Image default
Οικονομία

Morgan Stanley: Επιβιώνει η πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης σε σχήμα V

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε νέο κύκλο ανάπτυξης και αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα παραγωγής που τη χαρακτήριζαν πριν την υγειονομική κρίση του κοροναϊού, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley.

«Έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση γύρω από την εκτίμησή μας για ανάκαμψη σε σχήμα V, βάσει των πρόσφατων θετικών εκπλήξεων στα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής δράσης», έγραψαν οι οικονομολόγοι στο εξαμηνιαίο ερευνητικό σημείωμα για τις οικονομικές προοπτικές που σύνταξαν στις 14 Ιουνίου.

Προβλέποντας «έντονη αλλά σύντομη» ύφεση, οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι περιμένουν το παγκόσμιο ΑΕΠ από το -8,6% στη σύγκριση των δεύτερων τριμήνων του 2020 με και του 2019 να φτάσει στο 3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η Μόργκαν Στάνλεϊ αναφέρει τρεις αιτίες βάσει των οποίων εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι σύντομη:

  • Δεν πρόκειται για ενδογενές σοκ που προκαλείται από τεράστιες ανισορροπίες
  • Οι πιέσεις απομόχλευσης αναμένεται να είναι ήπιες
  • Η υποστήριξη εκ μέρους των κυβερνήσεων έχει υπάρξει αποφασιστική, σημαντικού μεγέθους και αναμένεται να κριθεί αποτελεσματική στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Η υποστήριξη εκ μέρους των αρμοδίων αρχών δεν αναμένεται να μειωθεί άμεσα, με τις κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία οικονομικών να διοχετεύουν χρήματα στις επιμέρους οικονομίες, σύμφωνα με το ερευνητικό σημείωμα.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές συμπεριλαμβάνουν εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία αλλά και την ανάπτυξη κατάλληλου εμβολίου.

«Στη βασική μας υπόθεση, λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι θα σημειωθεί δεύτερο κύμα λοιμώξεων μέχρι το φθινόπωρο, όμως αυτό αναμένεται να είναι διαχειρίσιμο μέσα από επιλεκτικά, τοπικά lockdown», σημειώνουν οι οικονομολόγοι, αναφερόμενοι και σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

«Αντιπαραβάλλουμε αυτό το ενδεχόμενο με το σενάριο να επιβληθούν εκ νέου τα αυστηρά μέτρα lockdown που βιώσαμε στην αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα επιπλέον ύφεση», αναφέρουν.

Τεράστια αβεβαιότητα

Η εκτίμηση της Μόργκαν Στάνλεϊ έρχεται σε αντίθεση προς πιο επιφυλακτικές προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί από άλλους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς, αλλά και ότι εξακολουθεί να επικρατεί «τεράστια αβεβαιότητα» γύρω από τις οικονομικές προοπτικές.

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στο Πεκίνο έχει εγείρει ανησυχίες για επιστροφή της πανδημίας στην Κίνα, γεγονός που ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο κίνδυνος επέκτασης των λοιμώξεων εκτός του Πεκίνου είναι αυξημένος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua.

Οικονομολόγοι της JP Morgan Chase & Co. υπό την ηγεσία του Μπρους Κάσμαν υπογραμμίζουν τον κίνδυνο το αυξανόμενο χρέος και τα ελλείμματα να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας.

«Μια τέτοια εξέλιξη στην οικονομική πολιτική, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα μέτρα που αναμένεται να λάβουν οι κεντρικές τράπεζες, αποτελούν μια από τις βασικές παραμέτρους που λάβαμε υπόψη μας στην πρόβλεψή μας για ανεπαρκή ανάκαμψη εντός του 2021», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της JP Morgan.

- www.-.com

-

Σχετικα αρθρα

Γ. Ρέτσος: Δεν μπορούμε να προσδοκούμε πάνω από το 25% των εσόδων που είχαμε πέρσι από τον τουρισμό

admin

Κοροναϊός : 10.000 οι αιτήσεις στην Εργάνη για τα 800 ευρώ

admin

Ερχεται ο e-ΕΦΚΑ από 1η Μαρτίου: Με ψηφιακή σύνταξη και ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ

admin

Κοροναϊός : Συντριπτικό πλήγμα στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας εξαιτίας των lockdown

admin

Συνέδριο στις 25 Φεβρουαρίου ανακοινώνει η ΓΣΕΕ – Σε θέση μάχης το ΠΑΜΕ

admin

Απώλειες 1,16% στο Χρηματιστήριο, κόντρα στο διεθνές ρεύμα

admin

Ράλι ανόδου στη Wall Street μετά την εξαγγελία των μέτρων του Τραμπ

admin

ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυξάνονται

admin

Ζηρίδης: Δεσμεύτηκε και η προσωπική περιουσία της οικογένειας – Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι

admin

Βρούτσης: Επανέρχεται το «Ήλιος» – Τακτική ενημέρωση των πολιτών για το ασφαλιστικό

admin

Αποκρατικοποιήσεις : Στα 2,4 δισ. ευρώ τα έσοδα για το 2020

admin

Eurogroup : Συνεδρίαση την Τετάρτη για τον κοροναϊό

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Προβλήματα στην αίτηση των ΑμεΑ

admin

«Νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές μετά την πλήρη άρση των Capital Controls»

admin

Φορολοταρία Δεκεμβρίου -Πώς θα μάθετε αν κερδίσατε

admin

Σημαντική άνοδος 1,72% στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες στο τιμόνι

admin

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών, ποιοι απαλλάσσονται

admin