Image default
Οικονομία

Γιατί η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται ένα αδύναμο δολάριο

Mπορεί η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ να έσωσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τον κίνδυνο «ασφυξίας», εξασφαλίζοντας επάρκεια ρευστότητας σε δολάρια, στις προσπάθειές της όμως κλόνισε το ίδιο το ίδιο το αμερικανικό νόμισμα από το θρόνο του. Η αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από το χείλος του γκρεμού δημιουργεί κλίμα ευφορίας στα διεθνή χρηματιστήρια. Μόνο που το δολάριο δεν συμμετέχει στο «πάρτι». Το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες, η FED διοχέτευσε ρευστότητα τριών τρισ. δολαρίων, φροντίζοντας να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για δολάρια, να προσφέρει στήριγμα στην αμερικανική οικονομία, αλλά και σε μεγάλη μερίδα του αναπτυσσόμενου κόσμου με δάνεια σε αμερικανικό νόμισμα.

Με τις τιμές του πετρελαίου να ανακτούν τη δυναμική τους, ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των αναδυομένων αγορών έχει παρέλθει. Παράλληλα, η «αποστολή» της FED να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη φαίνεται πως έχει στεφθεί με επιτυχία: Στη Wall Street, ο τεχνολογικός Nasdaq είναι σε απόσταση αναπνοής από το να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 έχει σχεδόν ανακτήσει το σύνολο του εδάφους που έχανε από τις αρχές του έτους. Στην αγορά χρέους, οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Με τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ να αυξάνεται και τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ομολογιακές αποδόσεις των υπολοίπων χωρών του κόσμου, είναι ελάχιστα τα κίνητρα για τους επενδυτές να επενδύσουν σε δολάρια. Η αντιπαράθεση της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο δεν βοηθάει την κατάσταση, ούτε η προοπτική βαθιάς ύφεσης και υψηλής ανεργίας στις ΗΠΑ.

Από τη μία, το δολάριο θα μπορούσε να θεωρηθεί το μεγάλο «θύμα» της άνευ προηγουμένου εκστρατείας νομισματικής στήριξης στην οποία έχει επιδοθεί η FED. Από την άλλη, η αδυναμία του αντανακλά την άνοδο των υπολοίπων νομισμάτων, όπως το ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ –παρότι δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες- αποτελούν βήματα προς την κατεύθυνση μιας περισσότερο ενωμένης Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP) θωρακίζει τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης –και κυρίως την Ιταλία- από τυχόν κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μετά την απόφαση για αύξηση του ΡΕΡΡ στο 1,35 τρισ. ευρώ, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας και των υπολοίπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει υποχωρήσει αισθητά.

Ένα ασθενέστερο δολάριο ίσως να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία για να επανέλθει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης, καθώς αποτρέπει το ενδεχόμενο μαζικών κεφαλαιακών εισροών προς το νόμισμα που κυριαρχεί στις διεθνείς συναλλαγές. Η διολίσθηση του δολαρίου επιτρέπει καις τις αναδυόμενες οικονομίες να «ανασάνουν». Αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη και για τους Αμερικανούς εξαγωγείς.

– - BBG

Σχετικα αρθρα

Αποδείξεις : Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο 22%

admin

ΥΠΟΙΚ: Υψηλός βαθμός συμμόρφωσης της Ελλάδας στη μάχη με το ξέπλυμα χρήματος

admin

Wall Street : Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Οι 27 καλούνται να συμφωνήσουν για το σχέδιο Ανάκαμψης

admin

Βρούτσης για e-ΕΦΚΑ: Κέρδισε την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων -Τι επέλεξαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

admin

28η Οκτωβρίου : Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

admin

Folli Follie: Παρέμβαση της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αποκοπή της εταιρείας από την οικογένεια Κουτσολιούτσου

admin

Αυτό θα είναι το νέο business plan της ΔΕΗ

admin

«Όχι» του ΔΝΤ στη Βενεζουέλα που ζήτησε δάνειο για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό

admin

Στουρνάρας: Θα συνεχίσω προσηλωμένος στην αποστολή της ΤτΕ

admin

Γερμανόφωνος Τύπος: Το πολιτικό μήνυμα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ

admin

Τουρκία : Άλμα -σοκ 34% στο κρατικό χρέος – Σε διμερείς συμφωνίες για δανεισμό στρέφεται ο Ερντογάν

admin

Πόλεμος Βρούτση – Αχτσιόγλου για τις μειωμένες εισφορές για τις μητέρες

admin

Κορωνοϊός: Μέτρα για αύξηση των εθνικών δαπανών θα ανακοινώσει το μεσημέρι η Κομισιόν

admin

Ο κορωνοϊός έβαλε σε καραντίνα τις διεθνείς αγορές -Κατάρρευση στις τιμές του πετρέλαιου

admin

Κοροναϊός : Αίτημα ΥΠΟΙΚ σε Κομισιόν για απαλλαγή από δασμούς και ΦΠΑ συγκεκριμένων ειδών

admin

Housing Finance Director, Mel Watt, Investigated for Sexual Harassment

admin

Ισχυρό πλήγμα από τον κοροναϊό και στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin