Image default
Οικονομία Τράπεζες

ΤτΕ: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την εξ αποστάσεως e-ταυτοποίηση νέων πελατών

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση νέων πελατών από τις τράπεζες και άλλους εποπτευόμενους φορείς ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος με την υπ’ αριθ. 172/1/29.05.2020 Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής.

Όπως τονίζεται, η νέα Πράξη ενθαρρύνει την ανάπτυξη ευέλικτων και τεχνολογικά καινοτόμων μοντέλων παροχής υπηρεσιών στο χρηματοπιστωτικό τομέα, εναρμονίζει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο με τα ισχύοντα στην πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί όρους ισότιμου ανταγωνισμού για τα ελληνικά ιδρύματα σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Η Πράξη αποκτά επιπρόσθετη βαρύτητα στην τρέχουσα συγκυρία αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς δημιουργεί διαύλους παροχής υπηρεσιών που διευκολύνουν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Πράξη περιλαμβάνει ένα συνδυασμό οργανωτικών, τεχνικών και διαδικαστικών μέτρων που διασφαλίζουν την αξιόπιστη εξακρίβωση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων και αποσκοπούν στην αποτροπή του κινδύνου πλαστοπροσωπίας. Προβλέπονται δύο μέθοδοι για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση νέου πελάτη: α) τηλεδιάσκεψη (video conference) με εκπαιδευμένο υπάλληλο, η οποία παρέχει τα υψηλότερα εχέγγυα αξιοπιστίας, και β) αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω λήψης δυναμικού αυτοπορτρέτου (dynamic selfie), υπό την προϋπόθεση εφαρμογής πρόσθετων δικλίδων ασφαλείας.

Τα έγγραφα ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που γίνονται αποδεκτά είναι αυτά που φέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το διαβατήριο. Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να γίνεται αποδεκτό και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας με λατινικούς χαρακτήρες, μόνο κατά τη χρήση της τηλεδιάσκεψης και κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητάς του μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω άμεσης πρόσβασης σε διαδικτυακές υπηρεσίες, αυξημένης ταχύτητας συναλλαγών, χαμηλότερου κόστους και δυνατότητας γεωγραφικής επέκτασης. Ταυτόχρονα ωστόσο, παρουσιάζει και προκλήσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Τις εν λόγω προκλήσεις στοχεύει να αντιμετωπίσει η εκδοθείσα Πράξη, θεσπίζοντας σύγχρονους κανόνες για την αξιόπιστη ταυτοποίηση του πελάτη και τον περιορισμό του κινδύνου που απορρέει από τη μη φυσική παρουσία του.

Σχετικα αρθρα

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Πρώτη η Ελλάδα στην ευρωζώνη σε ευάλωτη απασχόληση

admin

Σχέδιο και στήριξη ζητούν οι ευρωπαϊκοί οινοποιητικοί συνεταιρισμοί

admin

Σκιές στην παγκόσμια οικονομία το 2020 – Γιατί μειώνονται οι ελπίδες βελτίωσης

admin

Συντάξεις : Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και πότε οι επικουρικές

admin

Οι παγίδες των χωριστών φορολογικών δηλώσεων για τους συζύγους

admin

ΠΟΜΙΔΑ: Τροπολογία και ηλεκτρονική πλατφόρμα για δημοτικά τέλη ακινήτων -Πώς λειτουργεί, τι ισχύει

admin

Έχασε και τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο, ο Τραμπ απέτρεψε τα χειρότερα

admin

Προκαταβολή φόρου : Πότε θα εφαρμοστεί, ποιους θα αφορά

admin

Πρόγραμμα SURE: Πού θα κατευθυνθούν τα 2 δισ. ευρώ

admin

Κορωνοϊός: Σταματά το καρναβάλι της Βενετίας -Σε καραντίνα 12 ιταλικές πόλεις στο βορρά

admin

Θεοχάρης στο ITV : Απίθανο οι Βρετανοί να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες από JP Morgan

admin

ΙLO: Καμπανάκι για μια χαμένη «Lockdown γενεά»

admin

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 10% λόγω κοροναϊού

admin

Σταϊκούρας: Σε 4 φάσεις η επανεκκίνηση της οικονομίας – Τα 15 μέτρα αξίας 24 δισ. ευρώ

admin

Στο 2,94% υποχώρησε ο δείκτης NPL στην ΕΕ

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ακίνητα : Ο κοροναϊός «χτυπά» και τα αδήλωτα τετραγωνικά – Γκρίζες ζώνες στις δηλώσεις

admin