Image default
Πολιτική

Παρέμβαση Παυλόπουλου για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συμμετέσχε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Τομέα Δημόσιου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -του οποίου είναι Επίτιμος Καθηγητής- με κεντρικό θέμα την απόφαση της 5.5.2020 του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας (ΟΣΔΓ) (υπόθεση “Weiss”), με την οποία το ως άνω Δικαστήριο έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, υπό αμφισβήτηση την κανονιστική υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δια της ευθείας αμφισβήτησης της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) έναντι των Εθνικών Δικαστηρίων.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει το ΔΕΕ, δοθέντος ότι το ΟΣΔΓ είχε «προειδοποιήσει» για την στάση του ήδη από το 2016, μέσω της απόφασης «Gauweiler».  Επιπλέον, υπήρχαν ήδη δείγματα γραφής αμφισβήτησης της κανονιστικής υπεροχής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και από άλλα Ανώτατα Δικαστήρια, όπως εκείνα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.  Ακόμη δε περισσότερο, δείγματα αμφισβήτησης της δεσμευτικότητας των αποφάσεων του ΔΕΕ είχαν δώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας (υπόθεση «Landtovà») και το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας (υπόθεση («Ajos»).

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε την ευθύνη του ΔΕΕ για το ότι δέχθηκε -τόσο στην υπόθεση «Gauweiler» όσο και στην υπόθεση «Weiss»- ν’ αποφανθεί επί προδικαστικών ερωτημάτων, που του απηύθυνε το ΟΣΔΓ κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 267 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Και τούτο διότι, κατ’ ουσίαν, το ΟΣΔΓ ζήτησε, απλώς, «γνώμη» του ΔΕΕ, επιφυλασσόμενο να κρίνει εκείνο τελικώς την ερμηνεία των εν προκειμένω εφαρμοζόμενων διατάξεων του Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Άρα, το ΔΕΕ έπρεπε να είχε απορρίψει τα επίμαχα προδικαστικά ερωτήματα ως υποβληθέντα κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 267 της ΣΛΕΕ, οπότε και η «αιρετική» νομικώς θέση του ΟΣΔΓ θα είχε καταστεί περισσότερο δυσχερής ως προς τον εκ μέρους του σεβασμό του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι τέτοια φαινόμενα συγκρούσεων, ακόμη και σ’ επίπεδο εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Δικαίου, φέρνουν στο φως την κρίση που διέρχεται η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, ταυτοχρόνως, την άμεση ανάγκη ειλικρινούς και αποφασιστικής συνεργασίας όλων των συνειδητοποιημένων Ευρωπαίων για την Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, στην βάση μιας ομοσπονδιακού τύπου Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και ενός πραγματικού Ευρωπαϊκού Συντάγματος.  Επανέλαβε, επίσης, την πάγια θέση του ότι μια ισχυρή ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, αναγκαία όχι μόνο για τους Λαούς της Ευρώπης αλλά για την Ανθρωπότητα εν γένει, δοθέντος ότι είναι η πιο κατάλληλη να υπερασπισθεί, ιδίως σε κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς, τις αρχές του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης -κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης- καθώς και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Υπουργείο Υγείας – Ράπτη: Προωθούμε αλλαγές για τη βελτίωση λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ

admin

Αμανατίδης στο protothema.gr: Δεν ήταν εύκολο όταν μου είπαν ότι θα χειρουργηθώ στην καρδιά

admin

Κυβέρνηση: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά» μετά τις καταγγελίες Κοντονή

admin

Πελώνη για δηλώσεις Κοντονή: Μείζον πολιτικό ζήτημα -Αναμένουμε απαντήσεις από Τσίπρα

admin

Γεννηματά: Η κυβέρνηση να σεβαστεί την προσφορά του ΚΕΘΕΑ

admin

Μητσοτάκης: Όχι πρόωρες εκτιμήσεις, σε συνεργασία με ειδικούς οι αποφάσεις για Πάσχα

admin

ΝΑΤΟ: ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία συνομιλούν σήμερα 14/4 -Οι αποφάσεις που αναμένονται

admin

Κρεμλίνο: Θα «μελετήσουμε» πρόταση Μπάιντεν- Αποφασιστική δράση σε «μη φιλικά μέτρα» των ΗΠΑ

admin

Ηλιόπουλος: «Πρόταση-κλειδί για οικονομία η διαγραφή και η ρύθμιση των χρεών πανδημίας»

admin

«Επίθεση γοητείας» Τουρκίας προς Κάιρο – Τσαβούσογλου: «Νέα εποχή» στην σχέση με Αίγυπτο

admin

Την άρση ασυλίας του Αραχωβίτη αποφάσισε η Βουλή για την υπόθεση Folli Follie

admin

Γεωργιάδης: Έχουμε πρώτη εικόνα αποκλιμάκωσης – Περισσότερη χαλάρωση σε λιανεμπόριο αν διατηρηθεί

admin