Image default
Επιχειρήσεις

ΥΠΕΝ: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της ΤΙΤΑΝ ΑΕ

Eγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ», που λειτουργεί στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ η τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να αξιοποιεί τα εναλλακτικά καύσιμα RDF-SRF προκειμένου να πετύχει τους εξής στόχους:

-απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά) καύσιμα,
-μείωση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
-περιορισμό του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή,
-μείωση του κόστους ενέργειας αλλά και διαχείρισης αποβλήτων
-προστασία της ατμόσφαιρας και καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής.

Για την τροποποίηση αυτή δόθηκε αναγκαίος χρόνος, -πέραν του από τον νόμο προβλεπόμενου- για να διατυπωθούν και να αξιολογηθούν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων φορέων, υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων της περιοχής.

Επίσης, τέθηκαν αυστηροί όροι για τη συνεχή καταγραφή των αέριων ρύπων καθώς και την υποχρεωτική λειτουργία ανοικτής πλατφόρμας με ελεύθερη πρόσβαση ώστε να ενημερώνεται ο κάθε πολίτης για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εργοστασίου.

Καλές ευρωπαϊκές πρακτικές

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προάγει τη χρήση των εναλλακτικών καυσίμων RDF/SRF ως βιώσιμη πρακτική στην τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal)

Η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα εφαρμόζεται παραδοσιακά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία. Σε πολλές χώρες, μάλιστα, η αξιοποίηση αυτή γίνεται στο κέντρο της πρωτεύουσας (π.χ. Κοπεγχάγη και Παρίσι).

ΣτΕ: «Ορθή πολιτική διαχείρισης αποβλήτων»

Για την ΑΕΠΟ της συγκεκριμένης τσιμεντοβιομηχανίας, το 2014 είχε κατατεθεί αίτηση ακύρωσής της στο ΣτΕ από τον Δήμο Π. Μελά, η οποία και απορρίφθηκε το 2017.

Στην απόφαση του ΣτΕ σημειώνεται πως: «η χρήση αποβλήτων ως εναλλακτικών καυσίμων από τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου ενθαρρύνεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως εργασία ανάκτησης ενέργειας… για τη μείωση των εκπομπών και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα που τα απόβλητα θα παρήγαν αν οδηγούντο σε χώρους υγειονομικής ταφής…»

Επιπλέον, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει: «Η χρησιμοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία αποτελεί σημαντική παράμετρο της ορθής πολιτικής διαχείρισης των αποβλήτων και συνιστά η ίδια εφαρμογή των αρχών που απορρέουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος».

Προτεραιότητα η αξιοποίηση των υπολειμμάτων από το 2015

Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Χώρας – που εγκρίθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- αναφέρεται χαρακτηριστικά ως προτεραιότητα:

«Η αξιοποίηση της ενεργοβόρου εγχώριας βιομηχανίας (τσιμεντοβιομηχανία, κεραμοποιία κ.λπ.) για την απορρόφηση των παραγόμενων εναλλακτικών καυσίμων και διερεύνηση δυνατοτήτων σε υποδομές συνεπεξεργασίας / συναποτέφρωσης».

Για να επιτευχθεί δε αυτός ο σκοπός, στις ειδικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπεται η σύναψη εθελοντικών συμφωνιών με φορείς της βιομηχανίας για την απορρόφηση δευτερογενών υλικών και καυσίμων προς ανάκτηση ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε εθελοντική συμφωνία συνεργασίας με την Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ στις 3 Ιουλίου 2019 με τίτλο «Για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας».

Σχετικα αρθρα

Ικτίνος: Σε θέση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να ανταπεξέλθει στην κρίση

admin

Θυγατρική στις ΗΠΑ δημιουργεί η Sunlight

admin

Η ΔΕΗ στόλισε τις οδούς Χαλκοκονδύλη και 3ης Σεπτεμβρίου

admin

Ομάδα ερευνητών ατυχημάτων της Volvo εξετάζει τους πιθανούς λόγους ατυχημάτων

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 9 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση για τη διεύρυνση του ΔΣ

admin

Volvo: «Ποδαρικό» με ηλεκτρικά φορτηγά το 2021

admin

Αμοιβαίο Κεφάλαιο με «πράσινο αποτύπωμα» από το private banking της Τ. Πειραιώς

admin

Διεύρυνε την καθαρή της κερδοφορία η Byte Computers το 2019

admin

Intralot: Πληρώθηκαν τα κουπόνια για τα δύο ομολογιακά δάνεια

admin

Amazon: Αύξηση 40% στα έσοδα το β΄ τρίμηνο του 2020, εκτοξεύθηκαν στα 88,9 δισ. δολάρια

admin

Χρηματιστηριακές: Στην πρώτη θέση η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο δεκάμηνο 2020

admin

Επένδυση 2 εκατ. στο ανθρακούχο νερό από τη ΖARO’S

admin

Εξαΰλωση αποτιμήσεων

admin

Γιάννης Ρέτσος: Το πιο σημαντικό είναι η στήριξη της απασχόλησης

admin

Καραβίας: Στηρίζουμε ενεργά στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

admin

Ενισχύουν τη συνεργασία τους Interamerican και Eυρωκλινική Αθηνών

admin

Πλαίσιο: Εγκαινιάζει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα καταστήματά της

admin

ΣτΕ: Φόρος €4.681.318 στην καπνοβιομηχανία Καρέλια για λαθρεμπορία μέσω εικονικών εξαγωγών

admin