Image default
Οικονομία

ESM: Με αρνητικό επιτόκιο τα δάνεια στα κράτη-μέλη

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα χορηγεί δάνεια με αρνητικό επιτόκιο στις χώρες που θα υποβάλουν αίτημα για πιστωτική γραμμή στο πλαίσιο της του νέου εργαλείου του για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας (Pandemic Crisis Support).

Σύμφωνα με ανάρτηση του οικονομικού διευθυντή του ESM, Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, το επιτόκιο που θα πληρώσει μία χώρα, η οποία θα ζητήσει 7ετες δάνειο, θα είναι -0,07% με τα σημερινά δεδομένα, καθώς το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές για ομόλογα αυτής της διάρκειας είναι -0,21% (μέσος όρος τελευταίου τριμήνου), στο οποίο προστίθεται ένα ετήσιο περιθώριο 0,1%, μία εφάπαξ προμήθεια 0,25% (που αντιστοιχεί σε 0,036% ετησίως) και μία ετήσια προμήθεια 0,005%.

«Πολύ ελκυστικά τα δάνεια του ESM»

Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες θα επιστρέφονται χρήματα και κάνει το Pandemic Crisis support πολύ ελκυστικό, δήλωσε ο αξιωματούχος του ESM.

Αν μία χώρα ζητήσει 10ετές δάνειο, το επιτόκιο που θα πληρώσει θα είναι οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν (0,08%), με το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές να ανέρχεται στο -0,05% και σε αυτό να προστίθενται, όπως και στην περίπτωση του 7ετούς ομολόγου, το ετήσιο περιθώριο και οι προμήθειες.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ESM, για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης ο δανεισμός τους μέσω του ESM για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που συνδέονται με τον κοροναϊό θα είναι φθηνότερος από τον απευθείας δανεισμό των ίδιων των χωρών από τις αγορές, καθώς θα πλήρωναν υψηλότερο επιτόκιο.

Επιπλέον, σημειώνει, αν μία χώρα ζητήσει μία πιστωτική γραμμή από τον ESM, θα μπορούσε να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χρηματοδότησή της και να αμβλύνει μέρος της πίεσης στις αποδόσεις των ομολόγων από τις νέες εκδόσεις τίτλων που σχεδιάζονται.

Here’s why #COVID19 help from #ESM makes sense for many #euro area Members, what it costs, and how it will be funded from capital markets, not #taxpayers. In his blog column ESM CFO @kaanev also explains how social bonds might back #PandemicCrisisSupport https://t.co/bgyeUOOFDR pic.twitter.com/WkwKqzxSz9

— ESM (@ESM_Press) June 3, 2020

«Κοινωνικά ομόλογα»

Ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε ανέφερε ότι ο ESM εργάζεται για να χαρακτηρισθούν «κοινωνικά ομόλογα» (social bonds) αυτά που θα εκδώσει για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που οφείλονται στην κρίση του κοροναϊού.

Ο μηχανισμός Pandemic Crisis Support του ESM δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν πιστωτική γραμμή που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ τους και είναι σε λειτουργία από τις 15 Μαΐου.

--

-

Σχετικα αρθρα

«13η σύνταξη»: Τι προβλέπει το κείμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

admin

ΟΤΟΕ : Νέα 24 απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων την Τετάρτη

admin

Συνάντηση ΣΕΒ με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση

admin

Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες διορθώσεις στο μέτρο των e-αποδείξεων, ποιους αφορούν

admin

Τα τρία ξενοδοχεία της Κρήτης που αποκτά ο αμερικανικός όμιλος Hines

admin

Η πρωτοποριακή κίνηση της Coca Cola για τη μείωση των απορριμμάτων

admin

Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Επικίνδυνος ο εθισμός στο φθηνό χρήμα

admin

Αύξηση 107% για το ηλεκτρονικό εμπόριο τον Μάιο εξαιτίας της καραντίνας

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ευκολότερη η απόκτηση φορολογικής ενημερότητας

admin

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο

admin

Νομοσχέδιο στην Ισπανία για την φορολόγηση των Facebook, Google και Amazon

admin

Χρηματιστήριο: Ανακάμπτει η αγορά μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις

admin

Wall Street : Μικτές τάσεις στο κλείσιμο της Δευτέρας

admin

Πέφτουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου λόγω κοροναϊού

admin

Σε χαμηλό τριετίας η ισοτιμία της στερλίνας

admin

Στουρνάρας: Θα συνεχίσω προσηλωμένος στην αποστολή της ΤτΕ

admin

Σταϊκούρας: Διευρύνονται τα κριτήρια για τα 2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

admin