Image default
Οικονομία

Ταμείο ανάκαμψης: Πότε θα αρχίσει η εκταμίευση – Πού θα διατεθούν τα χρήματα

Στη διαδικασία μέσα από την οποία θα δοθεί η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα, αλλά και τους τομείς που θα κατευθυνθούν τα χρήματα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα αρκετών μηνών μέχρι την τελική εκταμίευση των χρημάτων. «Ελπίζουμε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στις αρχές του νέου έτους» σημείωσε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι το θέμα θα κλείσει στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή του σχεδίου βοήθειας.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών ένα κομμάτι των χρημάτων της ευρωπαϊκής βοήθειας θα εξαρτώνται από δημοσιονομικούς κανόνες και όχι μέτρα, έπειτα από πιέσεις των χωρών της βόρειας Ευρώπης. «Οι κανόνες αυτοί μπορεί να αφορούν στους στόχους που θα τεθούν για την απορρόφηση των χρημάτων» συμπλήρωσε.

Πού θα διατεθούν τα ποσά

Αναφορικά με τους στόχους που θα υπάρχουν και τους τομείς που θα μπορέσει η κυβέρνηση να ενισχύσει μέσα από το πακέτο ανάπτυξης, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως θα είναι για επενδυτικά έργα στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, της καινοτομίας και της υγείας, ενώ συμπλήρωσε πως προβλέπονται πόροι και για την ενίσχυση της εργασίας, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2021, καθώς αναμένεται μεταφορά της ύφεσης λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων που επιβλήθηκαν, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το επίπεδο ανάκαμψης του τουρισμού.

Για το επόμενο διάστημα, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως αναμένεται μια ύφεση στην αγορά εργασίας η οποία θα κυμαίνεται από 5% έως 8%, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας. Ενδεικτικά, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και στη μείωση της προκαταβολής φόρου.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αποκλήθηκε μπαζούκας της οικονομίας και η Ελλάδα με τα ως τώρα δεδομένα είναι η πλέον κερδισμένη από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που κατέληξαν στην πρόταση της Κομισιόν.

Το κονδύλι των 32 δις ευρώ του ελληνικού πακέτου ουσιαστικά αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ της χώρας και αναλύεται σε χρηματοδοτήσεις, 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια εφόσον υποβληθούν αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια προς τις Βρυξέλλες για τους τομείς της υγείας, την ψηφιακή μεταρρύθμιση, την πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τη στήριξη και ενίσχυση της, απασχόλησης.

Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορούν να φτάσουν μετά το 2021 ακόμα και τα 50 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ¼ του ελληνικού ΑΕΠ.

Δεν είναι νέα εκδοχή μνημονίων

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι σε αποκλειστική του συνέντευξη στο MEGA τόνισε ότι η εποχή των μνημονίων είναι πίσω μας και αυτό που προτείνει τώρα η Κομισιόν, με το Ταμείο Ανάκαμψης «δεν είναι μια νέα εκδοχή των μνημονίων».

«Θεωρώ πως η απόφαση για το πώς θα διαμορφωθεί το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, θα πρέπει να είναι ελληνική απόφαση. Συνεπώς, δεν αποφασίζουμε στις Βρυξέλλες, ζητάμε από τα κράτη μέλη να κάνουν τις δικές τους προτάσεις» ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι.

Συνδέονται με τον πολυετή προϋπολογισμό

Ως προς το πότε θα πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα χρήματα ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι «μεγάλο ποσό αυτού του Ταμείου, εκτός από κάποια μικρά κονδύλια που θα δοθούν από πριν, συνδέονται με τον νέο πολυετή προϋπολογισμό, οπότε από το επόμενο έτος.

Τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από την επόμενη άνοιξη και στη συνέχεια θα διοχετευθούν με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων. Έχουμε ήδη αποφασίσει για δάνεια ύψους 500 δισ. ευρώ. που είναι εξαιρετικά σημαντικά για χώρες που έχουν υψηλά επιτόκια δανεισμού. Νομίζω είναι σημαντικό για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αυτά τα εργαλεία. Η εποχή των μνημονίων είναι πίσω μας».

-

Σχετικα αρθρα

Επαγγελματικό Επιμελητήριο : Αναγκαία η επιδότηση κατά 50% στις Επιστρεπτέες 1, 2, 3

admin

Σε ρυθμούς κοροναϊού άρχισαν οι 35.000 θερινοί έλεγχοι στην αγορά – Ποιοι κλάδοι βρίσκονται στο στόχαστρο

admin

Κίνα: 6 δισ. δολάρια από την έκδοση ομολόγου στην αμερικανική αγορά

admin

Facebook : Απώλειες δισ. δολαρίων από το μποϊκοτάζ πολυεθνικών που αποσύρουν διαφημίσεις

admin

Κοροναϊός : Όλα τα μέτρα για εργαζόμενους, ανέργους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

admin

Ιταλία: Μέτρα ύψους 55 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας

admin

Οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 2019

admin

Ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας στον εμπορικό πόλεμο

admin

ΑΑΔΕ : Το 2021 φέρνει 25.500 ελέγχους για φοροδιαφυγή

admin

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

admin

Τουρκία : «Ρώσικη ρουλέτα» παίζει ο Ταγίπ Ερντογάν με τις αγορές

admin

Απόβαση ξένων funds στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

admin

Στους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής επενδύουν οι ξενοδόχοι

admin

Γερμανία: Ιστορική βουτιά των βιομηχανικών παραγγελιών

admin

Ανακάμπτει η τουρκική λίρα: Αγώνας δρόμου για στήριξη του νομίσματος

admin

Με ισχυρή άνοδο ξεκίνησε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin

Austrian Airlines : Σε 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα ανέρχεται η κρατική βοήθεια

admin

Απάντηση κ.Χ. Σταϊκούρα σε κ. Τσακαλώτο

admin