Image default
Επιχειρήσεις

Ιωάννου (ΑΒΑΞ): «Wakeup call» η πανδημία για οικονομία και υποδομές

Tις προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα μεγάλα έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν κλειδί στην προσπάθεια της χώρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη, έθεσε ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, κατά την τοποθέτηση του στο πάνελ «Infrastructure Projects in the Region Post COVID-19», στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανέφερε, η χρονική συγκυρία στην οποία ξέσπασε η πανδημία βρήκε τη χώρα στα πρώτα βήματα της ανάκαμψης, έπειτα από μια δεκαετή περίοδο κρίσης. Σε αυτή την περίοδο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η έλλειψη εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς χώρες που θεωρούσε οικονομικά ανεύθυνες, καθώς και οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης με τις πολλές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν επέτρεπαν στη χώρα να αξιοποιήσει τα άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη που φέρουν τα έργα υποδομής στην οικονομία.

Πλέον, παρά τις άμεσες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία ευρύτερα αλλά και για τον κλάδο των υποδομών, οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες λειτούργησαν ως «wakeup call» για την Ευρώπη, ενώ επιβάλλεται να αποτελέσουν ευκαιρία ώστε να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε συνολικά.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι τρείς:

• Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει εμπεδωθεί η ανάγκη απελευθέρωσης άνευ προηγουμένου ρευστότητας για τη στήριξη των οικονομιών, ιδιαίτερα όσων επηρεάστηκαν περισσότερο, με παράλληλη άρση των δημοσιονομικών περιορισμών. Πρόκειται για γενναία κίνηση που απαντά σε ένα βασικό για τη χώρα μας ζήτημα.

• Επιπλέον, παρά τους αυστηρούς κανόνες της Ένωσης, διαφαίνεται μια πρακτική ευελιξία στη στήριξη των επιχειρήσεων, η οποία οφείλει να διατηρηθεί και μετά την πανδημία, κατά την υλοποίηση των έργων υποδομής της επόμενης μέρας.

• Για την Ελλάδα, η τάχιστη προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή από πλευράς κράτους εν μέσω καραντίνας, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, ώστε να εξαλειφθούν οι περιττές και να επιταχυνθούν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλανίζουν τα μεγάλα έργα.

Τέλος η ομοψυχία και αποφασιστικότητα που επιδείξαμε όλοι αποτελούν και αυτά σημαντικά εχέγγυα για το μέλλον. Είναι πλέον στο χέρι της χώρας να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Ο κατασκευαστικός κλάδος δεσμεύεται πως θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και παραγωγής αξίας για την οικονομία και την κοινωνία.

Σχετικα αρθρα

Νηρεύς: Έγκριση του Σχεδίου Διάσπασης της Σελόντα

admin

Κρι Κρι: Τα σχέδια για Μεγάλη Βρετανία και οι νέες επενδύσεις

admin

Intralot: Πληρώθηκαν τα κουπόνια για τα δύο ομολογιακά δάνεια

admin

ElvalHalcor: Αμετάβλητη η μακροχρόνια στρατηγική της εταιρείας

admin

50 μεγάλες επιχειρήσεις στο 1o Career Day του Project Future της Πειραιώς

admin

Jumbo: Κέρδη 49,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

admin

Μεταλλευτικές επιχειρήσεις: Λειτούργησαν τα εργοστάσια – Πληρώθηκε κανονικά το προσωπικό – Ενίσχυσαν το ΕΣΥ – Τι ζητούν για την επόμενη μέρα

admin

ΕΒΕΠ: Ιδρύθηκαν 315 εταιρείες στο τετράμηνο – Ενθαρρυντικά στοιχεία

admin

Ο κορωνοϊός δίνει ώθηση στις εξαγωγές μελιού

admin

Enterprise Greece – eBay: Πρώτη φάση του προγράμματος υποστήριξης των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων

admin

Grant Thornton: 8 απαντήσεις σε ερωτήματα εργοδοτών – εργαζομένων για την από 01/05/2020 ΠΝΠ

admin

Fisikon: Οικονομία έως 65% για τους οδηγούς

admin

Λουμίδης Παπαγάλος: Γιορτάζει τα 100 χρόνια παρέα με Γαλάνη και Ζουγανέλη

admin

Ελλάκτωρ: Λειτουργική κερδοφορία €136 εκατ. στο 9μηνο του 2020

admin

MIG: Προτιμητέος επενδυτής για την SingularLogic το σχήμα Epsilon Net – Space Hellas

admin

ΟΤΕ: Απάντηση σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

admin

ΟΠΑΠ: Προχωρά η προαιρετική δημόσια πρόταση της Sazka Group

admin

ΕΥ: Πώς βλέπουν οι επενδυτές τις επιδόσεις των επιχειρήσεων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης

admin