Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης: Πρεμιέρα καλοκαιριού με ένα «καλά μελετημένο σχέδιο»

Σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικών δυνάμεων απορρόφησε τις τελευταίες ημέρες η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγείται προσωπικά αφενός της διεθνούς προβολής της χώρας και αφετέρου του πολυεπίπεδου, επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση τυχόν νέων «εισαγόμενων» κρουσμάτων, πιθανότητα που αυξάνεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα άνοιξε εκ νέου από το πρωί τις πύλες της στον κόσμο, με έμβλημά της όχι μόνο την Καλντέρα, αλλά και την διεθνώς αναγνωρισμένη θετική έκβαση της μάχης της με τον κορωνοϊό.

Νέα τουριστική ταυτότητα

Με νωπή αυτήν την παρακαταθήκη, το γύρο του κόσμου έκανε τις τελευταίες 48 ώρες η θέα από το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, κατεξοχήν τοπόσημο του ελληνικού καλοκαιριού, με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη να αφιερώνουν χρόνο και χώρο στην νέα τουριστική ταυτότητα της χώρας, η οποία συνδυάζει -στην μετά την πανδημία εποχή- την δημόσια υγεία και ασφάλεια, το περιβάλλον, αλλά και την απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας υπό τον τίτλο «Ελληνικό Καλοκαίρι 2020».

Μελετώντας το «επιτυχημένο άνοιγμα»

Μιλώντας χθες στον Fareed Zakaria και στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «το κύριο μέλημά μας είναι πώς θα χειριστούμε το άνοιγμα της χώρας, ώστε να υποδεχθεί ξένους επισκέπτες. Έχουμε ένα καλά μελετημένο σχέδιο για τον σκοπό αυτόν. Θα το κάνουμε σταδιακά. Και το πρώτο μας μέλημα θα είναι πάντα η ασφάλεια και η υγεία των επισκεπτών μας». Νωρίτερα, στο προσκλητήριο του το περασμένο Σάββατο ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς το «παγκόσμιο «χωριό» (μέσω 50 και πλέον ανταποκριτών ξένου Τύπου που παρευρέθηκαν στο νησί) ότι «δεν με ενδιαφέρει να γίνει η Ελλάδα ο νούμερο ένα προορισμός αλλά μ’ ενδιαφέρει να είναι ο ασφαλής προορισμός. Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Η πρόκληση είναι να περάσουμε από την επιτυχημένη εσωτερική διαχείριση σε ένα επιτυχημένο άνοιγμα».

Αντιμετωπίζοντας την πανδημία με τεχνοκρατικό επαγγελματισμό, «δημιουργήσαμε μία αρκετά καλή βάση δεδομένων με στοιχεία για τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα και ήταν θετικοί στον ιό. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υποβάλαμε σε τεστ περίπου 4.000 άτομα που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και είχαμε μόνο δύο θετικά κρούσματα, τα οποία μάλιστα αφορούσαν σε ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί. Έτσι, αν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες» γνωστοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την ολική επαναφορά της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας στην κανονικότητα αποτέλεσε παράλληλα και αφορμή, για να τεθούν (έστω και υβριδικά) τα πρώτα θεμέλια μιας νέας εθνικής τουριστικής στρατηγικής. Με την εικόνα του Αιγαίου πελάγους στο βάθος, «πρέπει να αλλάξουμε το τουριστικό μας μοντέλο και η βιωσιμότητα να μπει στο επίκεντρο. Για μας η βιωσιμότητα με την ευρύτερη δυνατή έννοια είναι μονόδρομος και προτιθέμεθα να καταστήσουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα» περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, υπογραμμίζοντας την συνεκτική σχέση του ελληνικού πολιτισμού με το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Παράλληλα, τόσο ο στόχος της επέκτασης της φετινής τουριστικής σεζόν, όσο και αυτός της αντιμετώπισης πιθανών νέων κρουσμάτων λόγω τουρισμού σε τοπικό επίπεδο προϋποθέτουν ένα υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, στο οποίο επικεντρώθηκαν όλες οι ενέργειες για τη σημερινή πρεμιέρα του «ελληνικού καλοκαιριού 2020», με τον κ. Μητσοτάκη να ξεκινά -καθόλου τυχαία- την εκστρατεία αποκατάστασης του διεθνούς αποτυπώματος της Ελλάδας από το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Με γνώμονα την αλληλουχία των συμβολισμών στην περιοδεία του Πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο, ξεκινώντας από την επίσκεψη στη δημόσια μονάδα υγείας της Σαντορίνης και συνεχίζοντας διαδοχικά στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, το Ακρωτήρι, ξετυλίγεται σταθερά το νήμα μιας νέας τουριστικής αντίληψης. Τη διάσταση αυτή περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας προς τους ξένους ανταποκριτές πως η πανδημία ειδικά για την Ελλάδα «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης. Ένα νέο κεφάλαιο που καταδεικνύει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ανοιγόμαστε στους επισκέπτες με βασικό μέλημα την ασφάλεια όλων», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Το παράδειγμα της Ελλάδας ως προς το υγειονομικό σκέλος δεν επιτρέπει, την ίδια ώρα, περαιτέρω εφησυχασμό, καθώς «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Το 2020 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» αναγνώρισε χθες στο CNN ο κ. Μητσοτάκης, μολονότι «μέχρι στιγμής, τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε ύφεση 0,9%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν 3,6%», όπως εξήγησε.

Νέοι όροι στο…παιχνίδι

Ο υψηλός βαθμός εγρήγορσης, όμως, που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου εδράζεται στη βεβαιότητα πως «το δεύτερο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο», όπως παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έστειλε εμμέσως και μηνύματα προς την ΕΕ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα. «Πάντα υποστηρίζαμε ότι η Ευρώπη έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο βήμα προόδου» ανέφερε στο CNN o κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως «φιλόδοξο βήμα» τη γαλλογερμανική πρόταση. «Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, οι ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι δύο χώρες που πάντα στήριζαν θεμελιωδώς το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανέλαβαν δράση αποφασιστικά, ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και αν τελικά αυτή η πρόταση εγκριθεί -πράγμα που αναμένω ότι θα συμβεί- θα υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή των όρων του παιχνιδιού» περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης, με την πραγματικότητα να διαμορφώνεται μοιραία με διαφορετικό τρόπο και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα εισρεύσουν «32 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για πολλά χρήματα, τα οποία σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» απάντησε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιωάννα και Εφη: Η Αμφιλοχία, το Facebook και η επίθεση με βιτριόλι

Αστυνομικός σκότωσε αφροαμερικανό στην Ατλάντα: Αιτία θανάτου οι δύο σφαίρες στην πλάτη

Ανοίγουν οι οίκοι ανοχής – Οι αυστηροί κανόνες του ΕΟΔΥ για τους πελάτες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία η κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο

admin

Πέφτουν την Δευτέρα οι υπογραφές για τα Rafale– Στην Αθήνα η Φλοράνς Παρλί

admin

Κεραμέως σε ΣΚΑΪ: Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών- Στη διάθεση κομμάτων η σύμβαση με Cisco

admin

Μητσοτάκης για Καρδίτσα: Οσο το δυνατό ταχύτερα να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων

admin

Μηταράκης: Το 2020 χρονιά-σταθμός στο μεταναστευτικό με τις χαμηλότερες ροές εδώ και χρόνια

admin

Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν παρουσιάζει το νέο της σχέδιο – Πώς μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα

admin

Πρόταση δυσπιστίας – Γεννηματά: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε Μητσοτάκη και υπουργούς του

admin

Θεοδωρικάκος σε ΣΚΑΪ: Στηρίζω τις μεταρρυθμίσεις – Δεν έχει σημασία που δεν είμαι υπουργός

admin

Γάλλος υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για κυρώσεις στην Τουρκία

admin

Διεθνής Αμνηστία: Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση δεν προστατεύει τους ανθρώπους ούτε στηρίζει τις χώρες υποδοχής

admin

Γεωργιάδης σε ΣΚΑΪ για Τουρκία: Αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως δεν οδηγούν πουθενά οι προκλήσεις

admin

ΑΟΖ – Πελώνη: Την προσεχή εβδομάδα η κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία

admin

Αντιπαράθεση Μπακογιάννη-Ράμα για Ερντογάν και μπλοκάρισμα συμφωνίας ΑΟΖ

admin

Κουμουτσάκος: Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια κοινή πολιτική μετανάστευσης

admin

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και διαδικασία

admin

Δένδιας: Στηρίζουμε την Κύπρο για διεύρυνση κυρώσεων στην Τουρκία

admin

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης

admin

Με την Κ. Σακελλαροπούλου συναντιέται σήμερα ο Α. Τσίπρας με φόντο τη διαχείριση της πανδημίας

admin