Image default
Διεθνή

ΗΠΑ : Έρχεται δεύτερο κύμα πανδημίας;

Συνεχίζεται η χαλάρωση των μέτρων του lockdown στις πόλεις και τις πολιτείες των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εξ αυτών, όπως το Τέξας και η Αριζόνα, έχουν δει τα νέα κρούσματα κοροναϊού να αυξάνονται και πάλι μετά την Ημέρα Μνήμης. Αυτά τα ανοίγματα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, εγείρουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός «δεύτερου κύματος» λοιμώξεων.

Πώς ορίζεται ένα δεύτερο κύμα;

Σύμφωνα με την Elaine Nsoesie, αναπληρώτρια καθηγήτρια παγκόσμιας υγείας στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του Boston University School, σε μια επιδημιολογική καμπύλη ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, φτάνει στην κορύφωση, και στη συνέχεια αρχίζει να πέφτει. Αν μετά από αυτό σημειωθεί εκ νέου αύξηση, η οποία συνεχίζεται για ένα σύντομο διάστημα (14 ημερών σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς), μπορούμε να μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα.

Από την άλλη, ο David Rubin, διευθυντής του PolicyLab στην Παιδιατρική Κλινική της Φιλαδέλφεια και καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, περιέγραψε στον Guardian ως δεύτερο κύμα την πραγματική επιστροφή στην εκτεταμένη μετάδοση εντός της κοινότητας. Όπως διευκρινίζει, όταν οι επιχειρήσεις αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι, η αύξηση του ρυθμού μετάδοσης είναι αναμενόμενη, επομένως δεν μπορεί από μόνη της να συνιστά δεύτερο κύμα. Επιπλέον, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ υπάρχουν τέσσερα επίκεντρα που αρχίζουν να συνενώνονται: στο νοτιοδυτικό κομμάτι πρόκειται για την πολιτεία του Τέξας και της Φλόριντα, ενώ αντίστοιχα υψηλό ρυθμό μετάδοσης βρίσκουμε και στις Μεσοατλαντικές πολιτείες της Νότιας Καρολίνα και της Βόρειας Καρολίνα. Μάλιστα, ο Rubin τονίζει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλη σημασία αν μιλάμε ακόμη για πρώτο κύμα ή αν πλέον οι περιοχές αυτές έχουν περάσει στο δεύτερο.

Είναι αναπόφευκτο το δεύτερο κύμα εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων;

Ο Rubin θεωρεί πως αν και είναι βέβαιο πως η μετάδοση του ιού θα αυξηθεί, το δεύτερο κύμα είναι δυνατόν να αποφευχθεί, φέρνοντας ως παράδειγμα τη θετική πορεία του Κολοράντο, όπου η άρση των μέτρων έχει ξεκινήσει ήδη από τις 26 Απριλίου. Κατά τη γνώμη του, από τη στιγμή που τα μέτρα χαλαρώνουν, η εξέλιξη εξαρτάται από την ίδια την κοινότητα και τις συνήθειές της. Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα (μέσω της άρνησης για χρήση μάσκας και για αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων) είναι που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο.

Η Nsoesie σημειώνει πως σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρούνται φαινόμενα μεγάλων συναθροίσεων λόγω της καλοκαιρίας, τα οποία την κάνουν να πιστεύει ότι οι περισσότερες πολιτείες οδεύουν πράγματι προς ένα δεύτερο κύμα. Όπως τονίζει, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι αναπόφευκτο, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, η οποία δεν φαίνεται να απειλείται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της αύξησης των τεστ;

Σύμφωνα με τον Rubin, είναι αρκετά εύκολο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, εξετάζοντας το ποσοστό των θετικών τεστ επί του συνόλου. Αν ευθύνεται αποκλειστικά η αύξηση της δυνατότητας για διαγνωστικούς ελέγχους, το συγκεκριμένο ποσοστό θα πρέπει να σημειώνει μείωση.

Υπάρχει περίπτωση το δεύτερο κύμα να μεταφερθεί από μία πολιτεία σε άλλες;

Για το διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί στις αερομεταφορές, το ενδεχόμενο αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο, σημειώνει η Jessica Justman, καθηγήτρια και ιατρός στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Irving του πανεπιστημίου Columbia. Φυσικά, το στάδιο της πλήρους απομόνωσης έχει ξεπεραστεί, όμως τα ταξίδια που πραγματοποιούνται εξακολουθούν να είναι λιγότερα.

Υπάρχει περίπτωση οι διαδηλώσεις να γίνουν αιτία για δεύτερο κύμα;

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί στον Guardian, υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να μπορέσει κανείς να διατυπώσει υποθέσεις. Για παράδειγμα, η Justman αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των συναθροίσεων μπορεί να αμβλυνθεί από το γεγονός ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες φορούσαν μάσκες. Για τον Rubin, οι πολιτείες που είχαν ήδη καταφέρει να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να σημειωθεί μια μικρή παροδική αύξηση των νέων κρουσμάτων. Τελος, η Nsoesie σημειώνει ότι οι πολιτείες και οι πόλεις δεν χρειάζεται να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν κατάλληλες συνθήκες ώστε οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις να μπορούν να εξεταστούν νωρίς. Σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον κοροναϊό, θα πρέπει να ακολουθήσουν την γνωστή διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών.

Αυξάνεται ο κίνδυνος δεύτερου κύματος το φθινόπωρο;

Αιτία για αυτή την ανησυχία είναι οι γνώσεις μας γύρω από την γρίπη, εξηγεί η Nsoesie, η οποία πράγματι μεταδίδεται περισσότερο το φθινόπωρο. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι ξεκινούν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, κάθε λοιμώδες νόσημα, άρα και ο κοροναϊός, μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ωστόσο, η Justman τονίζει ότι ακόμη δεν είναι βέβαιος ο βαθμός ευαισθησίας του ιού στη θερμοκρασία και την υγρασία. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή στο Τέξας σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, όμως οι νέες λοιμώξεις εξακολουθούν να αυξάνονται. Αυτό που μας κάνει να προετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο φθινόπωρο, είναι σε μεγάλο βαθμό η εμπειρία της ισπανικής γρίπης. Κατά την Justman, το πιθανότερο είναι το δεύτερο κύμα να είναι ήπιο και να περιοριστεί επιτυχώς μέσα από την ιχνηλάτηση επαφών και άλλα μέτρα. Το πραγματικό ερώτημα είναι το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το φθινόπωρο, και αυτό είναι που αυξάνει και την πίεση για άμεση ανάπτυξη εμβολίου.

- www.theguardian.com

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: Άλλα 1.695 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο – Πορεία της ακροδεξιάς που αμφισβητεί τον κορωνοϊό

admin

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ για πρόσφυγες από Ελλάδα

admin

Πομπέο κατά Τουρκίας: Επιδεινώνει την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Νέα κρίση στην κορεατική χερσόνησο: Η Πιονγκγιάνγκ διακόπτει την επικοινωνία με τη Σεούλ

admin

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία: Οκτώ ιστορίες ανθρώπων που έχασαν τα πάντα, όταν νόμιζαν ότι τα είχαν κερδίσει…

admin

Πούτιν για παραπομπή Τραμπ: Βασίζεται σε «επινοημένες κατηγορίες» και η Γερουσία θα τον απαλλάξει

admin

Ρωσία: Σιωπή από τις αρχές για την επίθεση στην έδρα της FSB

admin

Guardian : Ο Τραμπ προσπαθεί να αφήσει πίσω του το χάος στη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ

admin

Κιμ Γιονγκ Ουν: Το πυρηνικό οπλοστάσιο εγγυάται την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας

admin

Κοροναϊός : Θετικοί στον ιό οι στενοί συνεργάτες του Ερντογάν, Καλίν και Σοϊλού

admin

ΗΠΑ: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Τούλσα πριν από την συγκέντρωση του Τραμπ

admin

Βρετανία : Υποχωρούν στις δημοσκοπήσεις οι Συντηρητικοί – «Πληρώνουν» τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας

admin

Τουρκία : Θα επιβλέπουμε μαζί με τη Ρωσία την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Σφοδρή επίθεση Πομπέο στη Μόσχα: Ρώσοι αξιωματούχοι οργάνωσαν τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι

admin

Η «τζιχάντ» του Ερντογάν, η Αγία Σοφία, ο μεγαλοϊδεατισμός και τα δύο «όπλα» του

admin

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Γερουσιαστής ετών 25 – Το αγόρι από την Βόρεια Καρολίνα που γράφει ιστορία

admin

Βρετανία : Πιθανό ένα δεύτερο πανεθνικό lockdown, λέει ο υπουργός Υγείας

admin

ΗΠΑ: Εκατοντάδες παιδιά με κορωνοϊό σε κατασκήνωση

admin