Image default
Οικονομία

Ομόλογο: Προσφορές μαμούθ 16 δισ. ευρώ και επιτόκιο 1,55% για το ελληνικό 10ετές

Με προσφορές άνω των 15,75 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερες από 6 φορές.

Το επιτόκιο της έκδοσης, λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, αποκλιμακώθηκε λόγω της ιδιαίτερα υψηλής προσφοράς για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,55% (Mid Swaps 160 μονάδες βάσης).

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και αρχική τιμή-στόχος είχε δοθεί το επιτόκιο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,65-1,7%.

Σημειώνεται πως οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν ο στόχος του Δημοσίου να είναι η άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊου, καθώς μετά τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ωστόσο, η Αθήνα θα αντλήσει τελικώς ένα ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ένας από τους επικεφαλής διαχειριστές στο -.

Με δύναμη από την ΕΚΤ

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 10 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι αυξάνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ.

Αυτό ακριβώς το θετικό κλίμα θέλησε να εκμεταλλευτεί και το οικονομικό επιτελείο με τον υπουργό Οικονομικών να προαναγγέλλει την νέα έκδοση πριν από λίγες ημέρες προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Λόγω δεν της αυξημένης ζήτησης που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προέβλεψε τις σημαντικές προσφορές από τους επενδυτές.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος νωρίτερα στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, είπε μεταξύ άλλων πως «σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο», υπογραμμίζοντας πως «είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές, που γίνεται από τις αρχές του χρόνου.

Συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους

H Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, με εκδόσεις 15ετούς και 7ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, είχαν προηγηθεί:

– Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 1,9%, τον Ιανουάριο. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup.

– Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2%, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας τον Απρίλιο.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων».

-

Σχετικα αρθρα

Βορίδης: Ταχύτατες πληρωμές και αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες από τον «Ιανό»

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Σε ποιους θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση

admin

Αναπηρικά επιδόματα: Τεράστια αναστάτωση για ορισμένους ανθρώπους εν μέσω καραντίνας

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

O Τραμπ αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Κίνα για το εμπόριο

admin

Εξώσεις – εξπρές στους στρατηγικούς κακοπληρωτές – 100 χιλιάδες δανειολήπτες στο στόχαστο

admin

Γιάννης Στουρνάρας : «Κοινή έκδοση χρεών είναι κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού»

admin

Απλοποίηση και επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων

admin

Airbnb : Γιατί μειώνονται τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις 

admin

Κοροναϊός : Αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν από σήμερα – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

admin

Κορωνοϊός: «Βουτιά» καταγράφουν οι μετοχές στις διεθνείς αγορές

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης των παροχών ηλεκτρονικής τιμολόγησης

admin

Κοροναϊός : Σταδιακά η επιστροφή στην καθημερινότητα – Με υγειονομικό διαβατήριο οι τουρίστες στην Ελλάδα

admin

Προκαταβολή φόρου : Πρώτα η πληρωμή της δόσης και μετά η μείωση

admin

Νέο ρεκόρ επισκεπτών στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2020

admin

H Πέγκυ Αντωνάκου επικεφαλής της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης

admin

Ecofin : Πολιτική συμφωνία για τον κανονισμό του Ταμείου Ανάκαμψης ζητά ο Σολτς

admin

Οι Έλληνες θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο για τη δουλειά – Αισιοδοξούν για αύξηση μισθού

admin