χρηµατοοικονοµικούς δείκτες και τις σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη συµφωνία βασικών όρων ρύθµισης υφιστάµενων οφειλών της (M.O.U.) που υπεγράφη την 31-10-2017 και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είναι µικρότερο του 1/10 του µετοχικού της κεφαλαίου και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρµογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ. Ν. 2190/1920. Ως εκ τούτου επιβάλλεται η εταιρεία να λάβει τα απαραίτητα µέτρα, ώστε να αρθούν οι προϋποθέσεις εφαρµογής του άρθρου αυτού».

Σχετικα αρθρα

Νέα πρόστιμα 8 εκατ. ευρώ από EK για τη Folli Follie

admin

Τζούλη Χαϊδά (ΙΚΤΙΝΟΣ) : «Οι επιχειρήσεις να στηρίξουν υλικά και ψυχολογικά τους εργαζομένους τους»

admin

Intralot: Εισάγει τη δυνατότητα στοιχηματισμού στα eSports στο Περού

admin

Profile: Προχωρά σε πώληση του 4,96% μέσω private placement

admin

Intrasoft International: Ανέλαβε έργο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Blockchain

admin

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Πάνω 4,5% οι πωλήσεις το 2018

admin

Triton: Το μεγαλύτερο πλοίο που διέσχισε ποτέ τη Διώρυγα του Παναμά

admin

To Viber διακόπτει κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook

admin

H MLS Innovation στη Βόρεια Μακεδονία

admin

Autohellas: Προληπτικά μέτρα προστασίας από τον κορονϊό για πελάτες και εργαζόμενους

admin

Live η ιστορική εκτόξευση του Έλον Μασκ

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Επαφές με την RF Energy για εξαγορά αιολικών

admin

Επένδυση της H.I.G. Capital στην Dimand

admin

Ανοίγουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ (με μάσκες) στις 11 Μαΐου

admin

Δρομέας: Νέα σύμβαση 15 εκατ. ευρώ με τον Γερμανικό Στρατό

admin

Η Xiaomi 384η θέση της λίστας Forbes Global 2000

admin

Λεκκός (Πειραιώς): Αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση των εξαγωγών

admin

Ισπανία: 674 νεκροί σε 24 ώρες- 12.418 τα συνολικά θύματα του κορονοϊού

admin