Image default
Οικονομία

Κίνα : Η άρση του lockdown δεν επέφερε την προσδοκώμενη ανάκαμψη

Έχοντας επιτύχει προς το παρόν να ελέγξει την πανδημία, η Κίνα επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας της μετά από μια βαθιά ύφεση. Όμως, καθώς ο υπόλοιπος πλανήτης εξακολουθεί να κινείται στους ρυθμούς του κοροναϊού, η πορεία της διαγράφεται δύσκολη και κοπιώδης.

Οι εξαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη μειώθηκαν κατά 3,3% κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, μεταφρασμένες σε δολάρια, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019. Οι αριθμοί προκύπτουν από τα στοιχεία των τελωνείων, τα οποία δείχνουν αντιστροφή της αύξησης κατά 3,5% κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Οι αναλυτές αποδίδουν την μείωση στην περιορισμένη εξωτερική ζήτηση. Αν και η Κίνα άρχισε να ανοίγει και πάλι την οικονομία της ολόκληρους μήνες πριν, πολλές άλλες παγκόσμιες δυνάμεις ξεκίνησαν την χαλάρωση ορισμένων από τα μέτρα του locdown μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Μειωμένες και οι εισαγωγές

Ούτε η ανάκαμψη της εσωτερικής οικονομίας της Κίνας κινείται ομαλά. Οι εισαγωγές σημείωσαν μείωση 17,6% τον προηγούμενο μήνα, μεταφρασμένες σε αμερικανικά δολάρια, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2016, δείχνοντας πως και η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

«Τα στοιχεία των εισαγωγών δείχνουν ότι η πορεία της οικονομίας μετά την άρση του lockdown είναι πιο αδύναμη από ό,τι φοβόταν η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει αρχίσει να αυξάνει τις δαπάνες υποδομών», γράφει ο Μιτούλ Κοτέτσα, υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών για την TD Securities, σε ερευνητικό σημείωμά του τη Δευτέρα.

Δυσκολίες παρά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Η Κίνα, η οποία ήδη αντιμετώπιζε την επιβράδυνση της οικονομίας της πριν την υγειονομική κρίση, προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις της ύφεσης μέσα από την αύξηση των δαπανών. Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διοχετεύσει φέτος στην οικονομία της χώρας 3,6 τρισ. γουάν (500 δισ. δολάρια) με τη μορφή φορολογικών μειώσεων, προγραμμάτων υποδομών και άλλων μέτρων αναθέρμανσης, ως μέρος της προσπάθειάς της να δημιουργήσει 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να αμβλύνει το πλήγμα της ύφεσης.

Ήδη υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης, η οποία ενθαρρύνεται από τα πιο γενναιόδωρα επιδόματα. Στη διάρκεια του Μαΐου, οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν αύξηση για πρώτη φορά στους τελευταίους 11 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Κινεζική Ένωση Επιβατικών Οχημάτων. Τον περασμένο μήνα πωλήθηκαν στη χώρα 1,6 εκατομμύρια καινούργια αυτοκίνητα, δηλαδή 1,8% περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

«Αγκάθι» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ωστόσο το εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί ευαίσθητο σημείο της Κίνας, η οποία αντιμετωπίζει την κλιμακούμενη ένταση με τις ΗΠΑ. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες για την πανδημία έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών υπερδυνάμεων του πλανήτη, γεγονός που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο και την εύθραυστη εκεχειρία τους στον τομέα του εμπορίου.

Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 62,9 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τον Κοτέτσα της TD Securities. Μια από τις συχνότερες επικρίσεις του Τραμπ για την Κίνα είναι ότι διατηρεί τεράστια εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ.

Ακόμη και έτσι όμως, οι οικονομολόγοι της Capital Economics αναμένουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας θα συνεχίσουν να διαγράφουν πτωτική τάση για το επόμενο διάστημα, μέχρι να σταθεροποιηθούν στο τέλος της χρονιάς.

Όπως αναφέρουν σε ερευνητικό σημείωμα της Δευτέρας, περιμένουν ότι η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης «θα φτάσει στο χειρότερο σημείο της κατά τη διάρκεια του τριμήνου που διανύουμε», διατηρώντας σε χαμηλό επίπεδο τις εξαγωγές κατά το δεύτερο μισό του 2020.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Capital Economics, τα μέτρα αναθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας θα πρέπει να «οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη των εισαγωγών».

- www.cnn.com

-

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση

admin

Λιανεμπόριο : Ανέβασαν ρολά τα καταστήματα – Ουρές… με το καλημέρα [εικόνες]

admin

Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για τον εγχώριο τουρισμό – Τι ισχύει για τα καταστήματα τις Κυριακές

admin

Ομόλογο : Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς

admin

Χρηματιστήριο: Με απώλειες 30,30% έκλεισε το α΄ εξάμηνο 2020

admin

ΔΝΤ : Κίνδυνος μαζικών χρεοκοπιών από πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης

admin

Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ περιμένει η ελληνική οικονομία το 2021

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Βαβέλ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

admin

Ποιες εποχικές δραστηριότητες «ανοίγουν» τη Δευτέρα – Οι όροι λειτουργίας

admin

Με ισχυρή πτώση έκλεισε η Wall Street

admin

Τουρισμός : Νέα πρόταση για ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού από την Ελλάδα

admin

Διαγραφή χρεών για δεκάδες φτωχές χώρες του κόσμου ζητούν Σάντερς, Βαρουφάκης και άλλες προσωπικότητες

admin

Κλειδί για τις αποφάσεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο -2,3% κατρακύλησε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

admin

Κοροναϊός : Οικονομικά μέτρα «μεγάλου εύρους» ανακοινώνει σήμερα ο Τραμπ

admin

Δάνεια : Πόση είναι η μηνιαία δόση που «γλιτώνουν» όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα – «γέφυρα»  

admin

Θρίλερ με τα αναδρομικά – Τι προβλέπεται για χιλιάδες συνταξιούχους

admin