Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Aπέναντι από την αντίσταση

Συνεχίστηκε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη ο οποίος πλέον μετράει κέρδη άνω του 45% από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου. Αυτή την φορά ήταν η σειρά της ΕΚΤ να δημιουργήσει κλίμα και συντηρήσει την θετική ψυχολογία ανεβάζοντας τον πήχη της των αγορών ομολόγων κατά 600 δις ευρώ επεκτείνοντας παράλληλα την διάρκεια του προγράμματος κατά έξι μήνες.

Η αντίδραση στην αγορά ομολόγων ήταν άμεση και η αντανάκλαση της στην Λ. Αθηνών ενθουσιώδης. Ο Τραπεζικός κλάδος κόντρα στην εαρινή απαισιοδοξία και με πέντε συνεχόμενα μηνιαία αρνητικά κλεισίματα από την αρχή του έτους πήρε την σκυτάλη και δείχνει να μπαίνει οδηγός στην κούρσα ανάκαμψης της αγοράς. Ο τραπεζικός κλάδος είχε την διπλή ατυχία να βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων του MSCI και των επιπτώσεων της πανδημίας που οδήγησαν τις μετοχές στα μέσα Μαΐου σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Λόγω της –πρόσφατης σχετικά- ιδιαίτερα επιβαρυμένης χρηματιστηριακής προϊστορίας του υπάρχει ένας ειδικός δεσμός με τους επενδυτές, είναι οι μετοχές που θα κάνουν την διαφορά σε ένα χαρτοφυλάκιο στην άνοδο και στην πτώση της αγοράς. Οι ακραίες διακυμάνσεις δεν είναι μια υπόθεση άγνωστη για τις κατά τα άλλα βασικές μετοχές του FTSE-25, απεναντίας η διαπραγμάτευση τους φαίνεται να έλκει βραχυπρόθεσμα σχήματα και πιο ευκαιριακά χαρτοφυλάκια που εντείνουν την μεταβλητότητα στα άκρα.

Το βασικό ζητούμενο για τις τράπεζες είναι αν τελικά έστω και με καθυστέρηση θα υλοποιήσουν το σκοπούμενο πρόγραμμα των τιτλοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει. Η αγορά με στις αποτιμήσεις αυτές φαίνεται να χωρίζει τις τράπεζες σε δύο γκρουπ: Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύονται στο 25% της ενσώματης καθαρής θέσης τους απόρροια της προόδου που έχουν δείξει στην μείωση των NPEs αλλά και των δυνατοτήτων που τους δίνει πλέον η κεφαλαιακή τους θέση.

Στον αντίποδα Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank φαίνεται να τιμολογούν πιο έντονα στα τρέχοντα επίπεδα τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και το «βαρύ» πρόγραμμα τιτλοποιήσεων που έχουν πλέον μπροστά τους. Και οι τέσσερις διαπραγματεύονται σε επίπεδα που προεξοφλούν αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος, προσδοκίες οι οποίες από τις αρχές του 2016 και μετά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Tεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την κυριότερη αντίσταση της Αγοράς που ορίζεται από το καθοδικό κενό της 9ης Μαρτίου (677 – 684). Αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει αυτή την ζώνη τιμών το επόμενο πεδίο ισχυρής προσφοράς βρίσκεται στην ζώνη 720 – 725 μονάδων όπου υπάρχει εκ νέου καθοδικό χάσμα από την συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου.

Οι 40 μονάδες ανόδου που χωρίζουν τον Γενικό Δείκτη από το «ξέφωτο» των 800 θα απαιτήσουν συναλλαγές και ευρύτερη δραστηριοποίηση δυνάμενων από την Αγορά καθώς στο καθοδικό οίστρο του τέλους Φεβρουαρίου και του πρώτου δεκαήμερου του Μαρτίου υπήρξαν συνεχόμενες 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις που ο Γενικός Δείκτης έγραψε συναλλαγές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ταλαντωτές οδεύουν προς υπερτιμημένες ζώνες οι οποίες συμπίπτουν με τα επίπεδα των 700 μονάδων. Οι αγοραστές θα έχουν δύσκολο έργο στην διάσπαση της εν λόγω ζώνης καθώς εκτός από τα εγκλωβισμένα κεφάλαια θα κληθούν να απορροφήσουν και τους κερδισμένους των δύο προηγούμενων μηνών.

Επομένως θα αναμέναμε το ανοδικό σενάριο βραχυπρόθεσμα να δοκιμάζει την ζώνη των 690-700 μονάδων και εν συνεχεία να διορθώνει συντηρητικά αποφορτίζοντας τους ταλαντωτές. Από το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαχθούν συμπεράσματα για την εξάντληση της δυναμικής της ανόδου στην παρούσα φάση και αν η αγορά θα μπει σε κύκλο συσσώρευσης πριν την νέα ανοδική της απόπειρα. Την Δευτέρα η χρηματιστηριακή αγορά θα είναι κλειστή.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Quest το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να δημοσιεύει το α’ τρίμηνο της χρονιάς ενώ η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη θα λάβει χώρα την Τετάρτη μετά το τέλος της συνεδρίασης. Την επόμενη ημέρα ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει με την σειρά του τι έγινε κατά το α’ τρίμηνο, ενώ ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

 Την Παρασκευή θα λάβει χώρα η τακτική γενική συνέλευση του Φουρλή με τηλεδιάσκεψη ενώ την ίδια ημέρα οι μετοχές της Λούλης θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή. Επισημαίνεται τέλος ότι η συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου είναι η τελευταία για Νηρέα, Σελόντα και Καράτζη ως εισηγμένες εταιρίες ενώ με βάση το κλείσιμο των τιμών της ερχόμενης Παρασκευής θα υπολογιστούν οι νέες σταθμίσεις των μετοχών του FTSE-25.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Weekly Overview-Fast Finance

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin