Image default
Οικονομία

Έρευνα: Μη ρεαλιστική η λειτουργία στην εστίαση και τον τουρισμό για τις μισές επιχειρήσεις

Μη ρεαλιστικό και δυσλειτουργικό θεωρεί το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού το 50% των επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (EΒΕΘ), που συμμετείχαν σε έρευνα του Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis.

Το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας κρίνεται σε ποσοστό 66% σωστό και μάλλον σωστό και το 25% το θεωρεί λάθος και μάλλον λάθος.

Η έρευνα (με τη συμπλήρωση on-line ερωτηματολογίων) διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 18-22 Μαΐου 2020 σε δείγμα 417 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ στο νομό Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας στην καταγραφή των προβλημάτων, που προκλήθηκαν από το lock down στην οικονομία, λόγω της πανδημίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν επιχειρήσεις από το εμπόριο, τις κατασκευές, τις υπηρεσίες και την βιομηχανία-μεταποίηση.

Στο ερώτημα για το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης και του τουρισμού, το ποσοστό όσων επιχειρήσεων εκτιμούν ότι είναι μη ρεαλιστικό και δυσλειτουργικό «εκτοξεύεται» στο 62% όταν τοποθετούνται σε αυτό το ζήτημα μόνο επιχειρήσεις της εστίασης και στο 71% όταν απαντούν για αυτό μόνο οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Στο σύνολο του δείγματος της έρευνας, οι επιχειρήσεις είναι σε ποσοστό 90% πολύ ή αρκετά αρνητικά επηρεασμένες από την πανδημία και την επακόλουθη κρίση.

Το 32% βλέπει επιστροφή στην κανονικότητα σε 1 χρόνο

Έτσι, το 32% αναμένει επιστροφή σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας σε περίπου ένα χρόνο, το 21% σε έξι μήνες, το 12% σε 4 μήνες, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 9% που εκτιμά πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα χρειαστεί 2 χρόνια.

Κρίνοντας τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για την ένταξη της επιχείρησής τους στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας, το 62% απαντά πως είναι πολύ ή αρκετά περίπλοκες και το 21% λίγο περίπλοκες. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρηματίες είναι καλά ενημερωμένοι (ποσοστό 66% συγκεντρώνει το πολύ και το αρκετά) για τα μέτρα στήριξης.

Στο θέμα των διαδικτυακών πωλήσεων, ως αντίδοτο το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω του lock down και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το 76% απαντά πως δεν πραγματοποιεί ανάλογες πωλήσεις.

Για όσες επιχειρήσεις απάντησαν πως έκαναν διαδικτυακές πωλήσεις και πριν την έναρξη της πανδημίας, το 33% δεν κατέγραψε ούτε αύξηση/ούτε μείωση στα σχετικά έσοδα, το 23% δηλώνει πως αυξήθηκαν λίγο, το 10% πως αυξήθηκαν πολύ, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει και ένα 22% που αναφέρει πως μειώθηκαν πολύ και ένα 9% που σημειώνει πως μειώθηκαν λίγο.

Μεγάλη η δημοφιλία της έκπτωσης στην περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Από όλα τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας, το πιο δημοφιλές είναι η έκπτωση της τάξης του 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ υψηλά επίπεδα αποδοχής εμφανίζει και η έκπτωση της τάξης του 40% στο μίσθωμα επαγγελματικής στέγης, η αναστολή πληρωμής φόρων και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 800 ευρώ.

Επαρκή και αποτελεσματικά κρίνει τα μέτρα στήριξης το 43% των ερωτώμενων επιχειρήσεων, ενώ το 38% τα θεωρεί ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Τέλος, οι επιχειρήσεις ζητούν από τους Δήμους κατά σειρά σπουδαιότητας καλύτερη αστυνόμευση για την πάταξη του παρεμπορίου, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις τους είναι και η μείωση των δημοτικών τελών, καθώς και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών και της διεύρυνσης χρήσης κοινόχρηστων χώρων χωρίς επιβαρύνσεις.

--

-

Σχετικα αρθρα

Αυξημένος 0,3% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

admin

Νεγροπόντε στο Φόρουμ των Δελφών : Η βιοτεχνολογία είναι αυτή που θα αλλάξει τα πάντα στο μέλλον

admin

Τρύγος : Μειωμένη παραγωγή για τους αμπελουργούς στη Νεμέα

admin

Κορωνοϊός: Σταματά το καρναβάλι της Βενετίας -Σε καραντίνα 12 ιταλικές πόλεις στο βορρά

admin

Φοροελαφρύνσεις : Ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2020

admin

Τουρισμός : Στα «τάρταρα» οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία – Πότε ξεκινούν οι πτήσεις από Μ.Βρετανία, Σουηδία και ΗΠΑ

admin

Κοροναϊός : Επιστολή Σεντένο σε Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ- Κίνδυνος κατακερματισμού της Ευρωζώνης

admin

Τα «κόλπα» για να μειώσετε το φόρο εισοδήματος

admin

ΕΒΕΠ: Οι πτυχές και οι «παγίδες» του νέου πλαισίου «ατομικής πτώχευσης»

admin

Παρακράτηση : Τι αλλαγές έρχονται σε μισθούς και συντάξεις

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχισε ανοδικά η αγορά, στο +0,37% το κλείσιμο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκίνημα με πτώση 0,47%

admin

Πώς διατέθηκε πάνω από 1,5 δισ. για στήριξη της απασχόλησης

admin

Ανάλυση: Η πανδημία, η παγκόσμια ύφεση και η κατάρρευση του μαύρου χρυσού

admin

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Επενδύστε στην Ελλάδα, αδράξτε τις ευκαιρίες που δίνει η ελληνική κυβέρνηση

admin

Σταϊκούρας: Εννέα παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από τον Ιανό

admin

Ψηφίστηκε ο νέος Πτωχευτικός

admin

Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις

admin