Image default
Πολιτική

Παρέμβαση Παυλόπουλου για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συμμετέσχε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Τομέα Δημόσιου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -του οποίου είναι Επίτιμος Καθηγητής- με κεντρικό θέμα την απόφαση της 5.5.2020 του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (ΟΣΔΓ) (υπόθεση “Weiss”), με την οποία το ως άνω Δικαστήριο έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, υπό αμφισβήτηση την κανονιστική υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δια της ευθείας αμφισβήτησης της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έναντι των Εθνικών Δικαστηρίων.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει το ΔΕΕ, δοθέντος ότι το ΟΣΔΓ είχε «προειδοποιήσει» για την στάση του ήδη από το 2016, μέσω της απόφασης «Gauweiler».  Επιπλέον, υπήρχαν ήδη δείγματα γραφής αμφισβήτησης της κανονιστικής υπεροχής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και από άλλα Ανώτατα Δικαστήρια, όπως εκείνα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.  Ακόμη δε περισσότερο, δείγματα αμφισβήτησης της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του ΔΕΕ είχαν δώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας (υπόθεση «Landtovà») και το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας (υπόθεση («Ajos»).

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε την ευθύνη του ΔΕΕ για το ότι δέχθηκε -τόσο στην υπόθεση «Gauweiler» όσο και στην υπόθεση «Weiss»- ν’ αποφανθεί επί προδικαστικών ερωτημάτων, που του απηύθυνε το ΟΣΔΓ κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 267 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Και τούτο διότι, κατ’ ουσίαν, το ΟΣΔΓ ζήτησε, απλώς, «γνώμη» του ΔΕΕ, επιφυλασσόμενο να κρίνει εκείνο τελικώς την ερμηνεία των εν προκειμένω εφαρμοζόμενων διατάξεων του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Άρα, το ΔΕΕ έπρεπε να είχε απορρίψει τα επίμαχα προδικαστικά ερωτήματα ως υποβληθέντα κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 267 της ΣΛΕΕ, οπότε και η «αιρετική» νομικώς θέση του ΟΣΔΓ θα είχε καταστεί περισσότερο δυσχερής ως προς τον εκ μέρους του σεβασμό του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι τέτοια φαινόμενα συγκρούσεων, ακόμη και σ’ επίπεδο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου, φέρνουν στο φως την κρίση που διέρχεται η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, ταυτοχρόνως, την άμεση ανάγκη ειλικρινούς και αποφασιστικής συνεργασίας όλων των συνειδητοποιημένων Ευρωπαίων για την Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, στην βάση μιας ομοσπονδιακού τύπου Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Συντάγματος.  Επανέλαβε, επίσης, την πάγια θέση του ότι μια ισχυρή ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, αναγκαία όχι μόνο για τους Λαούς της Ευρώπης αλλά για την Ανθρωπότητα εν γένει, δοθέντος ότι είναι η πιο κατάλληλη να υπερασπισθεί, ιδίως σε κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς, τις αρχές του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης -κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης- καθώς και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Δένδιας: Θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα όλες τις τουρκικές προκλήσεις

admin

Χαρίτσης: Προγραμματική, τεκμηριωμένη και μαχητική η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Γεννηματά: Από την εικονική κανονικότητα Μητσοτάκη, στη σκληρή πραγματικότητα των πολιτών

admin

Σάλος με τις αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος: Ο Καλογρίτσας, ο Παππάς, οι τηλεοπτικές άδειες και ο …«Λευκός Οίκος»

admin

ΔΕΗ: Κλείσιμο τριών λιγνιτικών μονάδων τον Ιούνιο σχεδιάζει η κυβέρνηση

admin

Τάκης Θεοδωρικάκος: Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης για κράτος και οικονομία

admin

Οι selfie της Νοτοπούλου στη Βουλή – Με ποιους πόζαρε

admin

Γεννηματά: Είναι η ώρα της αλήθειας και της αλληλεγγύης για την Ευρώπη

admin

Στη Σανγκάη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κίνας

admin

«Χτύπημα» στην ΕΕ και από τον επίδοξο διάδοχο της Μέρκελ: Λέει «nein» στην παντοδυναμία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

admin

Αλέξης Τσίπρας: Γιορτάζει, πατάει γκάζι και τραγουδάει Μητροπάνο σε βίντεο του 2015!

admin

Μητσοτάκης: Σημαντικότερα τώρα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες

admin

Τσοβόλας: Οι αποκαλύψεις απενοχοποιούν πλήρως τον Παπαγγελόπουλο, κατασκευάστηκε βρώμικο υλικό

admin

Ανδρουλάκης: Η Κομισιόν χρηματοδοτεί τα τουρκικά σκάφη που διεμβολίζουν ελληνικά!

admin

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα δέχεται μία οργανωμένη εισβολή από ένα ξένο κράτος

admin

Στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Δένδιας

admin

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου: Μεγάλο το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για διακοπές στην Ελλάδα

admin

Παυλόπουλος, Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στα εγκαίνια του Μουσείου Γουλανδρή

admin