Image default
Πολιτική

Τσίπρας: «Επίπλαστος εκσυγχρονισμός» το σχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία

Αναγκαία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την χθεσινή συμφωνία με την Ιταλία, με την προϋπόθεση να ενταχθεί σε συνολική στρατηγική.

Η στρατηγική αυτή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας από το βήμα της Βουλής, θα πρέπει να περιλαμβάνει εντατικοποίηση της προσπάθειας συμφωνίας με την Αίγυπτο και επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ώστε να δοθεί μήνυμα ότι η Ελλάδα αρχίζει να εξασκεί το δικαίωμά της σήμερα στο Ιόνιο και αύριο και στο Αιγαίο.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας»

τόνισε.

Σχολιάζοντας την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι βασίζεται σε συμβιβασμούς όπως και κάθε συμφωνία. Τόσο σε σχέση με το ποσοστό, επήρεια των νησιών μας όσο και με παραχώρηση αλιευτικών δικαιωμάτων.

«Αν αυτοί οι συμβιβασμοί για εμάς ήταν ανυπέρβλητοι σήμερα θα μπορούσαν να είναι ανεκτοί με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό. Εμείς δεν τους ξεπεράσαμε αυτούς τους συμβιβασμούς – όχι γιατί η ΝΔ είχε βγει στα κεραμίδια – ο βασικός λόγος που δεν επιχειρήσαμε τότε ήταν ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να έχουμε στρατηγική απέναντι σε μια διακηρυγμένη στρατηγική της Τουρκίας και αναφέρομαι στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης», είπε.

Για τα σχολεία

Με αφορμή το ανησυχητικό – όπως το χαρακτήρισε – κρούσμα σε δημοτικό σχολείο στην Ξάνθη, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν κουνάω δάχτυλο λέγοντας ότι εμείς τα λέγαμε».  Και συμπλήρωσε:

«Συμμερίζομαι τις απόψεις που κατατέθηκαν σε σχέση με την σημασία και αξία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ωστόσο δεν μπορώ να μην τονίζω εκ νέου την αίσθησή μας ότι ιδίως για τα δημοτικά που άνοιξαν για 10 ημέρες ήταν και παραμένει αχρείαστο ρίσκο. Η βιασύνη σε μια επίπλαστη κανονικότητα σας οδήγησε σε ένα αχρείαστο ρίσκο ιδίως για τα δημοτικά σχολεία».Παιδεία: Επίπλαστη εικόνα εκσυγχρονισμού
«Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα θέμα που αφορά επί της ουσίας το μέλλον της χώρας. Και είναι δεδομένο ότι στο θέμα της Παιδείας υπάρχουν μεταξύ μας σοβαρές διαφορές. Κυρίως όμως υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, συζητούμε και θέτουμε τα ζητήματα στο δημόσιο διάλογο. Αυτή η διαφορά είναι πάνω και πέρα από τις απόψεις που έχει κάποιος πολίτης που τοποθετείται στην Αριστερά, τη Δεξιά ή το Κέντρο. Και ειδικά στα ζητήματα της Παιδείας, αν δεν την βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης, τότε οι πολίτες θα παρακολουθήσουν μια αντιπαράθεση η οποία θα είναι απολύτως άγονη.

Και εξηγούμαι: Προσπαθείτε επιμελώς να καλλιεργήσετε μια επίπλαστη εικόνα εκσυγχρονισμού. Ότι δήθεν επιχειρείτε πέρα και έξω από την ιδεολογική σας οπτική να προχωρήσετε σε αλλαγές που ορίζονται από όσα σας υποδεικνύουν οι ειδικοί, οι τεχνοκράτες και η διεθνής εμπειρία. Και όσοι διαφωνούμε κάθετα με αυτές τις αλλαγές, είμαστε τάχα, στην καλύτερη περίπτωση αναχρονιστές, στη χειρότερη παράλογοι.

Πέραν του γεγονότος ότι η επιστροφή στη διαγωγή κοσμία, στο εξεταστοκεντρικό σχολείο και στις πολυπληθείς αίθουσες διδασκαλίας, μόνο εκσυγχρονισμός δεν είναι, υπάρχει και μια μεγάλη αντίφαση στο ίδιο το επιχείρημά σας, ότι τάχα ακολουθείτε τις οδηγίες κάποιων ειδικών και τεχνοκρατών.

Ποια είναι η γνώμη των ειδικών; Καταθέσατε ένα νομοσχέδιο εν μέσω της πανδημίας, προφανώς για να προλάβετε τις αντιδράσεις, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της εκπαίδευσης διαφωνεί. Συγκεντρώσατε σχεδόν 15.000 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση από εκπαιδευτικούς, γονείς, ακόμα και μαθητές. Τα λάβατε υπόψην σας; Προφανώς τα αγνοήσατε. Οι επίσημες ενώσεις των Δασκάλων, των Καθηγητών και των Γονέων, διατύπωσαν σοβαρότατες ενστάσεις. Τις λάβατε υπόψην; Προφανώς τις αγνοήσατε. Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής διατύπωσε σοβαρούς προβληματισμούς για σειρά ρυθμίσεων. Την λάβατε υπόψην; Την αγνοήσατε και αυτή.

Ποιοι ήταν οι μόνοι που συμφώνησαν με το παρόν νομοσχέδιο; Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων. Σας λέει κάτι αυτό; Σε εμάς λέει πολλά. Άρα, οι ειδικοί που η γνώμη τους έχει βαρύνουσα σημασία σε αυτή την περίπτωση, είναι μόνο αυτοί των οποίων η άποψη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αύξηση των δικών τους κερδών.

Πάμε στο δεύτερο αγαπημένο σας επιχείρημα. Μας λέτε διαρκώς: Δεν έχετε ιδεολογικές αγκυλώσεις. Μάλιστα. Μας λέτε διαρκώς ότι προτείνετε πράγματα τα οποία είναι λίγο ως πολύ αυτονόητα. Να σας πω λοιπόν, μερικά αυτονόητα πράγματα που θα έβρισκαν σύμφωνο κάθε Έλληνα πολίτη. Είναι αυτονόητο, ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά πρέπει να λειτουργούν με το μικρότερο δυνατό αριθμό μαθητών τόσο για παιδαγωγικούς όσο και για υγειονομικούς λόγους; Είναι. Εσείς όμως, αυξάνετε το όριο από τους 22 στους 25 μαθητές σε κάθε τάξη. Είναι αυτονόητο ότι το 2020 ότι η διαγωγή ενός μαθητή δεν πρέπει να έχει καμία θέση στο απολυτήριο του; Είναι. Εσείς όμως, προτείνετε την επαναφορά της διαγωγής στο απολυτήριο. Είναι αυτονόητο ότι οι έφηβοι δεν πρέπει να γονατίζουν από την πίεση των διαρκών εξετάσεων που επιδρούν στην πρόκληση κρίσεων άγχους και καταθλιπτικού συναισθήματος; Ειδικά σε μια χώρα όπου αυτό συμβαίνει – σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (σχετική έρευνα)- για 1 στους 3 εφήβους μέχρι 15 ετών; Είναι. Εσείς όμως, αυξάνετε τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο από 4 σε 7. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα να αποτρέπει τη μαθητική διαρροή; Είναι. Εσείς όμως, επαναφέρετε την αποτυχημένη Τράπεζα Θεμάτων που εκτίναξε την αποτυχία στις εξετάσεις στο Λύκειο από το 4% στο 23% και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της μαθητικής διαρροής.

Ποια είναι λοιπόν τα αυτονόητα; Με τους ειδικούς της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν είστε. Με τους γονείς δεν είστε. Με τους μαθητές δεν είστε. Με τη στοιχειώδη κοινή λογική δεν είστε. Σε ποια βάση λοιπόν συζητάμε σήμερα; Πίσω από αυτή την εικόνα ενός δήθεν εκσυγχρονισμού και δήθεν ώριμων, αυτονόητων μεταρρυθμίσεων κρύβεται μια αναχρονιστική αντίληψη για την εκπαίδευση, βαθιά συντηρητική που περιστρέφεται γύρω από τον πειθαναγκασμό. Μια εξίσου αναχρονιστική αντίληψη για την διοίκηση της εκπαίδευσης, που βασίζεται στον επιθεωρητισμό. Και βεβαίως μια αποτυχημένη και πλέον, ειδικά μετά τη πανδημία, παρωχημένη ιδεολογία για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, που βασίζεται στον νεοφιλελευθερισμό.

Το σχέδιο σας για την Παιδεία, είναι μια μείξη παρωχημένου ελιτισμού και συντηρητισμού. Νομοθετείτε για την Παιδεία με το μυαλό σας στην τσέπη των σχολαρχών και των ιδιοκτητών και στο βούρδουλα των παλιών γυμνασιαρχών. Όταν όμως νομοθετούμε, υπάρχει πάντα μια ομάδα, μια κοινωνική ή ηλικιακή κατηγορία συμπολιτών μας που θα επηρεαστεί άμεσα. Και εδώ δε μπορείτε να αγνοείτε τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που επηρεάζονται από το σημερινό νομοσχέδιο. Που είναι οι νέες και οι νέοι αυτής της χώρας. Μιας χώρας της οποίας το δημογραφικό πρόβλημα παραμένει οξύτατο. Μια χώρας που είδε χιλιάδες νέους της να ρίχνουν μαύρη πέτρα και να φεύγουν στο εξωτερικό.

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα σας προς αυτές τις γενιές; Κάντε μάθημα στο δημοτικό ο ένας πάνω στον άλλον και ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε. Μονιμοποιείστε τη τηλεκπαίδευση ως διαδικασία εκπαιδευτική; Πάρτε κι άλλες εξετάσεις στο Γυμνάσιο για να στρώσετε; Και κοιτάξτε να είστε φρόνιμοι, ήσυχοι και κόσμιοι γιατί θα γραφτεί στο απολυτήριο; Ποιο είναι το μήνυμά σας σήμερα στους νέους ανθρώπους της χώρας μας; Πριν λίγες εβδομάδες τους κυνηγούσατε στις πλατείες. Και στέλνατε τα ΜΑΤ να τους ξυλοκοπούν την ώρα που τα δικά σας στελέχη είχαν δικαίωμα να κάνουν εγκαίνια σε άλλες πλατείες. Και πριν κάποιους μήνες, στείλατε την αστυνομία σε κινηματογράφους σε κάποιους ανάγωγους νεαρούς που πήγαν να δουν το Τζόκερ.

Είναι για γέλια αλλά είναι ταυτόχρονα και για κλάματα. Γιατί αυτά δεν ήταν ατυχήματα, αλλά αντικατοπτρίζουν τη καθόλου εκσυγχρονιστική αλλά νεοσυντηρητική και βαθιά παρωχημένη αντίληψη σας, για τις αγωνίες και τις ανάγκες της νέας γενιάς. Μια αντίληψη που διαπερνά και το νομοσχέδιό σας. Γιατί δε χωρά ούτε η δημιουργική σκέψη, ούτε η αμφισβήτηση, ούτε το ταλέντο, ούτε η φιλοδοξία τους, στο κλειστό ελιτίστικο σχήμα που έχετε φτιάξει στο μυαλό σας. Για σας η διαδικασία της γνώσης πρέπει να είναι – όπως όλα άλλωστε στην κοσμοθεωρία σας – μια διαρκής κατάσταση ανταγωνισμού. Στην οποία υπάρχουν πάντα νικητές και ηττημένοι. Πάντα επιτυχημένοι και αποτυχημένοι.

Αλλά αντί να το πείτε έτσι ωμά, κυνικά, όπως ακριβώς το σκέφτεστε, προσπαθείτε να το ντύσετε με λέξεις και έννοιες που η πραγματική τους ουσία έχει τελείως άλλο νόημα. Όπως η περίφημη αριστεία. Την οποία την εξευτελίσατε και ως έννοια με το που αναλάβατε κυβέρνηση. Διορίσατε υπεύθυνο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έναν άνθρωπο χωρίς πτυχίο. Και όταν ανακαλύψατε ότι δεν το επιτρέπει ο νόμος, αλλάξατε το νόμο. Ακόμη τον περιμένω να με ενημερώσει. Πείτε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους χωρίς πτυχίο. Θα είμαι ευγενικός μαζί του. Το ίδιο και με τον υφυπουργό της διασποράς. Αυτός είχε την ευθιξία και παραιτήθηκε. Και χτες βγήκε – 3ο κρούσμα στην σειρά – βγήκε ο γγ του Τουρισμού από μόνος του και παραδέχτηκε ότι δεν έχει πτυχίο, για να προλάβει την αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η προσήλωσή σας σε μια fake αριστεία; Αναρωτιέμαι, θα τον διατηρήσετε στη θέση του τον κο Λούλη ; ν ναι, να μη ξανάρθετε εδώ να μας κουνήσετε το δάχτυλο για την αριστεία. Για 4 χρόνια μας βομβαρδίσατε με ψέματα, με καμπάνιες παραπληροφόρησης, με στερεότυπα, για να πείσετε ότι δήθεν εμείς πολεμάμε την αριστεία και επιδιώκουμε την εξίσωση προς τα κάτω.»

Και πρόσθεσε:

«Την τετραετία 2015-2019 λοιπόν, οι αριστούχοι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας αυξήθηκαν κατά 40.000 και έφτασαν τις 182.000. Ένας στους τέσσερις μαθητές αρίστευσε σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Θεωρείτε πώς συνέβη τυχαία αυτό; Ή μήπως αυτοί είναι δήθεν αριστούχοι και οι πραγματικοί αριστούχοι είναι μόνο όσοι επιβιώσουν από τον αγώνα επιβίωσης που οραματίζεστε για το σχολείο του μέλλοντος;

Να σας το πω απλά: Η διαφορά μας δεν είναι ότι εμείς δεν θέλουμε καλά σχολεία ενώ εσείς θέλετε. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς οραματιζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου όλα τα σχολεία θα παρέχουν υψηλό επίπεδο γνώσης. Είναι εφικτό αυτό; Είναι, αν το προσπαθήσουμε, λέμε εμείς. Με υποχρηματοδότηση, με κενές οργανικές θέσεις με χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους, όχι δεν είναι. Κάνοντας όμως τη Δημόσια Παιδεία προτεραιότητα, δίνοντας στήριξη και εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, μειώνοντας τον αριθμό μαθητών ανα τάξη, επενδύοντας σε μια παιδεία ουσιαστικής εμβάθυνσης της γνώσης και όχι παροχής δεξιοτήτων. Επενδύοντας σε ένα σχολείο όχι εξεταστικό κέντρο και πάρεργο των φροντιστηρίων, είναι εφικτό. Είναι εφικτό να βγάζουμε άριστους μαθητές και από τη Γκράβα και από το Δενδροπόταμο, και από το Οροπέδιο Λασιθίου και απο τα χωριά του Έβρου. Εμείς θέλουμε να έχουν πραγματικές ευκαιρίες όλες οι νέες και οι νέοι σε αυτή τη χώρα. Ανεξαρτήτως ταχυδρομικού κώδικα και κοινωνικής θέσης. Για εσάς αυτά ίσως είναι ψιλά γράμματα. Αλλά πάει πολύ να παριστάνετε ότι νοιάζεστε και για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων, που όταν δε γίνονται ψυκτικοί στο Περιστέρι, μπορεί και να μπούν σε κάποιο πρότυπο σχολείο με εξετάσεις… Θέλετε να θυμηθούμε τι κάνατε εσείς με τα ΕΠΑΛ και τι κάναμε εμείς;

Προχθές συμπληρώθηκαν, πέντε χρόνια, από τη μέρα που δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την υπογραφή του τότε αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη, που επανέφερε στην εκπαίδευση τους 2.700 εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ που είχαν κριθεί διαθέσιμοι για απόλυση το 2013 από τον κ. Αρβανιτόπουλο και τον κ. Μητσοτάκη, υπουργό, τότε, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αντίθετα με σας, εμείς αναβαθμίσαμε τα ΕΠΑΛ δίνοντας ξανά πρόσβαση στην τεχνική εκπαίδευση για χιλιάδες μαθητές τους, μεταξύ αυτών και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας που φοιτούν στα εσπερινά. Εσείς όχι απλά δεν αλλάξατε άποψη, αλλά φέρατε και τώρα διάταξη ώστε να μην επιτρέπεται η φοίτηση σε όσους είναι πάνω από 17. Την αποσύρατε, ευτυχώς, βέβαια κάτω από τη κατακραυγή που δημιουργήθηκε, αλλά και μόνο που το σκεφτήκατε αυτό, σε μια χώρα όπου 1 στους 4 πολίτες, δυστυχώς, από 20 ως 49 χρονών δεν έχει τελειώσει το Λύκειο δείχνει ότι η λογική σας είναι πραγματικά επικίνδυνη και εξαιρετικά αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Εκπαίδευσης στη χώρα. Εμείς λοιπόν αναβαθμίσαμε τα ΕΠΑΛ και δρομολογήσαμε την επίλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ προηγούμενων ετών. Και ιδρύσαμε το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών το οποίο εσείς καταργείτε. Και μας λέτε ότι σας πονάει τόσο πολύ το θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Και κατηγορείτε μάλιστα την εκπαιδευτική κοινότητα ότι δεν την επιθυμεί. Εγώ συναντήθηκα τη προηγούμενη εβδομάδα και με την ΟΛΜΕ και με την ΔΟΕ και κάναμε αναλυτική συζήτηση.

Κατάλαβα ότι κανείς δεν αρνείται την αξιολόγηση. Δεν επιθυμούν την τιμωριτική αξιολόγηση που θεσπίσατε εσείς ώς υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Τότε που δηλώνατε ότι είστε υπερ των απολύσεων εκπαιδευτικών γιατί έπρεπε να είμαστε δίκαιοι στις απολύσεις. Δεν επιθυμούν όσοι κόβονται να απολύονται. Δεν επιθυμούν την επιστροφή του επιθεωρητή. Αλλά αυτό που κατάλαβα εγω είναι ότι δεν αρνούνται την αξιολόγηση με στόχο την εξέλιξη του επιπέδου της παρεχόμενης γνώσης. Έχουν μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις. Πολλοί εκπαιδευτικοί μάλιστα αγκάλιασαν τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού που εμείς ιδρύσαμε, την διεπιστημονική συγκρότησή τους, τη πρωτοκαθεδρία της αυτοαξιολόγησης της εκπαιδευτικής μονάδας, αλλά και την αξιολόγηση των 20.000 στελεχών, με κανόνες και παιδαγωγικά και διοικητικά κριτήρια. Έχετε κάνει σημαία αυτές τις μέρες, τον προβληματισμό που κατέθεσε η ΚΟ μας – τον ίδιο που μοιράζεται η επιστημονική και παιδαγωγική κοινότητα – σχετικά με την εκμάθηση των αγγλικών στα νηπιαγωγεία. Να σας θυμίσω λοιπόν, ποιος καθιέρωσε τη διδασκαλία των αγγλικών από την Πρώτη Τάξη του Δημοτικού;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, κύριοι όψιμοι υπερασπιστές της γλωσσομάθειας Μη διαστρεβλώνετε λοιπόν τις θέσεις μας. Δε διαφωνούμε λοιπόν με την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε μικρές ηλικίες. Εντούτοις σεβόμαστε την επιστημονική κοινότητα που έχει άλλη αντίληψη για το ρόλο των νηπιαγωγείων και τις ανάγκες που καλύπτουν στη μαθησιακή διαδικασία. Και είναι αντίθετη με τη σχολειοποίηση της προσχολικής αγωγής, καθώς, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι άλλος ο ρόλος της γνωσιακής και κοινωνικής εκπαίδευσης των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών και άλλος του δημοτικού σχολείου. Αλλιώς θα είχαμε οκτώ τάξεις στο δημοτικό και δε είχαμε ξεχωριστά τη προσχολική εκπαίδευση. Και μιας και μιλάμε για ξένες γλώσσες. Ανάμεσα σε πολλές ρυθμίσεις που αποσυντονίζουν την καθημερινότητα στα Πανεπιστήμια, καθιερώνετε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών που θα οδηγούν σε πτυχία Πανεπιστημίων ισότιμων με τα υπόλοιπα πτυχία. Δυστυχώς και εδώ έρχεστε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι, εμείς ήμασταν αυτοί που τα καθιέρωσαν και μάλιστα το πρώτο θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Καθιερώνοντας τα Προγράμματα αυτά, όμως, εμείς πήραμε κάθε μέτρο για να μην υπονομεύσουν ούτε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ούτε και να δημιουργήσουν ένα Πανεπιστήμιο με δύο διαφορετικές φιλοσοφίες ως προς τα προπτυχιακά τους προγράμματα. Εμείς ήμασταν απόλυτοι: Μονάχα πολίτες χωρών εκτός ΕΕ θα μπορούν να εγγραφούν σε αυτά. Εσείς συμπεριλαμβάνετε και πολίτες της ΕΕ. Πρώτα διακεκριμένοι νομικοί επιχειρηματολόγησαν ότι αυτό αργά η γρήγορα θα ανοίξει τους ασκούς τους αιόλου, γιατί θα ζητήσουν να εγγραφούν στα προγράμματα αυτά και Έλληνες πολίτες, μιας και το Ενωσιακό Δίκαιο δίνει τα ίδια δικαιώματα σε όλους τους πολίτες των χωρών της ΕΕ. Και άρα θα υπάρχουν Έλληνες φοιτητές που θα πληρώνουν δίδακτρα και θα παίρνουν πτυχία από τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα και άλλοι που δεν θα πληρώνουν.

Αυτήν την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος έρχεται και καυτηριάζει με την έκθεση της Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Και εσείς ακόμη επιμένετε. Και μας κουνάτε και το δάχτυλο ότι δήθεν εμείς δε θέλουμε να έρχονται ξένοι φοιτητές με δίδακτρα. Γιατί το κάνετε άραγε; Πιστεύετε ότι δε θα καταλάβει ο κόσμος ποιος είναι ο σκοπός σας ; Και κάτι ακόμα. Επαναλαμβάνετε διαρκώς την τεράστια καινοτομία της τηλεκπαίδευσης. Αφήνω εκτός την αλαζονεία σας σχετικά με την κριτική σχεδόν σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις κάμερες στις αίθουσες. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι πολύ σημαντική παράμετρος για την ενίσχυση του διδακτικού έργου. Δεν μπορεί όμως να υποκαθιστά εν συνόλω το ρόλο του δασκάλου και κυρίως το ρόλο του σχολείου ως περιβάλλον κοινωνικοποίησης ενός παιδιού. Αυτό που βιώνω και εγω στο σπίτι μου ως γονιός και φαντάζομαι και δεκάδες χιλιάδες γονείς σε όλη τη χώρα, δεν είναι μια θετική εμπειρία. Παρά την πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια των εκπαιδευτικών, είναι μια εμπειρία κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μια εξ ανάγκης επιβεβλημένη διαδικασία, αλλά όχι και μια διαδικασία πρότυπο που μπορούμε να την αντιγράψουμε και να την μονιμοποιήσουμε. Είναι τεράστια τα προβλήματα, ειδικά για τους μικρότερους μαθητές και είναι πολύ μεγάλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, ιδίως όσοι γονείς εργάζονται, για να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη διαδικασία. 9 στους 10 εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πιστεύουν πως μέσω τηλεκπαίδευσης αναπαράγονται ή και ενισχύονται οι κοινωνικές ανισότητες Και ξέρετε γιατί; Γιατί ανακάλυπταν πως μεγάλο μέρος των οικογενειών των μαθητών τους δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, είτε γιατί δεν είχαν υπολογιστή ή σύνδεση Ιντερνετ, είτε γιατί είχαν ακατάλληλο εξοπλισμό, είτε γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες. Και είναι, σας διαβεβαιώνω, μεγάλη η αγωνία στη σκέψη ότι αυτή η διαδικασία εκ περιτροπής, μια μέρα στο σχολείο, την άλλη εξ αποστάσεως, μπορεί να εφαρμοστεί και από Σεπτέμβρη.

Ας μη θριαμβολογούμε λοιπόν για πράγματα που είναι σύνθετα και δύσκολα στη καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Σας χαρακτηρίζει γενικώς μια βιασύνη για να κεφαλαιοποιήσετε επικοινωνιακά ότι βρεθεί στο δρόμο σας, χωρίς να δίνετε την απαραίτητη βάση στις παραμέτρους αυτό όμως θα σας γυρίσει κάποια στιγμή μπούμερανγκ Και να κλείσω με ένα ζήτημα που για μας είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι θέμα αρχής. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δρομολόγησε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Μία από τις βασικές μας προτεραιότητες ήταν η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής με μόνιμες προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών. Παραλάβατε αυτές τις δρομολογημένες προσλήψεις. Καθυστερήσατε σχεδόν ένα χρόνο. Όπως καθυστερείτε και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμους διορισμούς 10.500 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Και έπρεπε να το κάνετε και αυτό επικοινωνιακό παιχνίδι για να ανακοινωθούν οι πίνακες ενώ συζητιέται το νομοσχέδιο αυτές τις μέρες στη Βουλή. Αλλά πήγατε και ένα βήμα παραπάνω. Όχι μόνο αποπειραθήκατε να καρπωθείτε αυτή τη δράση στήριξης της ειδικής αγωγής, αλλά είπατε σε αυτή εδώ την αίθουσα ότι εμείς τις καταψηφίσαμε κιόλας. Καταψηφίσαμε προσλήψεις που είχαμε εμείς νομοθετήσει και εμείς δρομολογήσει εμείς. Σας καλώ να δείξετε στοιχειώδη σοβαρότητα. Δεν τη επιδείξατε ποτέ ως αντιπολίτευση, δείξτε τουλάχιστον λίγη σοβαρότητα όσο θα βρίσκεστε στα κυβερνητικά έδρανα Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Θα ευχόμουν ειλικρινά σήμερα να είχαμε μια βάση συζήτησης για ένα τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας ζήτημα.

Αλλά αυτό το νομοσχέδιο είναι μια συντηρητική και αντιπαιδαγωγική στροφή που θα μας φέρει πολλά χρόνια πίσω. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να καινοτομεί όπως διέδιδε, νομοθετεί απλά ξηλώνοντας το προοδευτικό νομοθετικό έργο και επαναφέροντας τις βασικές αρχές της αποτυχημένης προηγούμενης θητείας της υπό τον κ. Σαμαρά. Για τη ΝΔ, η Παιδεία είναι μια αρένα ιδιωτικών συμφερόντων και άκρατου ανταγωνισμού. Μία αποθέωση του ατομισμού και μια διαδικασία εξαντλητικής σωματικής και ψυχικής πίεσης για κάθε νέα και κάθε νέο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Προοδευτική Συμμαχία, η Παιδεία είναι το όχημα της συλλογικής μας εξέλιξης. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση μιας κοινωνίας στο ίδιο της το μέλλον. Είναι οι βάσεις που μπορεί να δώσει σε κάθε νέα και νέο, ένα κράτος που ενδιαφέρεται για τη συλλογική του πρόοδο και ευημερία. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, κοινό για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως καταγωγής, κοινωνικής θέσης και τόπου κατοικίας, που γεννιέται και ζει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Και θα το προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Από μια συντηρητική κυβέρνηση που υποτίθεται κοιτά το μέλλον, αλλά τελικά οι ιδέες και οι αντιλήψεις της παραπέμπουν στην Ελλάδα του 1950.»

Ειδήσεις σήμερα: 

Δείτε φωτογραφίες: Ο Μπραντ Πιτ στις διαδηλώσεις για τον Τζορτζ Φλόιντ

Μπιγιονσέ: Το χρυσό deal των 100.000.000 δολαρίων με τη Disney

Τα μοναχικά 99α γενέθλια του πρίγκιπα Φίλιππου: Θα τα περάσει μόνο με την βασίλισσα Ελισάβετ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Λοβέρδος: Και πάλι η ΕΕ πίσω από τις ανάγκες

admin

Χαρακόπουλος: Η απουσία ιστορικής μνήμης οδηγεί σε επανεμφάνιση ολοκληρωτικών ιδεολογιών

admin

«Υπάρχουν ιδέες για άσκηση πίεσης στην Τουρκία» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

admin

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

admin

Γεννηματά: «Ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μείνουμε ασφαλείς»

admin

Πέτσας: Ψεύτικη η δήλωση Τσαβούσογλου ότι η Ελλάδα πυροβολεί και βυθίζει βάρκες με πρόσφυγες

admin

Το σχόλιο του Κυρανάκη μετά τις αντιδράσεις για το μπάρμπεκιου έξω από hotspot

admin

Στην Πρίστινα ο Δένδιας – Συναντήθηκε με στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου

admin

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

admin

AMKA: Αλλάζει η διαδικασία χορήγησης σε μετανάστες – Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας

admin

Μητσοτάκης: Να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

admin

Το υπουργείο Οικονομικών επισκέπτεται ο Μητσοτάκης το μεσημέρι

admin

Σκυλακάκης σε Τσακαλώτο: Επί υπουργίας σας η χώρα δανειζόταν με επιτόκιο 4% ενώ επί Σταϊκούρα με 1%

admin

Βερολίνο: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό – Ο Γκουτέρες σχεδιάζει άτυπο Κραν Μοντανά

admin

Κορωνοϊός: Εθελοντής στη μάχη κατά του ιού δηλώνει ο Παύλος Πολάκης

admin

Τσίπρας: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

admin

Στον απόηχο της παρέμβασης της Προέδρου κατά της εισαγγελέως συνεχίζεται η δίκη της ΧΑ

admin