Image default
Τράπεζες

Προσλαμβάνει σύμβουλο για bad bank η ΤτΕ

Στην πρόσληψη συμβούλου έως τα τέλη του μήνα προχωρά η ΤτΕ, με στόχο να εξειδικεύσει την πρότασή της για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank).

Η διοίκηση της ΤτΕ έχει ήδη επεξεργαστεί τη βασική της πρόταση για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό σχέδιο έχει ήδη αποσταλεί στην κυβέρνηση και τον SSM.

Στόχος είναι μέσα από την πρόσληψη συμβούλου η βασική ιδέα να εξειδικευτεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους αλλά και τις προτάσεις, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σχεδίου.

Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η μεταφορά των κόκκινων δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην άμεση εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, που καλούνται να υιοθετήσουν το μοντέλο της κακής τράπεζας σε εθελοντική βάση και συμπληρωματικά των προσπαθειών που έχουν αναλάβει για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων ή πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Η ΤτΕ επιμένει στον εθελοντικό χαρακτήρα της πρότασης, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε τράπεζα να επιλέγει εκείνη τα χαρτοφυλάκια που θα μεταφέρει, χωρίς να ανατρέπει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, δηλαδή τους servicers, η συνδρομή των οποίων θα αποτελέσει μέρος της λύσης.

Η ιδέα της δημιουργίας μιας bad bank αρχίζει να κερδίζει σταδιακά έδαφος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς όπως επισημαίνει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Moody’s, η ΕΚΤ στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review) στις 26 Μαΐου αναφέρεται στη χρησιμότητα μιας κακής τράπεζας ως μέσου για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επεσήμανε στην ανάλυσή του ότι «η επιλογή δημιουργίας μίας κακής τράπεζας θα ήταν θετική για το αξιόχρεο (credit positive) των ευρωπαϊκών τραπεζών, επειδή θα συνεπαγόταν κάποιο βαθμό κρατικής στήριξης, όπου χρειαζόταν, κάτι που θα βοηθούσε τις τράπεζες να προστατεύσουν τη φερεγγυότητά τους και πιθανόν να αποφύγουν χρεοκοπίες».

Στην ίδια ανάλυσή της η Moody’s παραπέμπει στην απαντητική επιστολή του επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία προς Γερμανό βουλευτή, στην οποία επισημαίνει ότι αν και η ΕΚΤ δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις, ο ίδιος στηρίζει τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίου, στην περίπτωση μίας σημαντικής επιδείνωσης του ενεργητικού ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα λόγω του κορωνοϊού. Να σημειωθεί ότι ο Αντρέα Ενρία είχε υποστηρίξει από το 2017 ως επικεφαλής της ΕΒΑ (European Banking Authority), την ιδέα μιας bad bank, η οποία θα αναλάμβανε κόκκινα δάνεια 1 τρισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται σήμερα στα 68 δισ. ευρώ και η δημιουργία μιας bad bank δρομολογείται με δεδομένο την αύξησή τους κατά 10 δισ. ευρώ τουλάχιστον λόγω της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ήδη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει τους πρώτους μήνες του έτους σε αναστολές δόσεων ύψους 16 δισ. ευρώ και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ένα τμήμα αυτών των δανείων θα περιέλθει σε οριστική καθυστέρηση, εφόσον μέρος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση και να επανέλθουν στην κανονικότητα προ της πανδημικής κρίσης.

Στη βάση αυτού του αρνητικού σεναρίου η λύση της «κακής» τράπεζας θα επιδιωχθεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την εξυγίανση όλων των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος και όχι ενός μέρους τους, όπως επιχειρείται μέσω των τιτλοποιήσεων, οι οποίες επιδιώκεται να «ξεπαγώσουν» με πρωτοβουλίες των τραπεζών Alpha και Πειραιώς.

Σχετικα αρθρα

Εξι καυτά μέτωπα για τις τράπεζες σε 40 ημέρες

admin

Attica Bank: Αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση για τις 22 Ιουλίου

admin

Ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός σε περιφερειακά νοσοκομεία από Alpha Bank

admin

Κεντρική τράπεζα Ελβετίας: Αναγκαιότητα τα αρνητικά επιτόκια

admin

Eurobank: Καθαρά κέρδη 149 εκατ. στο εννεάμηνο

admin

Οι «παγίδες» στις καταθέσεις εξωτερικού

admin

Κέρδη 59,1 εκατ. στο εξάμηνο για την Ελληνική Τράπεζα

admin

Μόλις οκτώ ρυθμίσεις προστασίας α’ κατοικίας σε 17 εβδομάδες!

admin

Τράπεζες: Κατεβαίνει ο πήχης για να μπουν στον Ηρακλή

admin

Ποιες χρεώσεις καταργεί η Alpha Bank

admin

Tech Companies Like Facebook and Twitter Are Drawing Lines. It’ll Be Messy

admin

Νέα συνάντηση των CEOs των τραπεζών με Σταϊκούρα – Ζαββό

admin

Τράπεζες: Ρευστότητα 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020

admin

Alpha Bank: Παρασκευή οι μη δεσμευτικές για NPEs 1,8 δισ.

admin

Eurobank: Παραμένει αρνητική η αποταμίευση των νοικοκυριών

admin

Ηρακλής: Κρατικές εγγυήσεις ως 2,7 δισ. ανά τράπεζα

admin

Την αποχώρηση του CEO της ανακοίνωσε η HSBC

admin

Πώς θα δοθούν δάνεια με κρατική εγγύηση

admin