Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Covid-19:O οικονομικός αρμαγεδδών μολις ξεκίνησε…

Οι αριθμοί που προέρχονται από όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν μια αλήθεια: Ο Απρίλιος ήταν ο πιο σκληρός μήνας.

Το lockdown με γνώμονα το Coronavirus που εφαρμόστηκε σε χώρες σε όλο τον κόσμο ήταν στα αυστηρότερα τότε, και οδήγησε σε μια παγκόσμια συστολή που δεν έχει παράλληλο στην ιστορία. Το βάθος της πτώσης θα κάνει την ανάκαμψη πιο δύσκολη και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια απότομη αρχική ανάκαμψη θα μπορούσε να αφήσει την παγκόσμια οικονομία μικρότερη από ό, τι πριν από την πανδημία.

Την Παρασκευή, η Βρετανία – η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μία από τις λίγες που αναφέρουν μηνιαίο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν – δήλωσε ότι η παραγωγή τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 20% από τον Μάρτιο και 25% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό θα ισοδυναμούσε με απώλεια 1,15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ημερών, ή περίπου την ετήσια παραγωγή της Ινδονησίας, μιας χώρας 270 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτό υπογραμμίζει πόσο απότομη είναι η ανοδική πορεία για να επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα δραστηριότητας, δεδομένου ότι η ζημία στα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι πιθανό να καθυστερήσει την πλήρη ανάκαμψη.

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναμένουν ότι η εθνική οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 4% και 10% φέτος. Τον επόμενο χρόνο, η οικονομία θα μπορούσε να δει οτιδήποτε από ανάπτυξη 7% σε περαιτέρω συρρίκνωση περίπου 1%.

Μια έκθεση της Fed που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ανέφερε ότι εάν οι διαταραχές που σχετίζονται με ιούς, όπως η αδύναμη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, συνέχιζαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα ακόμη και μετά το τέλος του κλειδώματος, περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποτύχουν ή να μειώσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οι πιο προσωρινές απολύσεις να γίνουν μόνιμες.

Τα στοιχεία για το βάθος του οικονομικού «πόνου» τον Απρίλιο είναι έντονα. Η Ινδία δεν κατέγραψε νέες πωλήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγιναν μόνο 197 αυτοκίνητα, σε σύγκριση με περίπου 70.000 τον Απρίλιο του 2019.

Οι εξαγωγές από τη Γερμανία,  μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο. Στη Βοσνία και την Κροατία, δεν παράχθηκε χάλυβας. Οι πωλήσεις ενδυμάτων στη Γαλλία, το σπίτι της μόδας, μειώθηκαν κατά 67,4%.

«Το σοκ ήταν τεράστιο», είπε η Helene Baudchon, οικονομολόγος της BNP Paribas στο Παρίσι. «Ακόμη και αυτή η λέξη δεν είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί η κλίμακα. Είμαστε πίσω στη δεκαετία του 1980 όσον αφορά την οικιακή κατανάλωση αγαθών. “

Οι Αμερικανοί μείωσαν ριζικά τις δαπάνες τον Απρίλιο, γεγονός που ανάγκασε ολόκληρες τις βιομηχανίες υπηρεσιών να σταματήσουν. Το ποσοστό αποταμίευσης των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 33% – από 8,2% μόλις δύο μήνες νωρίτερα – με τους Αμερικανούς να εξοικονομούν 6,15 τρισεκατομμύρια δολάρια του εισοδήματός τους, δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου. Οι πωλήσεις κατοικιών που ειχαν στο παρελθόν – το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς – μειώθηκαν σχεδόν 18% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Realtors. Οι κρατήσεις σε εστιατόρια που έγιναν μέσω του ιστότοπου OpenTable μειώθηκαν σχεδόν κατά 100% κατά το μεγαλύτερο μέρος του Απριλίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισε την Παρασκευή ότι το κλείδωμα του Απριλίου κόστισε στην οικονομία απώλεια 30 δισεκατομμυρίων λιρών (37,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και επέστρεψε την παραγωγή στο σημείο που ήταν το 2002. Δεκαοκτώ χρόνια ανάπτυξης εξαλείφθηκαν σε ένα μήνα.

Τα στοιχεία της Παρασκευής, μαζί με τους προηγούμενους αριθμούς, υποδηλώνουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη χειρότερη εποχή της ειρήνης από τον Μεγάλο Παγετό του 1709, όταν η Ευρώπη πάγωσε για τρεις μήνες, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες τροφίμων και προκαλώντας μαζική πείνα.

Η κατάρρευση της παραγωγής τον Απρίλιο σε όλο τον κόσμο ήταν άνευ προηγουμένου με πολλούς τρόπους, κυρίως επειδή επιλέχθηκε ως τρόπος διάσωσης ζωών.

«Αυτή είναι η πρώτη ύφεση που γνωρίζαμε ότι έρχεται», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. “Είναι η πρώτη εσκεμμένη ύφεση.”

Το μέγεθος της απώλειας παραγωγής τον Απρίλιο σημαίνει ότι πολλές χώρες θα απολαύσουν αρχικά μια γρήγορη, ισχυρή ανάκαμψη, με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης σε πολλούς δείκτες – δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ταχείας επιστροφής στο φυσιολογικό.

Ωστόσο, το βάθος της συστολής διατηρεί μια απότομη ανάβαση, ιδιαίτερα εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πότε και κατά πόσον θα φτάσει ένα εμβόλιο. Οι οικονομολόγοι της Bank of America αναμένουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά 9% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Αλλά αυτό θα την αφήσει ακόμη 18% μικρότερη από ό, τι πριν από την κρίση.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να μειωθεί κατά 7,3%. Εάν μπορεί να αποφευχθεί ένας νέος γύρος lockdown, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 5,2% το 2021, αφήνοντάς την μικρότερη από ό, τι πριν από την επιδημία της πανδημίας. Μια πλήρης ανάκαμψη θα πραγματοποιηθεί μόνο το 2022 ή αργότερα.

Ο οικονομικός πόνος που συνδέεται με τις δρακόντεια lockdown  άφησε λίγες γωνίες της παγκόσμιας οικονομίας άθικτες.

Στις 13 Απριλίου, Ρώσοι ανθοπωλες συγκεντρώθηκαν στην Αγία Πετρούπολη για να καταστρέψουν περίπου 5 εκατομμύρια τουλίπες, χρυσάνθεμα και κρίνα για να τραβήξουν την προσοχή στην κατάσταση τους.

Στην Κένυα, οι εργαζόμενοι στο αγρόκτημα λουλουδιών Maridadi πετούσαν ένα τέταρτο εκατομμυρίου τριαντάφυλλων την ημέρα στις αρχές Απριλίου, καθώς το κλείσιμο της Ευρώπης εκμηδένισε  τη ζήτηση.

«Ήταν η χειρότερη στιγμή και μας χτύπησε σκληρά», δήλωσε ο Jack Kneppers, ιδιοκτήτης του Maridadi.

Η Ουγκάντα, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς ζάχαρης στην Αφρική, που παρήγαγε 500.000 τόνους πέρυσι, δεν έστειλε ούτε κιλό ζάχαρης τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Στη Νότια Αφρική, η παραγωγή εξόρυξης στον βασικό παραγωγό πλατίνας και χρυσού μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Ινδίας εξαλείφθηκε σχεδόν εν μία νυκτί, καθώς η κυβέρνηση καθιέρωσε μια από τις πιο επιθετικές πολιτικές κλειδώματος στον κόσμο που ξεκινούν στα τέλη Μαρτίου.

Η εκπληκτική κλίμακα της συρρίκνωσης στον τομέα των υπηρεσιών της Ινδίας εμφανίζεται σε μέτρα δραστηριότητας που συνέταξε ο IHS Markit. Οι δείκτες Purchasing Managers, όπως είναι γνωστοί, βασίζονται σε έρευνες περίπου 30.000 επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης PMI πάνω από 50,0 δείχνει αύξηση της δραστηριότητας και ένα μέτρο κάτω από αυτό το επίπεδο δείχνει πτώση. Συνήθως, τα PMI αιωρούνται γύρω στο 50,0. Για τον Απρίλιο, το PMI για τον τομέα των υπηρεσιών της Ινδίας ήταν 5,4, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα ισοδύναμα μέτρα για τη Γαλλία και την Ιταλία δεν ήταν πολύ υψηλότερα. Στις ΗΠΑ, ήταν μόλις 26,7.

«Για να δούμε τους αριθμούς να είναι μονοψήφιοι, ήταν αδιανόητο», λέει ο κ. Williamson του IHS, ο οποίος βοηθά στη σύνταξη των PMI για ένα τέταρτο του αιώνα. «Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί. Βρίσκεστε σε μια εντελώς άγνωστη περιοχή. “

Τα στοιχεία του Απριλίου είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το πόσο καταστροφικές είναι οι σοβαρές πανδημιες. Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, είναι πιθανό να χρειαστούν νέα μέτρα εάν υπάρξει αύξηση των λοιμώξεων από κοροναϊούς αργότερα μέσα στο έτος.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι ένα δεύτερο κύμα κλειδώματος αργότερα φέτος θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη πιο έντονη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, κατά 7,6%. Η αναμενόμενη ανάκαμψη το 2021 θα ήταν επίσης ασθενέστερη, με την παγκόσμια παραγωγή να επεκτείνεται κατά μόλις 2,8%, αφήνοντας την οικονομία πολύ πιο μακριά από την πλήρη ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους.

Αλλά είναι απίθανο η παγκόσμια οικονομία να υποφέρει έναν άλλο Απρίλιο. Οι κυβερνήσεις μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τον ιό και οι μελλοντικοί περιορισμοί είναι απίθανο να είναι τόσο ευρείας βάσης όσο η αρχική αντίδραση.

«Ακόμα κι αν δούμε κάποια μέτρα περιορισμού να επιστρέφουν, δεν θα είναι στην ίδια κλίμακα», δήλωσε η Laurence Boone, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. «Γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό και τυχον μετρα θα  ήταν πιο στοχευμένα. Η περίοδος του «τοκετού» θα ήταν ελαφρύτερη. “

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin