Image default
Επιχειρήσεις

Οκτώ στους 10 επενδυτές δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με το ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 υλοποιεί το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που του έχει ανατεθεί από την Ελληνική Δημοκρατία και προσελκύει σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομής και ανάπτυξης, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην προσπάθειά του να διερευνήσει την ποιότητα της συνεργασίας του με την διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματός του, το ΤΑΙΠΕΔ απευθύνθηκε σε 47 επενδυτές, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες του και εξασφάλισε τη συμμετοχή 25 εξ αυτών, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό πληθυσμού 53%, ώστε να λάβουν μέρος σε έρευνα αξιολόγησης.

Εντέλει ανταποκρίθηκαν θετικά 20 επενδυτές σε επίπεδο διοίκησης και μετείχαν στην έρευνα, την οποία το Ταμείο διενήργησε σε συνεργασία με τη Metron Analysis, με το ποσοστό απόκρισης να κινείται στο 80%, ένα από τα υψηλότερα που έχουν σημειωθεί σε Β2Β έρευνα.

Πρόκειται για ένα case study (ημι-ποιοτικής έρευνας) που αναδεικνύει ενδιαφέρουσες πλευρές της σχέσης με το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και της εικόνας που έχει για το Ταμείο μια σημαντική ομάδα της επενδυτικής κοινότητας.

Από την έρευνα της Metron Analysis προκύπτουν τα εξής ευρήματα:

·         Οι επενδυτές σε ποσοστό 80% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με το ΤΑΙΠΕΔ και μόλις 10% πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι.

 

·         Το αρχικό στάδιο της υλοποίησης μιας επένδυσης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι αρχικές διερευνητικές επαφές για συλλογή πληροφοριών. Στο στάδιο αυτό προκύπτει μεγάλη ικανοποίηση από την κατανόηση των επενδυτικών αναγκών τους από τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ με θετικό ισοζύγιο ικανοποίησης 83%.

·         Η αξιολόγηση πλευρών της όλης διαδικασίας αποτυπώνει ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα: στην πρώτη θέση της αξιολόγησης με ισοζύγιο ικανοποίησης 76% βρέθηκαν «η διαφάνεια των διαδικασιών» και η «η ακεραιότητα της διαδικασίας».

·         Στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας και αφού ανακηρύχθηκαν οι πλειοδότες, η ικανοποίηση από τη διαδικασία ανάδειξης τους παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα (ισοζύγιο ικανοποίησης 70%).

Εικόνα ΤΑΙΠΕΔ

Όπως είναι αναμενόμενο, οι επενδυτές σχηματίζουν την εικόνα που έχουν για το ΤΑΙΠΕΔ κυρίως μέσα από τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη συνεργασία τους με το Ταμείο. Τα τρία σημαντικότερα στοιχεία που κυριαρχούν στην εικόνα του ΤΑΙΠΕΔ είναι:

·         η διαφάνεια (ισοζύγιο ικανοποίησης 85%)

·         ο επαγγελματισμός και η κατάρτιση των στελεχών του (ισοζύγιο ικανοποίησης 85%)

·         η διάθεση για δημιουργική συνεργασία με τους επενδυτές (ισοζύγιο ικανοποίησης 85%).

Μετά από την ανάκληση όλης της εμπειρίας της συνεργασίας, ετέθη ξανά η ερώτηση της συνολικής αξιολόγησης του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή τη φορά η συνολική ικανοποίηση ανήλθε στο 90%.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν μια σειρά αυθόρμητων σχολίων, προκειμένου να αναζητηθούν θετικές ή αρνητικές όψεις της εμπειρίας της συνεργασίας τους με το Ταμείο.

Στις θετικές αναφορές κυριάρχησαν η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην επίλυση προβλημάτων που ανέκυψαν και η ικανοποίηση από τη συνολική συνεργασία.

Οκτώ από τους είκοσι ερωτώμενους αναφέρθηκαν και σε αρνητικές πλευρές της συνεργασίας τους, επισημαίνοντας κυρίως τα εξής:

·         προβλήματα συντονισμού δημοσίων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης (π.χ. προβλήματα στη μεταφορά κυριότητας μιας ιδιοκτησίας) και

·         καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς.

Σχετικα αρθρα

Μύλος στην ΟΜΕ–ΟΤΕ για την νέα σύμβαση εργασίας

admin

Eως το τέλος του έτους η «μικρή» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου

admin

Πλαστικά Θράκης: Έκτακτα κέρδη από την πώληση βιομηχανικού ακινήτου

admin

Trump International Hotel: Γιατί κινδυνεύει με χρεoκοπία το ξενοδοχείο του Ντόναλντ Τραμπ

admin

Algosystems: Aνάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών μέσω του «Κyklos 4.0»

admin

Nέα εμπλοκή στη συμφωνία ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

admin

Προθέρμανση για την Black Friday

admin

MLS Innovation Inc: Συμμετοχή σε οκτώ νέα ερευνητικά έργα

admin

ΕΛΤΡΑΚ: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από ELTRAK CP

admin

Rolls-Royce: Θέτει σε προσωρινή αργία 4.000 υπαλλήλους

admin

Sato: Στις 25 Οκτωβρίου η ΕΓΣ για τη συμφωνία εξυγίανσης

admin

Πλαστικά Θράκης: Οι μάσκες έφεραν έκρηξη κερδοφορίας και τη μετοχή σε υψηλό 20ετίας

admin

Διάκριση για τα ΕΛΠΕ στα Bravo Sustainability Awards

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 1% η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάρτιο

admin

Το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας μπλόκαρε το 5G της Wind!

admin

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα – Τι προβλέπει

admin

ΟΠΑΠ: Aρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των νέων μετοχών

admin

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παρτίδες σαλάμια «Γαλαξίας» λόγω κρουσμάτων Listeria

admin