Image default
Πολιτική

Live – Μητσοτάκης: «Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης»

Στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παρεμβαίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με την χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων». Μάλιστα σημείωσε ότι η αναγνώριση δικαιωμάτων στα νησιά και στα χερσαία εδάφη είναι πολύ σημαντική.

«Αποτελεί διεθνές γεγονός που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται ως ιστορικό, νομικό και πολιτικό δεδομένο για την ολόκληρη περιοχή. Πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά», σημείωσε, ευχόμενος να βρουν γόνιμη συνέχεια τέτοιες συνθήκες και με άλλα κράτη της περιοχής.

«Η Ελλάδα μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση γιατί έχει πάντα μαζί της το διεθνές δίκαιο. Έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Έχει τη γνώση, την περηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, όπου πρέπει, όταν πρέπει, όπως πρέπει», ανέφερε εκφράζοντας τη χαρά του που η συμφωνία χαιρετίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ενώ ευχήθηκε το κλίμα εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα.

Για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους μαθητές, τους καθηγητές αλλά και τους γονείς, που την περίοδο της κρίσης έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα την περίοδο της κρίσης, ενώ διδασκόμενοι και διδάσκοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στα δε σχολεία, που η επιστροφή στις αίθουσες ήταν δύσκολη, λειτούργησαν όλοι με ωριμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, συμπληρωματικό με την τάξη, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Γι’ αυτό προανήγγειλε ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

«Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. Δεν υπάρχει αποτελεσματικό κράτος, χωρίς οι αποφάσεις του να εδράζονται στην επιστημονική γνώση. και δεν υπάρχουν υπεύθυνοι πολίτες χωρίς γνώση και ανοιχτό μυαλό. Κι αυτά τα προσφέρει μόνο ένα σύστημα εκπαίδευσης ανοιχτό για όλους. Ένα σύστημα εκπαίδευσης υψηλών προσδοκιών και υψηλών απαιτήσεων», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο προσφέρει αναβάθμιση του σχολείου, κυρίως ποιοτική. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στην προ – κορωνοϊού εποχή, τον Φεβρουάριο, ωστόσο υπήρξε δημόσια διαβούλευση, αλλά και διάλογος με τους φορείς. Πολλές από τις παρατηρήσεις μάλιστα βρήκαν τη θέση τους στο νομοσχέδιο. «Παρά τις ρητορικές εκφράσεις περί δημοκρατίας σε καραντίνα, η δημοκρατία μας μπόρεσε και λειτουργεί». 

Οι καινοτομίες του νομοσχεδίου

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο. Μάλιστα ανέφερε ότι τα παιδιά που θα ξεκινήσουν το 2020 το σχολείο, θα το ολοκληρώσουν το 2032.

Γι’ αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη θεματικών δεξιοτήτων ανά ηλικία, εξυπηρετεί τους σταθμούς του νομοσχεδίου. Ανάμεσά τους ο αλληλοσεβασμός, ο εθελοντισμός, οι βασικές αρχές δημόσιας υγείας, αλλά και γνωστικά αντικείμενα όπως η επιχειρηματικότητα, η ρομποτική, οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη.

«Σκοπός μας δεν είναι μόνο να διαμορφώσουμε παιδιά που θα έχουν πρόσβαση και γνώση και κατοχή της γνώμης, αλλά και να διαμορφώσουμε υπεύθυνους ανθρώπους της εποχής τους, που αλλάζει. Δεύτερο παράθυρο στην πρόοδο είναι η γνωριμία με ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία». Μάλιστα αναφέρθηκε στην κριτική που ακούστηκε για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών κάνοντας λόγο για ανυπόστατα επιχειρήματα. «Να σοβαρευτούμε», σημείωσε με νόημα, επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ικανότητα των παιδιών να αφομοιώνουν πολλές γλώσσες. Μάλιστα υπεραμύνθηκε της επιλογής για την εκμάθηση αγγλικών, ενώ ανέφερε ότι η μη δυνατότητα πρόσβασης σε ξένη γλώσσα έχει ταξικά χαρακτηριστικά. «Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά να τους δίνουμε τα ερεθίσματα νωρίτερα, τόνισε. Μιλώντας για το νομοσχέδιο έκανε λόγο για σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Για την επαναφορά της διαγωγής

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το σχολείο θα πρέπει να μην περιορίζεται στη μετάδοση μόνο γνώσεων, αλλά και ήθους. Ένα σχολείο που διδάσκει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μηχανισμός αξιολόγησης. 

Για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, που δέχθηκαν έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τα χαρακτήρισε «καρκίνωμα». Διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τον αριστερό Δημήτρη Γληνό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα Πειραματικά σχολεία ήταν ένας ιμάντας που έδινε τη δυνατότητα κυρίως σε παιδιά από φτωχές οικογένειες, που δεν είχαν τότε και σήμερα τη δυνατότητα, να αναζητήσουν καταφύγιο και να αναζητήσουν σχολεία που θα στηρίζουν τις δεξιότητές τους. 

Στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων, ευ ζην στα σχολεία με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από εξαρτήσεις και σεξουαλική αγωγή, επιχειρηματικότητα και επαγγελματικός προσανατολισμός, θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, διεύρυνση των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων, αξιολόγηση, διπλή μοριοδότηση εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες περιοχές, αγγλικά από το νηπιαγωγείο, δημιουργία διεθνοποιημένου ελληνικού πανεπιστημίου με την ίδρυση των ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών και διπλής ειδίκευσης προγράμματα θα επεκταθούν και σε ελληνόγλωσσα το επόμενο διάστημα

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχονται κυρώσεις σε 50 πλοία (και ελληνικά) για την παραβίαση του εμπάργκο πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

«Η Μαντλίν δολοφονήθηκε γρήγορα μετά την απαγωγή της»

Ούλοφ Πάλμε: Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν τον δολοφόνο – Έχει αυτοκτονήσει από το 2000

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Κικίλιας: Η καρδιοχειρουργική κλινική στο Ρίο θα ανοίξει σύντομα

admin

Έντι Ράμα: Δεν παραδώσαμε ούτε έναν Εβραίο στους ναζί

admin

Τουρκία: Ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν σήκωσε την τουρκική σημαία διασχίζοντας τα Στενά

admin

Οργή Αθήνας για τα νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά»

admin

Δένδιας: Αποφασιστική απάντηση σε κάθε παραβατική ενέργεια της Τουρκίας

admin

Εύσημα Πάιατ σε κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα άλλαξε πολύ τους τελευταίους τέσσερις μήνες

admin

Θεοχάρης: Δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός στη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

admin

Χρηστίδης για ΔΕΗ: Η πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η δικαιοσύνη και η διαφάνεια για τους πάντες

admin

Times: Το παιχνίδι της Τουρκίας είναι θανατηφόρο και ο Τζόνσον το γνωρίζει καλά

admin

Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σαντορίνης

admin

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί τόση αφωνία;

admin

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της στο μεταναστευτικό

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα: Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις και ελληνική μειονότητα

admin

Ο Πάνος Καμμένος «αγνώριστος» και φανερά αδυνατισμένος

admin

Στο «στόχαστρο» της Γενί Σαφάκ ο «Χάρτης της Σεβίλλης»

admin

ΚΙΝΑΛ: Διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών

admin

Αλ Σίσι: Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της

admin

Κικίλιας: Ενθαρρυντικές οι εξελίξεις από τον τομέα της επιστημονικής έρευνας για το εμβόλιο

admin