Image default
Πρώτο Θέμα

Morgan Stanley: Αναθεωρεί τους στόχους, προβλέπει γρήγορη ανάκαμψη τύπου «V»

«H παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα νέο κύκλο επέκτασης και παραγωγής και θα επιστρέψει στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής κατά το τέταρτο τρίμηνο», σύμφωνα με οικονομολόγους της Morgan Stanley.

«Eχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτό που αποκαλούμε ανάκαμψη τύπου V, δεδομένου των ανοδικών εκπλήξεων στα στοιχεία της ανάπτυξης και τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών» έγραψαν οι οικονομολόγοι υπό τον κ. Chetan Ahya σε μια έκθεση με ημερομηνία 14 Ιουνίου.

Προβλέποντας μια «απότομη, αλλά σύντομη ύφεση», οι οικονομολόγοι αναμένουν το παγκόσμιο ΑΕΠ να μειωθεί κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι το δεύτερο εξάμηνο και να ανακάμψει στην συνέχεια κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η Morgan Stanley σημειώνει τρεις λόγους για τους οποίους η ύφεση θα είναι σύντομη:

– Πρώτον δεν πρόκειται για ενδογενές σοκ που πυροδοτήθηκε από τεράστιες ανισορροπίες.

– Δεύτερον, οι πιέσεις από τις απομοχλεύσεις στην οικονομία θα περιοριστούν.

– Τρίτον, οι πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες ήταν αποφασιστικές, με μέγεθος και θα είναι αποτελεσματικές ενισχύοντας την ανάκαμψη. Η επίσημη υποστήριξη δεν φαίνεται να σταματά σύντομα, με τις κεντρικές τράπεζες και τους υπουργούς οικονομικών να ρίχνουν χρήματα στην οικονομία. Tα ρίσκα στην προοπτική τους περιλαμβάνουν εξελίξεις με τον ιό και το εμβόλιο.

«Στο βασικό μας σενάριο θεωρούμε ότι ξαναεισήλθαμε πιο σιγά απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά είναι διαχειρίσιμο και είχε αποτέλεσμα με επιλεκτικά lockdown», γράφουν οι οικονομολόγοι στηριζόμενοι σε ένα σενάριο όπου το εμβόλιο θα είναι ευρέως διαθέσιμο την άνοιξη του 2021.

«Σε αντίθεση, θεωρούμε ότι το αρνητικό σενάριο (bear) ότι θα ξαναεισέλθουμε σε ένα αυστηρό lockdown με μέτρα αργότερα φέτος, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διπλή βουτιά».

Οι απόψεις της Morgan Stanley έρχονται σε αντίθεση με πιο δυσμενείς απόψεις από άλλους, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ το οποίο την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει πιο σιγά από ό,τι αναμενόταν και πως παραμένει βαθιά ανησυχία για την προοπτική.

Το πρόσφατο άλμα στις περιπτώσεις του ιού στο Πεκίνο αύξησε τους φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα, η οποία θα φέρει αργή ανάκαμψη στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας είπε ότι, ρίσκα είναι υψηλά για να εξαπλωθεί μια έξαρση, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua. Oικονομoλόγοι στην JP Μorgan με επικεφαλής τον κ. Bruce Κasman επισήμαναν το ρίσκο της αύξησης του χρέους και των ελλειμμάτων, μπορεί να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να πάρουν πίσω τα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα.

«Αυτή η στροφή στη δημοσιονομική πολιτική, μαζί με περιορισμένα βήματα από τις κεντρικές τράπεζες είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόβλεψη μας για μια ατελή ανάκαμψη», γράφουν οι οικονομολόγοι της JP Morgan ένα σημείωμα.

Σχετικα αρθρα

Το deal Πούτιν – Ερντογάν για τη Συρία αποτελεί μια πρόκληση για τη Δύση

admin

Η υπόθεση υπέρ της αισιοδοξίας για το 2018

admin

Don’t cry for me Argentina…

admin

Υπό παράλυση το αμερικανικό δημόσιο

admin

Ο κοροναϊός απειλεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ευρώπης

admin

Προεόρτια προεκλογικού αγώνα βλέπουν γερμανικά ΜΜΕ μετά τη ΔΕΘ

admin

Η Ελλάδα φτάνει σε συμφωνία για τη δόση

admin

Brexit: Χωρίς τέλος το βρετανικό σήριαλ, ο Τζόνσον επιμένει

admin

Ο προϋπολογισμός κατατίθεται αύριο, ο γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα συνεχίζεται…

admin

Η ΕΚΤ «πήρε το όπλο της» – Λέϊν: Εχθρός το ισχυρό ευρώ – Ανοδικά τα ομόλογα

admin

Το ευρώ: Nομισματική ένωση ή πολιτικός διχασμός;

admin

Χρονιά ρεκόρ για συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2015

admin

Η κρίση των κρίσεών μας

admin

H Ευρώπη επανέρχεται παρά τις Κασσάνδρες

admin

Επενδυτική εισβολή Ρώσων και Αράβων

admin

39 προβλήματα των Capital Controls που «σκοτώνουν» την Ελλάδα

admin

Υπό πίεση οι αναδυόμενες αγορές

admin

Αποκάλυψη: Τι είπε η Μέρκελ στον Σαμαρά για το χρέος!

admin