Image default
Επιχειρήσεις

ΕΥΔΑΠ: Μαμούθ επενδύσεις 1 δισ. έως το 2029 και επιστροφή κεφαλαίου – Στο τραπέζι και πρόγραμμα εθελουσίας

Μια Σολομώντεια λύση που θα επιτυγχάνει μια νέα οικονομική συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ Παγίων για την ανανέωση της 20ετούς σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού, αναζητά η ΕΥΔΑΠ.

Στόχος είναι να ρυθμιστεί το νέο πλαίσιο με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017 που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης του νερού, χωρίς όμως να επηρεάζει τις τσέπες των καταναλωτών.

Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη παραδέχτηκε ότι η άσκηση δεν είναι εύκολη για αυτό και έχει χρειαστεί αρκετός χρόνος διαπραγματεύσεων.

Αναφέροντας τις δυσκολίες, τόνισε ότι για το κόστος του νερού πρέπει να συνυπολογιστούν μια σειρά από παράγοντες όπως η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ Παγίων κατά τα πρότυπα του ενεργειακού τομέα, αν δηλαδή θα υπολογιστούν ή όχι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ποια πρότυπα θα ακολουθήσει η εταιρεία, η διάρκεια ζωής των φραγμάτων, η απόδοση κεφαλαίων κ.α.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του έτους που έχει δοθεί η τελευταία παράταση της υφιστάμενης σύμβασης, θα έχει υπογραφεί και η καινούρια.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ Παγίων έχει εγείρει απαίτηση ύψους άνω των 260 εκ. ευρώ για τα προηγούμενα χρόνια εκτινάσσοντας παράλληλα την τιμή του ακατέργαστου νερού για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κοινή συνισταμένη, παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις διαρκούν μήνες.

«Πόλεμος» για την Ψυτάλλεια

Μήνες διαρκεί όμως και η παράδοση της γνωμοδότησης στην ΕΥΔΑΠ από το Τεχνικό Επιμελητήριο για τον διαγωνισμό της Ψυτάλλειας ένα έργο που έχει γίνει αφορμή εμφυλίου πολέμου μεταξύ των υποψηφίων.

Ο κ. Σαχίνης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ο διαγωνισμός είναι πολύ μεγάλος για να αποφασίσει μόνη της η ΕΥΔΑΠ για την τύχη του. Όπως προβλέφθηκε τέλος του μήνα,  αρχές Ιουλίου το πόρισμα θα έχει παραδοθεί στην ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.

Ανοικτό άφησε ο διευθύνων σύμβουλος, τόσο την επιστροφή κεφαλαίου που συνέδεσε με την πρόοδο της 20ετούς σύμβασης,  θεωρώντας ως πιθανότερο χρόνο εφαρμογής το 2021 όσο και την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας. Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας φτάνουν τα 420 εκατ. ευρώ και οι εργαζόμενοι τις 3.000.

Η ΕΥΔΑΠ προγραμματίζει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία συνολικού ύψους 500 εκ. ευρώ, το οποίο θα διπλασιαστεί στο 1 δις. ευρώ έως το 2029. Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων αποχέτευσης και των κέντρων επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) Ανατολικής Αττικής καθώς και για τα σχέδια επέκτασης σε περιοχές εκτός Αττικής.

Επεμβάσεις θα γίνουν και στους αγωγούς με στόχος να αντικαθίσταται το 2% κάθε χρόνο.

Η εταιρεία σκοπεύει να αντικαταστήσει και περίπου 2.000.000 υδρομετρητές με έξυπνους μετρητές, θέτοντας ως στόχο την αντικατάσταση περίπου 100.000 παλαιών μετρητών κάθε χρόνο.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εφαρμόσει δύο πιλοτικά έργα για 80.000 έξυπνους  μετρητές, από τα οποία δεν έλειψαν τα παρατράγουδα που οδήγησαν στην απόσυρση κάποιων μετρητών. «Θέλουμε να είναι η σωστή τεχνολογία και πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή, καθώς η τεχνολογία αλλάζει. Πηγαίνουμε σε ένα διττό σύστημα που θα αντικαθιστούμε συμβατικούς και σιγά – σιγά θα αυξάνουμε το ποσοστό των έξυπνων μετρητών». Ο διαγωνισμός για τους υδρομετρητές πιθανολογείται ότι μπορεί να  προκηρυχθεί σε ένα χρόνο.

Όπως αναφέρθηκε, η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη εγκαταστήσει στους μεγάλους πελάτες περίπου 1.000 νέα υδρόμετρα που δίνουν αναλυτικά στοιχεία κατανάλωσης, ενώ θα προστεθούν άλλα 500.

Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στα σχέδια του υπουργείου Υποδομών για την προκήρυξη διαγωνισμού με ΣΔΙΤ, του τομέα συντήρησης και λειτουργίας του εξωτερικού συστήματος υδροληψίας και επισήμανε ότι αν γίνει διαγωνισμός, η ΕΥΔΑΠ λόγω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας της θα διεκδικήσει το έργο.

 

Σχετικα αρθρα

Νέες διακρίσεις για το Bonus app της Αlpha Bank

admin

Ο Γερμανός πουλά την Play στην Πολωνία στη γαλλική Iliad – Στα 2,2 δισ. η συμφωνία

admin

QUEST: Έκδοση ομολογιακού δανείου ως €12 εκατ.

admin

Χωρίς τέλος η αιμορραγία στην British – Η πανδημία θα στοιχίσει τη δουλειά σε 10.000 εργαζόμενους

admin

Inform Λύκος: Οι μεγάλες αλλαγές και το μετοχικό ράλι

admin

Careplane: Πετάξτε με ασφάλεια με την Sky Express

admin

Κλουκίνας – Λάππας: Απόφαση για έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου €11,5 εκατ. στις 18/11

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Τετραπλή πιστοποίηση για την ασφάλεια Εγκαταστάσεων, Εργασίας και Διαχείρισης Πληροφοριών

admin

ΔΕΗ: Προκηρύσσει διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη τη χώρα

admin

ΟΛΠ: Οριστικός ανάδοχος για την επισκευή των Γερανογεφυρών Στοιβασίας

admin

Νέοι γευστικοί δρόμοι από τον Λουμίδη: Παπαγάλος Μονοποικιλιακός – 100% Arabica

admin

Δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Καματάκη της MLS

admin

Πάνω από 580 νεοφυείς επιχειρήσεις στο Μητρώο του ElevateGreece

admin

ΕΤΕ: Τα one-off εκτίναξαν τα κέρδη στα 253 εκατ. ευρώ

admin

Χρηματιστηριακές: Στην πρώτη θέση η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο δεκάμηνο 2020

admin

Παπαθανάσης: Θα λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι εστίασης ως ημιυπαίθριοι

admin

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Συστήνει αγορά η Wood & Company

admin

Performance Technologies: Από 23/9 η καταβολή μερίσματος €0,05

admin