Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Επιστροφή στην μεταβλητότητα

Τα συσσωρευμένα κέρδη των τριών συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων έβαλαν στον πειρασμό όσους τόλμησαν στα χαμηλά να τοποθετηθούν να κατοχυρώσουν κέρδη και να αυξήσουν την ρευστότητα τους, αυξάνοντας την μεταβλητότητα της Αγοράς.

 Με τα νούμερα της πανδημίας να βρίσκονται παγκοσμίως σε υψηλό επίπεδο οι επενδυτές θεώρησαν ότι η διαδρομή έως τα ιστορικά υψηλά των βασικών δεικτών των ΗΠΑ ήταν πρώιμη και υπεραισιόδοξη για το βαθμό της πληροφόρησης που ήταν διαθέσιμος.

Αναμενόμενα το βάθος των ημερήσιων διακυμάνσεων ήταν έντονο και η προσγείωση στην πραγματικότητα έγινε με εμφατικό τρόπο αφυπνίζοντας χαρτοφυλάκια και «βεβαιότητες». Ως είθισται οι εγχώριες τράπεζες δέχθηκαν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων καθώς μέρος των πρόσφατων συναλλαγών τους πραγματοποιήθηκε με ευκαιριακά κεφάλαια υψηλής συχνότητας.

Η πηγή της φημολογίας που αύξησε το βαθμό της μεταβλητότητας ήταν το θέμα της έγκρισης εξουσιοδότησης του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση στο τέλος Ιουνίου καθώς και η παρελκόμενη φημολογία για νέο γύρο συγκεντρώσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Όλα αυτά θα είχαν νόημα αν δεν υπήρχε σαφής οδηγία (19/3) από τις εποπτικές αρχές που εξαιρεί την υποχρέωση των τραπεζών να προβούν σε εταιρικές πράξεις απομείωσης των υφιστάμενων μετόχων ή ομολογιούχων εφόσον τα κεφάλαια ή η ρευστότητα τους μειωθεί λόγω της πανδημικής κρίσης.

Επίσης, η σημαντική επιτυχία της νέας έκδοσης της ελληνικής 10ετίας με χαμηλό επιτόκιο χάθηκε στην… μετάφραση καθώς εκτός από το χαμηλό κουπόνι της έκδοσης δευτερογενώς καταγράφηκαν γρήγορες και αξιόλογες υπεραξίες επιβεβαιώνοντας το ισχυρό αρχικό ενδιαφέρον.

Οι τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες βγαίνουν ιδιαίτερα ωφελημένες από αυτή την εξέλιξη καθώς εκτός από την ανατιμητική εικόνα που παρουσιάζει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο. Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κάθε άλλο παρά συντηρητικά διόρθωσε αφού προσπάθησε την περιοχή των 690 μονάδων.

Το εν λόγω επίπεδο αποδείχθηκε πολύ σκληρό για να πέσει με την πρώτη προσπάθεια και ενδεχομένως να απαιτηθεί εκ νέου συγκέντρωση δυνάμεων πριν από οποιαδήποτε νέα προσέγγιση του Γενικού Δείκτη προς την ζώνη του καθοδικού κενού της 9 ης Μαρτίου. Η αποστολή των αγοραστών έχει δυσκολέψει αφού στην πρόσφατη υποχώρηση (11/6) δημιουργήθηκε νέο καθοδικό χάσμα (662 – 655) το οποίο προηγείται σαν αντίσταση.

Από την άλλη πλευρά οι 630 μονάδες είναι το νέο σημείο αναφοράς της τάσης, η οποία είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική έχει πλέον όμως μικρά περιθώρια ανοχής πριν ενεργοποιήσει σήμα πώλησης. Συμπερασματικά, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στο εξωτερικό θα αναμέναμε υψηλό βαθμό συσχέτισης και αντανάκλαση των τάσεων και στην εγχώρια Αγορά.

Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε στρατόπεδο η υποχώρηση 10% από τα πρόσφατα υψηλά είναι ικανή να ενεργοποιήσει κάποια αντανακλαστικά ανόδου ωστόσο η πρώτη απόπειρα που έγινε την Παρασκευή είχε σχετική χαμηλή συναλλακτική δράση.

Με ένα διαφορετικό roadshow συνεχίζεται η ερχόμενη εβδομάδα καθώς στις 16 και 17 Ιουνίου θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας το ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις μέγιστης στάθμισης για τον δείκτη FTSE-25, με «κούρεμα» της στάθμισης σε Coca Cola και ΟΤΕ προκειμένου να πέσουν στο 10% της βαρύτητας του δείκτη. Από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μετοχή της Κεπενός θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 5 λεπτών ανά μετοχή ενώ την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης για την ΑΜΚ της Trastor (17 νέες για κάθε 20 παλαιές +90 λεπτά ανά μετοχή).

Την Τρίτη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Entersoft που προέκυψαν από το split της μετοχής ενώ η Coca Cola θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση για την χρήση του 2019. Η Τετάρτη 17 Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου της Sunlight, οι κάτοχοι θα πληρωθούν την αξία των ομολόγων τους στις 22 Ιουνίου ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση της Motor oil με θέμα μεταξύ άλλων την διανομή μερίσματος 80 λεπτών ανά μετοχή. Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων και μετοχών για τον μήνα Ιούνιο ενώ την ίδια ημέρα θα διαγραφούν από την σύνθεση του FTSE4Good οι μετοχές των Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελλάκτωρ, Φουρλής και Cenergy.

Ανάλυση – Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Η προετοιμασία για την επόμενη κρίση πρέπει να ξεκινήσει τώρα

admin

Τι συμβαίνει με την δόση ;

admin

Το sequel της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι εδώ

admin

Με τις παγκόσμιες εχθρότητες να εντείνονται, ο Τραμπ δε βοηθά

admin

Σχεδόν μισό εκ. αιτήσεις εγκρίθηκαν για το επίδομα θέρμανσης- Τα βήματα για την είσπραξη

admin

Το ιρλανδικό ερώτημα απαιτεί ψυχραιμία

admin

ΧΑ: Χαμηλός τζίρος-Μικρά κέρδη 0,36%- Έκλεψε τις εντυπώσεις η Πειραιώς (+8%)

admin

Ookla: «Tο πιο γρήγορο δίκτυο στην Ελλάδα» για 4η συνεχή χρονιά η COSMOTE

admin

Τραμπ και Brexit δεν είναι πια δίδυμα

admin

Πώς και γιατί η Κίνα γίνεται υπερδύναμη (I)

admin

Ποσο κινδυνευει η Ευρωζωνη από την Ιταλια;

admin

Tο πραγματικό πρόβλημα της Τουρκίας – Τι σκέφτεται ο Ερντογάν

admin

Πολιτική «μάχη» για την τύχη της Eurobank

admin

Η πολιτική του εξωτερικού πλεονάσματος της Γερμανίας

admin

Τα χειρότερα της προσφυγικής κρίσης έπονται

admin

Οι συντάξεις δεν εξαρτώνται πλέον από τη γενναιοδωρία των πολιτικών

admin

Σε πλήρη μετασχηματισμό η αγορά λιανεμπορίου

admin

Κλειδί η ευρωπαϊκή πολιτική στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ

admin