Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Το ιταλικό χρέος αυξάνεται αλλά … οι αγορές δεν ανησυχούν

Η Ιταλία ήρθε στην κρίση του ιού coronavirus με μια αδύναμη οικονομία και τον μεγαλύτερο ποσό του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη. Αυτό το ποσό  αναμένεται να διογκωθεί καθώς η κυβέρνηση ξοδεύεισε  προσπάθειες ανακούφισης.

Αλλά οι επενδυτές ομολόγων, αντί να αντιμετωπίζουν την Ιταλία σαν το προβληματικό παιδί του παρελθόντος, στοιχηματίζουν ότι η επιθετική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα την βοηθήσει να αποτρέψει μια κρίση χρέους.

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, προβλέπει ότι η Ιταλία θα υπομείνει μια από τις πιο σοβαρές υφέσεις του εμπορικού μπλοκ και θα συρρικνωθεί 9,5%. Η Ρώμη έχει υποσχεθεί άμεσες δαπάνες 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (90,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και εγγυήσεις δανείου έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης στις επιχειρήσεις και τις οικογένειες. Αυτό αναμένεται να ωθήσει το σωρό του χρέους της χώρας στο 159% του ΑΕΠ το 2020, το υψηλότερο από ποτέ.

Οι αγορές αναλαμβάνουν το δανεισμό σταδιακά. Το επιθετικό κίνητρο της ΕΚΤ μείωσε το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων στα ομόλογα της Γερμανίας και της Ιταλίας, ένα σημάδι ότι η οικονομική πίεση στην ευρωζώνη μειώνεται.

Η ΕΚΤ αύξησε την Πέμπτη το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης. Τα ιταλικά ομόλογα έκαναν ράλι. Η διαφορά ή η επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές να διατηρήσουν το χρέος της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας, που θεωρείται ως σημείο αναφοράς της Ευρώπης για δανεισμό χωρίς κίνδυνο, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο στις 1,69 εκατοστιαίες μονάδες.

«Το μήνυμα της ΕΚΤ είναι« μην στοιχηματίζετε εναντίον μας »», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στο ING. “Βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, δεν υπάρχει ζήτημα διατηρησιμότητας του χρέους.”

Βοηθώντας επίσης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε ένα σχέδιο στις 27 Μαΐου για την αύξηση του κοινού χρέους για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα για τη χρηματοδότηση ενός πακέτου φορολογικών ελαφρύνσεων σε ευρωζώνη.

«Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κρίνεις τον κυρίαρχο κίνδυνο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Andrew Mulliner, διευθυντής χαρτοφυλακίου ομολόγων της Janus Henderson. “Θα έκανε το φορτίο χρέους της Ιταλίας πιο βιώσιμο, πιο προσιτό και θα απελευθερώσει χρήματα που θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για τοκους  για να δαπανηθούν στην οικονομία”, είπε. Το ταμείο του αγόρασε πρόσφατα ομόλογα ιταλικής κυβέρνησης σε κοινοπρακτική συμφωνία.

Η ΕΚΤ αγόρασε ένα μερίδιο μεγάλου μεγέθους των ομολόγων της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία.

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, το 20% των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα που αγοράστηκαν μέσω του προγράμματος ήταν ιταλικά, ξεπερνώντας το όριο 13,8% της χώρας, το οποίο καθορίζεται από έναν κανόνα γνωστό ως το κλειδί κεφαλαίου. Μέχρι τον Μάρτιο, η Ιταλία έκανε επίσης τη βαρύτερη χρήση του προγράμματος φτηνών δανείων προς τις τράπεζες της ΕΚΤ.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντε δήλωσε την Πέμπτη ότι τέτοιες αγορές μεγάλου μεγέθους θα μπορούσαν να συνεχιστούν. Η «αρχή της ευελιξίας» θα καθοδηγήσει τις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2021, είπε.

Η Ιταλία δανείζεται περισσότερο, αλλά πληρώνει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από πριν.

Η Ιταλία είναι σε θέση να πληρώσει περίπου 1 εκατοστιαία μονάδα λιγότερους τόκους για τα νέα ομόλογα από ό, τι στο αποκορύφωμα της αναταραχής της αγοράς τον Μάρτιο και περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2012.

«Το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλό, χαμηλότερο από το κόστος λήξης του χρέους. Αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό », δήλωσε η Chiara Cremonesi, στρατηγική σταθερού εισοδήματος της UniCredit SpA.

Με χαμηλότερα επιτόκια, η ετήσια δαπάνη τόκων της Ιταλίας προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει περίπου στο 3,7% του ΑΕΠ. Το 2012 είχε φτάσει πάνω από το 5% του ΑΕΠ.

Λόγω του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, το κόστος τόκων της Ιταλίας θα πρέπει να παραμείνει σχετικά σταθερό το 2020 σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμη και επειδή η καθαρή έκδοση χρέους θα μπορούσε να φτάσει τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ από 45,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, δήλωσε.

Εκτός από το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ιταλίας ανήκει στους ντόπιους.

Οι ξένες επενδύσεις στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μη Ιταλοί επενδυτές, όπως οι διεθνείς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, κατείχαν περίπου το ένα τρίτο του χρέους της χώρας, κάτω από σχεδόν το ήμισυ του 2010.

Οι εγχώριοι επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν και να κρατήσουν, μειώνοντας την αστάθεια στην αγορά, δήλωσε η κα Cremonesi. Όμως, δεδομένου ότι οι ιταλικές τράπεζες είναι μεγάλοι αγοραστές του δημόσιου χρέους, αυτό τους αφήνει πιο εκτεθειμένους σε περίπτωση που οι αποδόσεις αυξηθούν ξανά, κάτι που οι αναλυτές αποκαλούν καταδικαστικό βρόχο, καθώς τα προβλήματα των δανειστών θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την κυβέρνηση.

«Λατρεύω να διαπραγματεύομαι την Ιταλία, διαπραγματεύομαι ομόλογα της Ιταλίας εδώ και 27 χρόνια», δήλωσε ο Kevin Zhao, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην UBS Asset Management. Αλλά απομακρύνεται από την Ιταλία, καθώς οι αποδόσεις έχουν μειωθεί τόσο πολύ. «Η εξάπλωση δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη και θα περιοριστεί» από την ΕΚΤ, είπε.

Σχετικα αρθρα

Άρση μέτρων : Ποιοι κλάδοι και επιχειρήσεις παραμένουν κλειστοί έως τις 17 Μαΐου

admin

Βρούτσης για επίδομα 800 ευρώ: Την επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές για τους νέους δικαιούχους

admin

Τουρκία: Εντυπωσιακά στοιχεία για τις εμπορικές της σχέσεις με Γερμανία

admin

Η Ευρώπη καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση ή μια διαπραγμάτευση

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Ύφεση χωρίς να χάσουμε όλοι από λίγο δεν υπάρχει

admin

Ιταλία, ο μεγάλος ασθενής του ευρώ

admin

Επίδομα 800 ευρώ: Το ένα εκατομμύριο θα φτάσουν οι δικαιούχοι – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

Το Βερολίνο επιτίθεται στη χαλάρωση των απαιτήσεων λιτότητας της ΕΕ

admin

ΕΕ εναντίον ΗΠΑ για την αμερικανική πολιτική κυρώσεων

admin

Κοροναϊός – ΔΝΤ : Σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά προσωρινές

admin

Αντικειμενικές αξίες: Πιάνουν δουλειά οι εκτιμητές ακινήτων

admin

Ρωσία : Πακέτο κινήτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας ύψους 5 τρισ. ρουβλίων

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ελλάδα: Case Study στα Capital Controls

admin

Σουλτς: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Έτσι θα φτάσουμε στη μείωση των πλεονασμάτων

admin

Κλείνοντας τον βαλκανικό διάδρομο

admin

Η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS επέστρεψε στη ΔΕΠΑ 200 εκατ. ευρώ

admin