Image default
Επιχειρήσεις

EBRD: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για πρόσβαση ΜμΕ στην κεφαλαιαγορά

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύουν την υποστήριξή τους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με βάση την επιτυχία του πρώτου γύρου αιτήσεων που ολοκληρώθηκε πέρσι, η ΕBRD καλεί για δεύτερη φορά τις ελληνικές ΜμΕ να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το «SME Pre-listing Support Programme».

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του «Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕBRD – TCF», στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της επενδυτικής ετοιμότητας και την προετοιμασία των ΜμΕ για έκδοση εταιρικών ομολόγων ή/και μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς (IPO)και εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και του οικονομικού της αντικτύπου. Θεωρώντας την υποστήριξη των ΜμΕ βασικό κομμάτι της αντιμετώπισής της κρίσης, η ΕBRD αυξάνει τα υπάρχοντα μέσα που έχει στη διάθεση της, αλλά προσθέτει και νέα, για να τις υποστηρίξει.

Οι εταιρείες μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων ή μετοχών και της εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο, αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της κεφαλαιαγοράς και μπορούν να προσελκύσουν τόσο εγχώριους όσο και διεθνείς επενδυτές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επί του παρόντος, λόγω της αβεβαιότητας που επηρεάζει τόσο την οικονομική δραστηριότητα όσο και τις προοπτικές χρηματοδότησης.

Η αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών μπορεί να προσφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων αναγκάζονται αυτή την περίοδο να αναζητήσουν στρατηγικές ευκαιρίες και να διευρύνουν τις επιλογές χρηματοδότησής τους μέσω πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.

Οι ΜμΕ που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη σε επιχειρησιακά, διοικητικά, τεχνικά και αναπτυξιακά θέματα για ένα διάστημα μέχρι και 18 μήνες, για να αναβαθμίσουν την επενδυτική τους ικανότητα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι ΜμΕ θα εξεταστούν για την ετοιμότητα τους να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, βάσει των οποίων θα αναπτυχθεί και θα εκτελεστεί ένα λεπτομερές σχέδιο.

Από οικογενειακές επιχειρήσεις σε διαδικασία διαδοχής έως ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσω της τοπικής κεφαλαιαγοράς, το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις οικονομικά βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών λιγότερο από 50 εκατομμύρια ευρώ ή 43 εκατομμύρια ευρώ σύνολο ενεργητικού και λιγότερους από 500 υπαλλήλους, που λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων δραστηριότητας και εδρεύουν στην Ελλάδα.

Η ΕBRD έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει πάνω από 75 ΜμΕ στην Ελλάδα με συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το συμβουλευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να βελτιώσουν την απόδοση και την ανταγωνιστικότητά τους.

Επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς η τοπική κεφαλαιαγορά μπορεί να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και πώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να τις βοηθήσει, καλούνται να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο που διοργανώνεται από την ΕBRD και το Χρηματιστήριο Αθηνών: Δηλώστε ενδιαφέρον με email στο prelistinggreece@ebrd.com.

Σχετικα αρθρα

Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα – Ωράριο και κανόνες λειτουργίας

admin

Ολική ανακαίνιση δωματίων για το Radisson Βlu Park Hotel Athens

admin

Pasal: Κερδοφόρο το πρώτο εξάμηνο του 2020

admin

Creta Farms: Εμπόδια πριν την τελική ευθεία για το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Motor Oil: Απόκτηση αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3MW

admin

JUMBO: Πτώση 12,5% στις πωλήσεις επταμήνου-Άνοδος 8% τον Ιούλιο

admin

Νέο ομόλογο €300 εκατ. εξετάζει η Τιτάν

admin

Euroxx: Εγκρίθηκε η απορρόφηση της «Αττικές Επενδύσεις» από τη ΓΣ

admin

Airbus: Kίνηση… ματ για να «κλείσει» την υπόθεση με τις επιδοτήσεις

admin

Ξεκινούν οι διαδικασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό

admin

Πειραιώς: Εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα

admin

TÜV AUSTRIA: CoVid Shield για τον ελληνικό Τουρισμό

admin

Στάση αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο

admin

AEGEAN: Διατήρηση των ταμειακών διαθέσιμων, καλύτερα του προβλεπόμενου οι ταμειακές απώλειες

admin

«Καλύτερη αλυσίδα καφέ στη Νότια Ευρώπη» η Coffee Island

admin

«Ασπίς Πρόνοια»: 11 χρόνια από το «λουκέτο» που έπληξε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους 

admin

Ο Βασίλης Κελέρης της Intralot νικητής Bloomen Blockchain Hackathon

admin

Το αντίπαλο «δέος» της TikTok λέγεται Triller και ετοιμάζει είσοδο στο Χρηματιστήριο

admin