Image default
Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Έγγραφο – «βόμβα» αποκαλύπτει ότι οι «κουκουλοφόροι» μάρτυρες στόχευαν σε αμοιβή

Έντονο προβληματισμό για την παροχή και διατήρηση του καθεστώτος προστασίας στους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες προκαλούν τα έγγραφα-φωτιά που διαβιβάζονται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis.

Το thetimes.gr αποκαλύπτει επιστολή της εισαγγελίας Διαφθοράς προς τον επόπτη της, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, με την οποία παραδέχεται -για μια ακόμα φορά – ότι ο περίφημος «Μάξιμος Σαράφης» συνεργάζεται και με τις αμερικανικές αρχές και προσθέτει ότι η προσδοκία αμοιβής απο την αλλοδαπή αρχή δεν εγείρει νομικό κώλυμα για την αξιοποίησή του απο τη χώρα μας.

Ειδικότερα η επιστολή με ημερομηνία 6.11.2019 αναφέρει:

«Διευκρινίζω ότι οι Εισαγγελείς που χειρίζονται την δικογραφία Novartis έχουν την βεβαιότητα ότι ο μάρτυρας, που καταθέτει με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης” είναι και μάρτυρας ενώπιον των Αμερικανικών αρχών. Οπως σας έχω αναφέρει, αυτή η βεβαιότητα δεν εδράζεται σε επίσημη ενημέρωση. Κατόπιν τούτου θέτουμε υπόψη σας το ανωτέρω γεγονός, όχι για να γνωμοδοτήσετε αλλά για να κρίνετε αν συντρέχει περίπτωση άρσης της κατά το άρθρο 47 παράγραφος 1 νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έγκρισής σας. Ειδικότερα κατά την κρίση μας, δεν συντρέχει εν προκειμένω περίπτωση ανάκλησης του χαρακτηρισμού του συγκεριμένου μάρτυρα ως Δημοσίου Συμφέροντος καθώς παραμένει σταθερή η νομική άποψη του Γραφείου μας ότι δεν υφίσταται κάποιο νομικό κώλυμα εαν ο συγκεκριμένος μάρτυρας δικαιούται αμοιβής απο Ξένη Αρχή ένεκα στοιχείων που κατέθεσε με οποιοδήποτε τρόπο ενώπιόν της. Σε περίπτωση, όμως, που εσείς έχετε διαφορετική νομική άποψη, ήτοι εαν θεωρείτε ότι τα ανωτέρω συνιστούν κώλυμα που προβλέπεται απο τη διάταξη του άρθρου 47 άρ. 1 ΚΠΔ θέτουμε υπόψιν σας τα ανωτέρω, προκειμένου να προβείτε στις κατά την κρίση σας νομικές ενέργειες».

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 47 παρ.1 του ΚΠΔ περί αποχής από την ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος αναφέρει ρητά οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δεν πρέπει να εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στην υπόθεση και δεν πρέπει να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος.

Αναλυτικά:

Άρθρο 47 – Κώδικας Ποινικής Δικονομίας – Αποχή από την ποινική δίωξη μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

«1. Σε υποθέσεις σχετικές με τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 159, 159Α, 235, 236, 237 και 237Α ΠΚ και τις συναφείς με αυτές πράξεις, είναι δυνατόν, μετά από έγκριση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει το έργο των εισαγγελέων εγκλημάτων διαφθοράς, να χαρακτηρίζεται ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με πράξη του κατά τόπον αρμόδιου εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς όποιος, χωρίς να εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις εν λόγω πράξεις και χωρίς να αποβλέπει σε ίδιον όφελος, συμβάλλει ουσιωδώς, με τις πληροφορίες που παρέχει στις διωκτικές αρχές, στην αποκάλυψη και δίωξή τους. Η κατά το προηγούμενο εδάφιο πράξη του εισαγγελέα μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο και σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής δίκης, αν ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην έκδοσή της”».

Τι υποστηρίζει η Ελένη Τουλουπάκη

Η κυρία Τουλουπάκη, στην πολυσέλιδη γραπτή κατάθεσή της προς τον Αρειο Πάγο, αναφέρει ότι η επιστολή της παρέμεινε αναπάντητη απο τον επόπτη της Π. Μπρακουμάτσο με αποτέλεσμα να εκλάβει την συγκεκριμένη στάση ως «σιωπηρή συμφωνία του με τις θέσεις μας».

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας Διαφθοράς στην ίδια γραπτή κατάθεση διεύρυνε ακόμα περισσότερο τις αποκαλύψεις για τον «Μάξιμο Σαράφη», «καρφώνοντας» τα στοιχεία της πραγματικής του ταυτότητας. Σύμφωνα πάντα με την κυρία Τουλουπάκη ο συγκεκριμένος προστατευόμενος μάρτυρας είναι το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Βενιζέλος: Να ανακληθεί άμεσα ο παράνομος χαρακτηρισμός

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον περασμένο Φεβρουάριο σε ανοικτη επιστολή προς τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και την προανακριτική επιτροπή της Βουλής εξηγησε οτι οι μάρτυρες δεν είναι «ούτε προστατευόμενοι ουτε δημοσίου συμφέροντος» καθώς:

– Πρώτον, όλες οι καταθέσεις τους στη δικογραφία Novartis πάσχουν από απόλυτη ακυρότητα.


– Δεύτερον, δεν είχαν χαρακτηρισθεί νομίμως ως «προστατευόμενοι» πριν χαρακτηρισθούν ως «δημοσίου συμφέροντος».


– Τρίτον, παρανόμως χαρακτηρίσθηκαν «δημοσίου συμφέροντος», εφόσον έχουν εμπλοκή και προσδοκούν όφελος έστω στις ΗΠΑ.


– Τέταρτον, πρέπει άμεσα να ανακληθεί ο παράνομος χαρακτηρισμός τους ως «δημοσίου συμφέροντος», όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 47 παρ. 1 ΚΠΔ.


– Πέμπτον, πρέπει, ούτως ή άλλως, να αρθεί και o χαρακτηρισμός τους ως «προστατευόμενων» που παρακολουθεί τον χαρακτηρισμό τους ως «δημοσίου συμφέροντος» κατά την παρ. 7 του άρθρου 9 ν. 2928/2001″

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή της Ελένης Τουλουπάκη και την απάντηση του Παναγιώτη Μπρακουμάτσου

Ειδήσεις σήμερα:

Παπαγγελόπουλος: Καλεί νομικό κόσμο και ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσουν στις σε βάρος του παρανομίες

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί – Κλειστή η Πανεπιστημίου

Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι των 534 ευρώ του Μαΐου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Τι απαντά ο Κώστας Ήσυχος για την υπόθεση του πρεσβευτή της Βενεζουέλας και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις

admin

Προανακριτική για Παππά: Σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το εξώδικο Καλογρίτσα

admin

Κατ' αντιπαράσταση εξέταση με Τόμπρα και Χούρι ζητάει ο Χρήστος Καλογρίτσας – Το εξώδικο

admin

Τσίπρας: Ο δρόμος της επανεκκίνησης για δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία

admin

Την Πέμπτη το ταξίδι Δένδια στην Τουρκία – Γιατί θα γίνει με 24 ώρες καθυστέρηση

admin

Πελώνη: Υποσχέσεις Τσίπρα με ευρώ από το… λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου

admin

Oικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: 120 δόσεις και κούρεμα ως 60% στα κορωνοχρέη

admin

Ερντογάν: Θέλουμε ακόμα να γίνει η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ο Τσίπρας παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνει 120 δόσεις και κούρεμα ως 60% στα κορωνοχρέη

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από τις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή

admin

Εξώδικο Καλογρίτσα στην Προανακριτική: Ζητά την εξέταση της οικογένειας Χούρι

admin

Ξεκάθαρο μήνυμα Χριστοδουλίδη: Καμία συζήτηση για κυριαρχική ισότητα Τουρκοκυπρίων

admin