Image default
Οικονομία

Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων

Τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ένα πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι και στο που θα φορτίζουμε τα αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ποδήλατα, πατίνια κ.λπ. που θα υπάρχουν φορτιστές. Φυσικά στους αυτοκινητόδρομους και σε άλλα σημεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, μέχρι τον Μάρτιο του 2021 οι δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν εντός των ορίων της ευθύνης τους τα σημεία για τους φορτιστές. Οι εταιρίες εισαγωγής αυτοκίνητων δεσμεύονται να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία εξυπηρέτησης, δηλαδή φορτιστές. Και παράλληλα δεσμεύονται έως το τέλος του έτους να έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία από αυτές, έτσι ώστε το 70% των εξουσιοδοτημένων συνεργείων των εταιριών να έχει κάλυψη για αυτούς που θέλουν να πάνε το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο.

Παράλληλα, στα νέα κτίρια τα οποία θα κατασκευάζονται θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για να εγκατασταθούν φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για τα παλιά σπίτια θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις που ισχύουν για το φυσικό αέριο, δηλαδή δεν θα χρειάζεται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας

Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας στα πάρα πολύ παλαιά αυτοκίνητα και προανήγγειλε παράλληλα  την απαγόρευση εισαγωγής των πολύ παλαιών – και πολύ ρυπογόνων – μεταχειρισμένων οχημάτων.

«Η απαγόρευση θα είναι για την εισαγωγή στη χώρα των Euro 1, Euro 2 και Euro 3 αυτοκινήτων, δηλαδή για τα παμπάλαια αυτοκίνητα.  Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι νεκροταφείο αυτοκινήτων της Ευρώπης. Δεύτερον, θα επιβληθεί ένα περιβαλλοντικό τέλος στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Euro 4, δηλαδή στα αυτοκίνητα που είναι δεκαετίας-δωδεκαετίας και πάνω της κλίμακας των 4.000 ευρώ. Για να ωθήσουμε τους πολίτες είτε σε πιο καινούρια μεταχειρισμένα είτε σε μη εισαγόμενα μεταχειρισμένα, τα οποία λόγω του αθέμιτου τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε η αγορά «σκοτώνονταν» μέχρι σήμερα στις τιμές, με αποτέλεσμα και ο κάτοχος μέχρι σήμερα ενός σχετικά νέου μεταχειρισμένου να έχει απίστευτα χαμηλή πώλησης. Όλα αυτά τα μέτρα και για την απαγόρευση της εισαγωγής Euro 1, Euro 2, Euro 3 και για το περιβαλλοντικό τέλος για τα παλιά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προφανώς έχουν ένα περιβαλλοντικό πρόσημο. Θέλουμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος».

Προς επίρρωσιν της ανάγκης απαγόρευσης εισαγωγής των πολύ παλαιών οχημάτων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία ρύπανσης της ατμόσφαιρας πριν και μετά την καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Είπε  χαρακτηριστικά ότι και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα στοιχεία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τα μικροσωματίδια, «έδειξαν» ότι με το lockdown ίσα που έφθασαν οι δύο μεγαλουπόλεις τα κοινοτικά όρια.

«Χωρίς το lockdown είμαστε πάνω 100%, είμαστε στο διπλάσιο και ακόμα παραπάνω. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι ως Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς απέναντι σε αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.

-

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο : Δεν κατάφερε να κλείσει στο πράσινο παρά την στήριξη από ΕΚΤ

admin

Γερμανικός Τύπος: Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με ελεύθερη πτώση 13,39%

admin

ΚΕΦίΜ: Βελτιώθηκε η Ελλάδα στη φορολογική ανταγωνιστικότητα – Σε ποια θέση βρίσκεται

admin

Κοροναϊός : Παγκόσμιος τρόμος και για την οικονομία – Μια επιδημία δοκιμάζει τις αντοχές του πλανήτη

admin

Kίνα: Εντολή για αντικατάσταση ξένων Η/Υ και λογισμικού με κινεζικά προϊόντα

admin

Προειδοποίηση εμπόρων για κίνδυνο νέας φούσκας στα μισθώματα της Ερμού

admin

Εθνική Τράπεζα: Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου

admin

Κοροναϊός: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άδεια ειδικού σκοπού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

admin

Νίκος Ανδρουλάκης : Ο κοροναϊός απειλεί τη διατροφική αλυσίδα

admin

Ιταλία : Πάνω από επτά εκατομμύρια νοικοκυριά «τα φέρνουν βόλτα» χάρη στη σύνταξη του παππού

admin

Επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά

admin

Τέλος χρόνου για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις των συζύγων

admin

Απώλειες 1,16% στο Χρηματιστήριο, κόντρα στο διεθνές ρεύμα

admin

Σταϊκούρας : Αξιολογείται αν θα καταβληθεί ή όχι το δώρο Πάσχα

admin

Πτωχευτικός κώδικας : Η μάστιγα του ιδιωτικού χρέους, οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες

admin

Ο κοροναϊός «λύνει το ζωνάρι» της λιτότητας στην Ελλάδα

admin

Θεόδωρος Σκυλακάκης : Δύσκολοι οι επόμενοι 4-5 μήνες – Σταδιακά η άρση του lockdown, όπως τον Μάρτιο

admin