Image default
Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ : Επέκταση του «μπαζούκα» κατά 600 δισ. € (UPD)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της σε 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,52 τρισεκατομμύρια δολάρια), μια κίνηση που στοχεύει στη μείωση της πίεσης στις καταδικασμένες κυβερνήσεις της περιοχής και στην προσπάθεια τόνωσης της συνεργασίας με την Federal Reserve.

Η απόφαση της ΕΚΤ, πιο επιθετική από ό, τι αναμενόταν από τους αναλυτές, θα πρέπει να συμβάλει στην απορρόφηση μεγάλου ποσού ενός επιπλέον τρισεκατομμυρίου ευρώ ή περισσότερου χρέους που αναμένεται να εκδώσουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης φέτος καθώς καταπολεμούν την πανδημία του κοροναϊού.

Έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η οικονομική συρρίκνωση στην Ευρώπη θα είναι ακόμη πιο βαθιά από ό, τι αρχικά φοβόταν – σημαντικά χειρότερη από ό, τι στις ΗΠΑ – και δεν θα χτυπήσει ακόμη ισχυρότερα μέλη όπως η Γερμανία.

Ανησυχώντας για το βάθος της οικονομικής ύφεσης, η Ευρώπη μειώνει ταχέως το χάσμα με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, παρατάσσοντας δύο νέα πακέτα που ενδεχομένως αξίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που αντικατοπτρίζουν τα διδάγματα που έχουν αντληθεί σε προηγούμενες κρίσεις και ενισχύουν τις προοπτικές για μια παγκόσμια ανάκαμψη.

Στις αρχές της πανδημίας του κορανοϊού, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αποκλίνουν δραματικά ως προς την ποσότητα της παρεμβασης που έκαναν κάθε μια σε μια οικονομική κρίση που απειλεί να είναι η χειρότερη των δεκαετιών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έφυγαν επιθετικά τον Μάρτιο, με σχέδιο κυβερνητικών δαπανών 2 ​​τρισεκατομμυρίων δολαρίων να υποστηρίζεται από αγορές άνω των 1 τρισεκατομμυρίων ομολόγων της Fed.

Στην Ευρώπη, τα αρχικά κυβερνητικά σχέδια τόνωσης ήταν συντριπτικά, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά ταλαιπωρήθηκε από τις εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Ήταν ένα αργό ξεκίνημα που υπενθύμισε την ανασταλτική απάντηση του μπλοκ στην οικονομική κρίση του 2008 και την επακόλουθη κρίση του δημόσιου χρέους. Με την οικονομία της Ευρώπης να συρρικνώνεται περισσότερο από εκείνη των ΗΠΑ, οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι δεν θα ήταν αρκετό.

Τώρα, όμως, οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη χρησιμοποιούν το ίδιο τρόπο παιχνιδιού, όπως υπολογίζουν με μια κάμψη που θα μπορούσε να είναι η χειρότερη μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε προτάσεις για ένα πακέτο δαπανών 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, του οποίου το μέγεθος και η πολιτική εισαγωγή θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής τόσο στην οικονομική απόκριση του μπλοκ στην ύφεση όσο και στη μελλοντική της ικανότητα να δράσει μαζί για την καταπολέμηση των κρίσεων. Αυτή την εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αποκάλυψαν νέες εγγυήσεις δαπανών και δανείων που παρέχουν κίνητρα περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ή 13% του ΑΕΠ της περιοχής, λέει ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank στο Λονδίνο.

Αυτή η δαπάνη είναι παρόμοια με την κλίμακα των δημοσιονομικών κινήτρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το think tank Bruegel, και είναι αρκετά πιθανό να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος που η ΕΚΤ βάζει στο 12%.

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι η δημοσιονομική απάντηση σε ένα σοκ πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές ίση με την εκτιμώμενη πτώση του ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Nielsen.

Η μετατόπιση στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι το βάθος και το εύρος της οικονομικής κατάρρευσης θα ελευθερώσει λίγα μέλη, ακόμη και ισχυρότερες χώρες όπως η Γερμανία, και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη νομισματική ένωση.

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 14,4% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, με τη Γερμανία να συρρικνώνεται κατά περίπου 9% και η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία να συρρικνώνονται κατά περίπου 20%. Αυτό συγκρίνεται με συστολή 4,8% το πρώτο τρίμηνο στις ΗΠΑ

«Στην Ευρώπη, αυξάνεται η συνειδητοποίηση ότι ο λόγος για τον οποίο η κρίση του 2008 ήταν τόσο σοβαρή ήταν επειδή η πολιτική απάντηση ήταν πολύ μικρή, πολύ αργά», δήλωσε ο Stefan Gerlach, πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ απορρίπτουν ταμπού σχετικά με τη χρηματοδότηση των εθνικών κυβερνήσεων, που ενθαρρύνονται από τις προσπάθειες των ηγετών της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος της στήριξης της ανάπτυξης. Η τράπεζα αγοράζει χρέος περίπου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα από τα τέλη Μαρτίου, ρυθμό που θα εξαντλούσε το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 750 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed αναμένεται να συγκεντρώσουν περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 60% του αντίστοιχου ΑΕΠ έως το τέλος του επόμενου έτους, σε σύγκριση με περίπου 40% και 20% αντίστοιχα πριν από την κρίση.

«Οι ομοιότητες μεταξύ των πολιτικών της ΕΚΤ και της Fed ξεπερνούν εντελώς τις διαφορές», δήλωσε ο Adam Posen, πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics στην Ουάσινγκτον, D.C.

Από την πλευρά της, η Fed άρχισε να αγοράζει τίτλους – όπως εταιρικό χρέος – που είχε αποφύγει στο παρελθόν, αλλά το οποίο η ΕΚΤ ήδη αγόραζε.

“Η Fed έχει προχωρήσει πολύ προς την ΕΚΤ, σε αγορές στις οποίες η ΕΚΤ ήταν όπως το ιδιωτικό χρέος”, δήλωσε ο κ. Posen.

Η ΕΚΤ και η Fed έμαθαν και οι δύο ότι μπορούν να αγοράσουν σημαντικά ποσά δημόσιου χρέους χωρίς να αυξάνουν τις προσδοκίες για μελλοντικό πληθωρισμό, δήλωσε ο Μάικλ Μέταλ, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της State Street Global Markets. Ο φόβος για τον πληθωρισμό ήταν μια σημαντική τροχοπέδη για την ΕΚΤ κατά την τελευταία κρίση.

Η απουσία ηθικού κινδύνου σε αυτήν την κρίση έχει αμβλύνει τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών του ευρώ που συνήθως αντιτίθενται στις προσπάθειες ανακούφισης, όπως η αγορά κρατικού χρέους, οι οποίες επιδοτούν τα αδικαιολόγητα μέλη του Νότου μειώνοντας το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται.

«Είναι ένα διαφορετικό είδος σοκ, περισσότερο σαν καρδιακή προσβολή», είπε ο κ. Gerlach.

«Αυτό διευκολύνει τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν από ό, τι το 2008-12, όταν δεν ήταν πραγματικά σαφές τι είχε συμβεί», είπε. «Τότε υπήρχε μια ερώτηση για το γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τους τραπεζίτες. Αυτή τη φορά το σοκ προέρχεται από το εξωτερικό, οπότε υπάρχει λιγότερη ανησυχία για τον ηθικό κίνδυνο. “

Παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέλεξαν να προστατεύσουν τους εργαζομένους από την κρίση πληρώνοντας επιχειρήσεις για να τους κρατήσουν στα βιβλία, ενώ οι ΗΠΑ αντλούν χρήματα σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων και επιδόματα ανεργίας. Η προσέγγιση της Ευρώπης θα πρέπει να περιορίσει την αύξηση της ανεργίας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει μια ασθενέστερη οικονομική ανάκαμψη στην οποία η αύξηση της παραγωγικότητας συγκρατείται από μη βιώσιμες εταιρείες «ζόμπι».

Η Fed έχει δηλώσει ότι δεν θα μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, ένα βήμα που έκανε η ΕΚΤ πριν από πέντε χρόνια και δεν έχει αντιστραφεί. Το πείραμα της Ευρώπης με αρνητικά επιτόκια ασκεί πίεση στις αδύναμες τράπεζες της περιοχής, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διοχέτευση της κίνησης στις επιχειρήσεις.

Το ερώτημα παραμένει, ωστόσο, για το αν οι εξαιρετικές προσπάθειες θα είναι αρκετές.

Ο κ. Nielsen εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα είναι 4% μικρότερη στο τέλος του επόμενου έτους από ό, τι πριν από την πανδημία. Για να καλύψει τη χαμένη ανάπτυξη, η οικονομία της περιοχής θα πρέπει να επεκταθεί κατά 3% ετησίως για τουλάχιστον πέντε χρόνια, διπλασιάζοντας το ρυθμό τάσης της ακρίβειας.

Αυτή θα είναι μια ανηφόρα μάχη, που απαιτεί τουλάχιστον άλλα 5-10 χρόνια επιθετικών κυβερνητικών δαπανών και πολύ εύκολες πολιτικές χρημάτων από την ΕΚΤ, δήλωσε ο κ. Nielsen.

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin