Image default
Επιχειρήσεις

Σταδιακά το επόμενο 10ημερο το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας

Σταδιακά έως τις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, η πλειονότητα των οποίων παρέμειναν χθες, πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης, κλειστά, με δεδομένα αφενός την έλλειψη πελατών και αφετέρου την προετοιμασία που χρειάζεται για τη σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μόλις 1 στα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ήταν χθες 1η Ιουνίου, ανοικτά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, ο οποίος προσθέτει ότι το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, προκειμένου να περάσει η πρώτη περίοδος προσαρμογής των ξενοδόχων στην εποχή Covid- 19.

Σημειώνεται εδώ ότι μόλις μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν οι ξενοδόχοι, τα οποία μάλιστα σε περίπτωση παραβίασής τους συνεπάγονται και «τσουχτερά» πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες ανάλογα με την κλίμακα παραβάσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, είναι κρίσιμο οι φορείς και οι Περιφέρειες να έχουν πλήρη γνώση, στην περίπτωση ενός ύποπτου κρούσματος του σχεδίου αντιμετώπισης και διαχείρισης της κρίσης.

Ούτως ή άλλως ουσιαστική ζήτηση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ξενοδόχοι, δεν μπορεί να υπάρξει από αυτή την εβδομάδα- φαίνεται άλλωστε και από τις μηδενικές κρατήσεις- όσο δεν αυξάνονται οι συχνότητες και τα δρομολόγια των αεροπορικών από το εξωτερικό, κάτι το οποίο για τα δύο μεγάλα αεροδρόμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Για την Αθήνα, ήταν χαρακτηριστικό ότι ήταν κλειστές χθες όλες οι μεγάλες μονάδες, όπως αυτές του Συντάγματος, η Μεγάλη Βρετανία, το King George, το Hilton Aθηνών, οι μονάδες 5 αστέρων της λεωφόρου Συγγρού κ.τ.λ., οι οποίες θα ανοίξουν αργότερα μέσα στον Ιούνιο. Για τη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων, η επανεκκίνηση έγινε με το 40% των κλινών της πόλης και σταδιακά θα ανοίγουν και οι υπόλοιπες μονάδες , ώστε έως το τέλος του μήνα να έχουν ανοίξει όλα ή σχεδόν όλα.

Με το βλέμμα στα αεροδρόμια

Οι τουριστικοί φορείς πάντως αναμένουν εναγωνίως τις πληρότητες στα αεροπλάνα από τις 15 Ιουνίου και μετά, ημερομηνία ορόσημο για τις διεθνείς πτήσεις στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νέες αεροπορικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα, ενώ έως τις 15 Ιουνίου ισχύει και η απαγόρευση εισόδου μη Ευρωπαίων Πολιτών, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Συγκεκριμένα παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών (επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, πληρώματα αεροσκαφών, επιβάτες κρατικών πτήσεων, πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α..).

 

Σχετικα αρθρα

ΑΒΑΞ: Από 27/1 η άσκηση του δικαιώματος για την ΑΜΚ

admin

Netdata: Νέα χρηματοδότηση 15,5 εκατ. από Bain και Marathon

admin

Σκάνδαλο Folli Follie: Ετοιμος να συνεργαστεί με την εισαγγελία ο Ι. Μπεγιέτης

admin

Ανέβηκαν στα 35,4 εκατ. τα καθαρά κέρδη του ΟΛΠ

admin

Νορβηγία: Σκέψεις να συμμετάσχει σε πιθανή περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2002

admin

«Εξυπνη» πλατφόρμα διαχείρισης βιογραφικών για επιχειρήσεις

admin

ΕΥΑΘ: Στις 19 Ιουνίου η Γ.Σ. για την έγκριση διανομής μερίσματος

admin

Briq Properties: Καλύφθηκε πλήρως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

admin

Η ΕΥ χορηγός του 1ου Θερινού Σχολείου Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας

admin

«Πάνω από τον πήχη» η Viohalco

admin

Πάνω από 20 οι ενδιαφερόμενοι για τη Μαλαματίνα

admin

Θεοχάρης: Με υγειονομικό διαβατήριο θα έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα

admin

Η Τουρκία ανακαλύπτει την… αυτάρκεια

admin

Ανακοινώθηκε η συμφωνία Pasal-Sterner Stenhus

admin

Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ έχει φτάσει στο μη περαιτέρω

admin

Με 41,5% η Amerra στην Περσεύς

admin

Μάχη επιβίωσης για τις επιχειρήσεις – Πώς θα γίνει το νέο αναπτυξιακό «restart»  

admin

VKN Capital: Ενδιαφέρον για την Creta Farms

admin