Image default
Οικονομία

Austrian Airlines : Σε 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα ανέρχεται η κρατική βοήθεια

Την παροχή κρατικής βοήθειας από την Αυστριακή Δημοκρατία για τις Αυστριακές Αερογραμμές, Austrian Airlines (AUA) – την αυστριακή θυγατρική εταιρεία της γερμανικής Lufthansa- πιθανολογούμενου ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει αργά το απόγευμα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως αναφέρουν στις διαδικτυακές εκδόσεις τους αυστριακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, για τα οποία δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, οι Αυστριακές Αερογραμμές πρόκειται να λάβουν για τη διάσωσή τους 450 εκατομμύρια ευρώ από την Αυστριακή Δημοκρατία, εκ των οποίων 300 εκατομμύρια ευρώ ως εγγύηση δανείου και 150 εκατομμύρια ευρώ ως ίδια κεφάλαια, ενώ η μητρική Lufthansa θα συνεισφέρει άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σχετικά, η Αυστρία δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στην AUA ούτε στη Lufthansa, της οποίας ο γενικός διευθυντής Κάρστεν Σπορ αναμένεται απόψε στη Βιέννη για την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι αποψινές ανακοινώσεις από τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς για τη διάσωση της AUA, θα γίνουν παρουσία του αντικαγκελάριου και αρχηγού των συγκυβερνώντων Πράσινων, όπως επίσης των υπουργών Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, του υφυπουργού Μάρκους Μπρούνερ και της υπουργού Συγκοινωνιών Λεονόρε Γκεβέσλερ.

«Καλά δομημένη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Lufthansa»

Σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε αναφέρει πως οι συνομιλίες για τη διάσωση των Αυστριακών Αερογραμμών Austrian Airlines (AUA) – που στην ουσία δεν είναι παρά μία θυγατρική εταιρεία της γερμανικής Lufthansa- δεν θα διαρκέσουν πλέον και τόσο πολύ, τονίζοντας χαρακτηριστικά. ότι θα πρόκειται για «ημέρες ή εβδομάδες».

«Είναι μία καλά δομημένη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Lufthansa», ανέφερε ο καγκελάριος, σημειώνοντας ότι η Αυστρία ενδιαφέρεται για τη συνέχιση λειτουργίας της AUA και του κόμβου του αεροδρομίου της Βιέννης και, ανάλογα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, στο τέλος θα υπάρξουν, ή όχι, χρήματα των Αυστριακών φορολογούμενων για τη διάσωση της εταιρείας.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, και στο πλαίσιο των συζητήσεων για μία ενδεχόμενη παροχή κρατικής βοήθειας από την αυστριακή κυβέρνηση στην AUA, εξαιτίας των επιπτώσεων του κοροναϊού, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε θέσει προϋποθέσεις.

«Χωρίς να υπάρχει ένα όφελος για την Αυστρία, εκείνο που δεν θα υπάρξει, είναι μία χρηματοδοτική εισφορά για την Lufthansa, έναν γερμανικό επιχειρηματικό όμιλο», είχε διευκρινίσει ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος είχε επισημάνει ότι στόχος των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στην AUA –όσο αυτό είναι δυνατό- όπως επίσης η θέση της Αυστρίας ως οικονομικός κόμβος, για την οποία, όπως είπε, σημαντικά είναι τόσο το αεροδρόμιο της Βιέννης, όσο και η εταιρεία.

767 εκατ. ευρώ ζητούν οι Austrian Airlines

Στις συζητήσεις, που έχουν αρχίσει με την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Αυστριακές Αερογραμμές (AUA), οι οποίες σήμερα απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, φέρεται να ζητούν κρατική βοήθεια ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του, το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, έχει ζητήσει επανειλημμένα μία κρατική συμμετοχή στην AUA επισημαίνοντας πως όταν μεγάλες εταιρείες λαμβάνουν κρατική βοήθεια πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, τότε πρέπει το κράτος να συμμετέχει σε αυτές.

Σύμφωνα με τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες, όταν ο καγκελάριος κάνει λόγο για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του οικονομικού κόμβου, τότε χρειάζονται πολλά περισσότερα από εγγυήσεις.

Και αυτό, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, οι διασώσεις τραπεζών το 2009 έδειξαν ότι οι φορολογούμενοι σε τίποτε δεν ωφελήθηκαν από τις πωλήσεις δισεκατομμυρίων μετά τη διάσωση, και αν τώρα οι φορολογούμενοι θα διασώσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει οι ίδιοι να έχουν κάτι από τα κέρδη μετά την κρίση.

--

-

Σχετικα αρθρα

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Δώρο Χριστουγέννων : Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

admin

Γράφει ιστορία το δεκαετές ομόλογο -Για πρώτη φορά κάτω από το 1%

admin

«Θαμπώνει» η λάμψη των Swarovski – 125 χρόνια μετά η πολυτέλεια βουλιάζει στην πανδημία

admin

Το ιταλικό χρέος αυξάνεται αλλά … οι αγορές δεν ανησυχούν

admin

Εφορία: Ερχονται οι 24 δόσεις – Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

admin

Τσίπρας σε Ρέγκλινγκ: Να διατηρηθεί η δημοσιονομική χαλάρωση και μετά το 2021

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Κλείνει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις

admin

Ο κοροναϊός εκτόξευσε το βρετανικό δημόσιο χρέος

admin

Πιστώνεται η ειδική αποζημίωση

admin

«Φρέναρε» η Golden Visa: Μόνο 376 άδειες το πρώτο εξάμηνο

admin

Εστίαση: Διπλάσιος δωρεάν χώρος για τα τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και πλατείες

admin

Ευρώπη- ΗΠΑ: Ποιος έχει τα πιο αποτελεσματικά «όπλα» απέναντι στην πανδημία;

admin

Έως δύο ευκαιρίες για επανένταξη στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων

admin

Η νέα αστική οικοτεχνία δεν φοβάται τον Covid-19

admin

Σε ποιους και γιατί δεν έχει καταβληθεί ακόμη το επίδομα των 800 ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε στο 16,4% η ανεργία το γ’ τρίμηνο

admin

Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

admin