Image default
Οικονομία

Ποιος είναι ο «Τσιόδρας της Οικονομίας» που θα αναλάβει το πακέτο των 32 δισ. ευρώ

Με τον τίτλο «ο  Τσιόδρας της Οικονομίας”  ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης παίρνει τη σκυτάλη από τον  λοιμωξιολόγο Σωτήρη  Τσιόδρα για να “τρέξει” την εποχή μετά την πανδημία και τη διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. Σε έναν άλλο τομέα,  ο καθηγητής κ. Τσιόδρας  ανέλαβε τη διαχείριση  της επιδημικής έξαρσης  και πλέον σειρά έχει η επανεκκίνηση της οικονομίας. Σε αντίθεση όμως με τον κ. Τσιόδρα, τον οποίο μάθαμε λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, ο κ. Πισσαρίδης είναι ήδη γνωστός στο ελληνικό κοινό. Ο νομπελίστας οικονομολόγος είναι, μεταξύ άλλων, ένα πρόσωπο που είχε προταθεί  το 2012, σε μία εποχή που Ελλάδα περνούσε ακραία δοκιμασία,  ως εκείνος που θα μπορούσε να αναλάβει την  αναθεώρηση του  Μνημονίου.

Εξάλλου,  από τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ομάδα τεχνοκρατών, με επικεφαλής τον κ. Πισσαρίδη, προκειμένου να καταρτιστεί ένα νέο, μακροχρόνιο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδια   και άλλαξε, επίσης,  τα δεδομένα της αναπτυξιακής εξίσωσης. Το έργο της task Force διακοπή  το Μάρτιο, αλλά ξεκινά τώρα εκ νέου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ποιος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης;  Το  2012, όταν   η πολιτική κρίση και το   μνημόνιο   σχεδόν μονοπωλούσαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα  είχε προταθεί από τον  Ανδρέα  Λοβέρδο  του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί  επικεφαλής   της προσπάθειας για αναθεώρηση του Μνημονίου. Ο πρώην υπουργός, τότε  με άρθρο του,  μιλούσε για αλλαγή του τρόπου διαπραγμάτευσης με και ζητούσε την αναθεώρηση του Μνημονίου ώστε να δοθεί χρόνος στην χώρα προκειμένου να γίνει η δημοσιονομική εξυγίανση σταδιακά ώστε να μειωθούν οι κραδασμοί στην ελληνική κοινωνία.

Κάποια χρόνια αργότερα, στο σχετικά κοντινό 2017, ο κ. Πισσαρίδης είχε έρθει στην επικαιρότητα με μία πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο για  τέταρτο Μνημόνιο, καθώς δύσκολα η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν το 2018. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η κρίση και η λιτότητα θα τελειώσουν όταν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει μόνη της στις αγορές, με χαμηλά επιτόκια». Ερωτηθείς εάν θα μπορέσει αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, απάντησε πως δεν βλέπει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές «τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο». Σημειώνεται πως το   πρόγραμμα στήριξης έληγε τον Αύγουστο του 2018. Ο κ. Πισσαρίδης είχε αναφερθεί  και στις επιπτώσεις τυχόν Grexit, το οποίο χαρακτήρισε «καταστροφικό» για την οικονομία και είχε επισημάνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για να έρθουν επενδύσεις. Είχε εκφράσει, επίσης, τη διαφωνία του με τη μείωση του αφορολόγητου, παρά ταύτα είχε τονίσει πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Στο 2020, η Επιτροπή “Πισσαρίδη” θα καταθέσει απόψεις για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, αλλά και  για το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης. Ωστόσο, δεν θα λαβει ρόλο διαχείρισης του πακέτου των 32 δισ. ευρώ από την ΕΕ, καθότι, όταν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του πακέτου, τα αρμόδια υπουργεία αναμένεται να  κάνουν τη  διαχείριση των κονδυλίων, με βάση τον   κεντρικό σχεδιασμό.

Πρόεδρος, λοιπόν, της επιτροπής είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).

Ο   Ελληνοκύπριος οικονομολόγος τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία.   Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973, υπό την επίβλεψη του μαθηματικού οικονομολόγου Μίτσιο Μορισίμα. Ο  Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Το 2005, ήταν ο πρώτος οικονομολόγος εκτός των ΗΠΑ που κέρδισε (μαζί με τον Dale Mortensen) το διεθνούς κύρους βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (ΙΖΑ) στα Οικονομικά της Εργασίας. Έχει γράψει εκτενώς σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο, ενώ το βιβλίο του «Equilibrium Unemployment Theory» αποτελεί σημείο αναφοράς στα οικονομικά της ανεργίας και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013.

Διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα στην Μακροοικονομία στο Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, όπου εργάζεται από το 1976. Στις 5 Νοεμβρίου 2015 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα «Οικονομικές Επιστήμες-Ανάπτυξη και Απασχόληση» στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

-

Σχετικα αρθρα

Υποχώρηση 6,5% του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες καταλύματος – εστίασης το α’ τρίμηνο του 2020

admin

Κοροναϊός : Με αυξημένο επιτόκιο η δημοπρασία 3μηνων εντόκων

admin

Σε 1.162.955 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο του 2020

admin

Μηταράκης: Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για το νέο ασφαλιστικό

admin

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων για παροχές και βεβαιώσεις στον ΟΑΕΔ

admin

ΣΥΡΙΖΑ : Η ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού

admin

Χρηματιστήριο : Οριακή άνοδος την Πέμπτη

admin

Αναστολή συμβάσεων : Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές

admin

Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν για ηλεκτρονικές αποδείξεις και εισόδημα

admin

Το Kenshō Psarou κερδίζει τα Seven Stars Awards!

admin

ΟΑΕΔ: Πότε θα καταβληθούν Δώρο Χριστουγέννων και επιδόματα

admin

Δέσμη μέτρων για τον τουρισμό ζητούν οι ξενοδόχοι

admin

Εντονη ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών -Ανοιγμα με κέρδη 6,31%

admin

Ο κοροναϊός «αρρώστησε» και το ευρώ

admin

Ποιος λαός πίνει πιο πολύ ούζο από τον Έλληνα

admin

H Πειραιώς ιδρύει εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα

admin

ΣΕΒΕ: Το 2019 οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν τα 35 δισ. Ευρώ

admin

ΙΤΕΠ: Υψηλή η εποχικότητα στον ελληνικό τουρισμό -Τα ξενοδοχεία βραχίονας της οικονομίας

admin