Image default
Οικονομία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών : Η αντίδραση των τραπεζών στον κοροναϊό

Στην συζήτηση για την αντίδραση των τραπεζών στην εποχή του κοροναϊού  που συντόνισε η δημοσιογράφος Νένα Μαλλιάρα, στα πλαίσια του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχαν ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, o κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank.

Ο κ. Μεγάλου είπε ότι «κανείς δεν περίμενε φέτος ότι θα βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση. Μέχρι τον Φεβρουάριο ο τραπεζικός κλάδος πήγαινε πολύ καλά. Το lockdown δεν ευνόησε τις τράπεζες, γιατί η υγειονομική κρίση έγινε οικονομική κρίση. Το 2022 αναμένουμε να βρεθούμε εκεί που ήμασταν το 2019».

Στην αρχή του έτους βρισκόμασταν στο καλύτερο σημείο ρευστότητας και κεφαλαίων. Τώρα απαιτείται καλή χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2-ΤΕΠΙΧ και το Εγγυοδοτικό), έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τις εταιρίες να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους, για να μπορέσουμε συνολικά ως χώρα να πετύχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη. «Όλες οι τράπεζες κινήθηκαν πολύ γρήγορα και είμαστε σε θέση σήμερα να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία».

Ο κ. Καραβίας στην δική του τοποθέτηση τόνισε ότι η Eurobank ενέκρινε από φέτος τα κεφάλαια κίνησης για το 2021 έτσι ώστε οι πελάτες της τράπεζας να έχουν από τώρα εξασφαλισμένη ρευστότητα. «Δεν πιστεύω ότι το 2020 είναι μία χαμένη χρονιά. Πρέπει από αυτή την κρίση να κεφαλαιοποιήσουμε καλύτερα το ‘brand name’ της χώρας μας, κυρίως για να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του τουριστικού κλάδου. Άλλωστε ως τράπεζα χρηματοδοτούμε ήδη πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Νομίζω ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι και θα παραμείνει η βαριά βιομηχανία της χώρας».

Κατά την περίοδο του lockdown στόχος της τράπεζας ήταν η υποστήριξη των πελατών και κυρίως των ενήμερων και βιώσιμων επιχειρήσεων του πελατολογίου μας. Αναστείλαμε τα χρεολύσια μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Υποστηρίξαμε τις ενήμερες επιχειρήσεις διότι πιστεύουμε ότι μία δεύτερη γενιά κόκκινων δανείων θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο».

Ο κ. Ψάλτης είπε ότι η πανδημία πιστεύει ότι θα αποδειχθεί μία ευκαιρία για την χώρα από το 2021 και μετά. Ο ρόλος των τραπεζών τώρα είναι να διαχειριστούν έξυπνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να ενισχύσουν τον υγιή και επενδυτικό ανταγωνισμό. Η σωστή διαχείριση κονδυλίων και η απορροφητικότητα είναι απαραίτητη, τόνισε. Πιστεύει ότι οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν έργα «κίνησης», όπως στον κλάδο του τουρισμού, της ενέργειας, των τροφίμων και γενικά με την ενίσχυση το ‘brand name’ της χώρας. Τόνισε μάλιστα και την αξία ενίσχυσης του real estate αλλά και της αστικής ανάπλασης, ειδικά στην Αθήνα.

«’Ολες οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα επαναπροσδιοριστούν. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει τώρα να στοχεύσουν ώστε να ενταχθούν πιο ενεργά σε αυτές. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να γίνει ακόμη και ένα μεταδιακομιστικό κέντρο», συμπλήρωσε. Τέλος, τόνισε την αξία των νέων τεχνολογιών και της προσαρμογής των τραπεζών -αλλά και των επιχειρήσεων γενικότερα- στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό θα βοηθήσουν τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις με ευνοϊκότερους όρους. Η νέα πρόκληση είναι η προσαρμογή σε ένα νέο λειτουργικό μοντέλο. Η ψηφιοποίηση επιταχύνεται, οι απλές συναλλαγές γίνονται και θα γίνονται σε λίγο μόνο ηλεκτρονικά. Μόνο σε σύνθετες συναλλαγές θα απαιτείται φυσική παρουσία. Στην περίοδο της κρίσης δοκιμάσαμε με επιτυχία πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι υπηρεσίες ‘back-office’ γίνονται ήδη εν μέρει με ρομπότ.

«Όποιος κάνει τις αλλαγές αυτές γρήγορα, θα είναι και ο νικητής. Οι άλλοι θα υποστούν τις συνέπειες, χάνοντας μερίδιο αγοράς ή και θα έρθουν αντιμέτωπες με συγχωνεύσεις», συμπλήρωσε.

-

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Έκπτωση 25% – Τα μυστικά και η προθεσμία για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

admin

ΟΔΔΗΧ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

admin

Ο λογαριασμός της αγοράς ενός ακινήτου

admin

Κοροναϊός : Η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί, λέει ο ΟΟΣΑ

admin

Στήριξη από την Πολιτεία ζητούν οι έμποροι του Πόρου λόγω του «lockdown»

admin

Κίνα: Επεκτείνει την απαγόρευση των ομαδικών τουριστικών ταξιδιών

admin

Μειωμένο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλάγων τον Νοέμβριο, αλλά και «καμπανάκια»

admin

Δραγασάκης: Όχι δάνεια στις επιχειρήσεις χωρίς όρο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Ανοίγει η πλατφόρμα παραπόνων

admin

Τέλος επιτηδεύματος : Απαλλάσσονται οι επαγγελματίες αγρότες

admin

Ερευνα: Επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 βλέπουν τρεις στις δέκα οι ελληνικές επιχειρήσεις

admin

Η ασφάλιση «ομπρέλα» προστασίας για κάθε επιχείρηση

admin

Νέο πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ για απαλλοτρίωση ακινήτων από τους δήμους

admin

Ερχεται ο e-ΕΦΚΑ από 1η Μαρτίου: Με ψηφιακή σύνταξη και ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ

admin

Το σχέδιο Τζόνσον για την ανάκαμψη της Βρετανίας : «Θα χτίσουμε, θα χτίσουμε, θα χτίσουμε»

admin

Η Γερμανία συνομιλεί διμερώς με Ελλάδα για τον τουρισμό

admin

Χρηματιστήριο : Ισχυρή άνοδος 3,78%, κέρδη 18% στις τράπεζες

admin

Τι ισχύει για επίδομα Νοεμβρίου, «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», «Γέφυρα»

admin