Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Για Σεπτέμβριο μετατίθεται το μεγάλο πακέτο τιτλοποίησης χρεών

Σε δύο φάσεις θα ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση χρεών από την ΔΕΗ με στόχο την είσπραξη 500 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες στους αναλυτές ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης. Μέχρι τα τέλη του μήνα, το αργότερο τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η α΄ φάση που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση χρεών έως 60 μέρες από την οποία η εταιρεία έχει υπολογίσει έσοδα ύψους 200 εκ. ευρώ και από τον Σεπτέμβριο οι οφειλές έως 90 μέρες που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στην ΔΕΗ περί τα 300 εκ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση αποτέλεσε ένα εργαλείο προείσπραξης οφειλών που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση, ωστόσο πέρασαν μήνες για να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες και αυτό συνδέεται και με τις προσφορές που είχε δεχτεί η ΔΕΗ από τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίες δεν ήταν ελκυστικές. Η διαδικασία πάντως δείχνει να έχει ωριμάσει και θα προχωρήσει άμεσα, μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV’s) παρά το γεγονός ότι χθες ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι για το δεύτερο πακέτο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τρόπος που θα γίνει.

Οι οφειλές 90 ημερών θεωρούνται υψηλού ρίσκου για τους επενδυτές, επομένως η επιτυχία του πακέτου έγκειται και στην πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες παραμένουν ασταθείς.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης από την περίοδο του lockdown ο κ. Στάσσης επισήμανε στους αναλυτές ότι η ΔΕΗ τον προηγούμενο μήνα επανήλθε σε ρυθμούς εισπραξιμότητας στα προ κρίσης επίπεδα. Εν αντιθέσει με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που η επιχείρηση είδε να μειώνεται η εισπραξιμότητα κατά 18% και 14% αντίστοιχα.

Παρά τους αρχικούς φόβους για την επίδραση της πανδημίας στα έσοδα της ΔΕΗ, τελικά η επιλογή της εταιρείας να στραφεί εγκαίρως στις on line πληρωμές κατάφερε να μετριάσει τις επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη περίοδο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αντιπροσώπευαν το 30% του συνόλου των εισπράξεων.

Σε ερωτήσεις αναλυτών για την πορεία του σχεδίου εξυγίανσης ο κ. Στάσσης ενημέρωσε ότι η ΔΕΗ ξεκινά άμεσα το πρώτο κύμα εθελούσιας για 900 άτομα, συνολικού ύψους 31,5 εκ. ευρώ για το οποίο εκτίμησε ότι θα υπάρξει απόσβεση σε έξι μήνες.

Σχετικά με την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων (αύξηση 7,1% στα έσοδα και λειτουργική κερδοφορία 182 εκ. ευρώ) ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι καταδεικνύει ότι το «καράβι έχει αλλάξει ρότα», διατηρώντας τους στόχους για EBITDA 700 εκ. ευρώ το 2020.

 

Σχετικα αρθρα

Grant Thornton: 10 ερωτήσεις-κλειδιά για τους CFOs για τις οικονομικές καταστάσεις

admin

Λεκκός: Μοχλός ανάπτυξης η αύξηση των επενδύσεων

admin

ΟΠΑΠ: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Θάνος Πασχάλης (Ellinair): «Στήριξη σε όλες τις αεροπορικές στην Ελλάδα»

admin

«Πάγο» στην Huawei για τα 5G από Βρετανία και Γαλλία

admin

Grant Thornton: Στη “μετά κορονοϊού” εποχή χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα ανάκαμψης

admin

Παπουτσάνης: Παραγωγή τώρα απολυμαντικών μόνο για την ελληνική αγορά

admin

Ασφαλιστικές: Οι επιδόσεις των ελληνικών ομίλων στην Κύπρο

admin

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου ο Τάκης Αθανασόπουλος

admin

Η νιρβάνα των αγορών

admin

Intracom Defense: Νέα προμήθεια WiSPR για το Γερμανικό Στρατό

admin

Scoot: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αθήνα έως το 2021

admin

Flexfin: Ο πιο πολύτιμος συνεργάτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

admin

ΟΤΕ: Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ενέκρινε η ΓΣ

admin

Ολοι οι υποψήφιοι στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για το Καλαμάτα – Μεθώνη

admin

Ηλεκτροκίνητα οχήματα με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Η ελληνική πρόταση για τον τουρισμό στην Ευρώπη – Τι ζητά η Αθήνα – Τι προβλέπει το προσχέδιο της απόφασης

admin

Λύση τεχνολογίας E-Band της Intracom Telecom για Gigabit πρόσβαση στην Ιταλία

admin