Image default
Τράπεζες

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Πειραιώς και στη διοίκηση Χ.Μεγάλου

Τράπεζες

WarningExclamation mark in a circle

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Αριστοτέλης Μυστακίδης – Χρήστος Μεγάλου


Εδώ και δύο χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς είχε μπει στο επενδυτικό στόχαστρο του Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Με αθόρυβες και μεθοδικές κινήσεις ο 59χρονος «billionaire» που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να χτίζει θέσεις στην ελληνική τράπεζα.

Θέσεις που ενίσχυσε με σποραδικές κινήσεις μέσα από την αγορά, φτάνοντας τώρα να κατέχει το 5,123% του συνόλου των μετοχών της Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,76% 1,41 .

Αναμφίβολα, η επιλογή του αυτή εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα καθώς ο Αριστοτέλης Μυστακίδης έχει διεθνοποιημένη  εμβέλεια στις αγορές ενώ η περιουσία του, σύμφωνα με τους Forbes, ανέρχεται στα 1,4 δισ. δολάρια.

Κατ’ αρχήν η είσοδος ενός τόσο σημαντικού ιδιώτη με διεθνή επενδυτική ακτινοβολία στη μετοχική βάση της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις προοπτικές της τράπεζας όσο και της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, η κίνηση του Αριστοτέλη Μυστακίδη να αποκτήσει ένα σημαντικό μετοχικό πακέτο στοιχειοθετεί ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης προς τον CEO της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος και έχει χαράξει τη στρατηγική μετασχηματισμού της Πειραιώς σε τροχιά ορθολογικής ανάπτυξης.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο εξαιρετικά έμπειρος  και απόλυτα εξοικειωμένος με τις αγορές Αριστοτέλης Μυστακίδης διέκρινε τις σημαντικές δυνατότητες που διαθέτει η τράπεζα. Το σημαντικό είναι ότι την επιλογή την έκανε προσωπικά ο ίδιος και για αυτό τον λόγο η στρατηγική συμμετοχή που αποκτά έχει σημαντική βαρύτητα.

Προφανώς είναι σε απόλυτη γνώση του τόσο οι πυκνές πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο Χρήστος Μεγάλου αλλά και ολόκληρη η ομάδα διαχείρισης που ολοκλήρωσε επιτυχημένα το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας.

Όπως είναι εμφανές ο Αριστοτέλης Μυστακίδης παρακολουθούσε επί μακρόν την τράπεζα Πειραιώς και την πρόοδό της ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την πορεία ανάκαμψης και αναμόρφωσης που διαγράφει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια.

Επί του παρόντος κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής θα ενισχύσει κι άλλο τη μετοχική του θέση στην τράπεζα ή θα παραμείνει στο ποσοστό που τώρα κατέχει.

Σε κάθε περίπτωση, το ηχηρό προσωπικό του εκτόπισμα στο διεθνοποιημένο περιβάλλον των αγορών αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερη αίσθηση στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων και στα κάθε είδους funds που δείχνουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες το βρετανικό fund Lansdowne έχει προχωρήσει σε κινήσεις μείωσης των short θέσεων που είχε στην Πειραιώς.

Έτσι βαθμιαία η ανοικτές του θέσεις στην τράπεζα από το 2,83% των μετοχών διαμορφώνονται τώρα στα επίπεδα του 2,68%.

Το χαρτοφυλάκιο Μυστακίδη στο οποίο βρίσκονται 22.370.811 μετοχές της Πειραιώς αποτιμάται τώρα στα 31,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου χωρίς φυσικά να είναι γνωστό το κόστος κτήσης από τον πρώην διευθυντικό στέλεχος και νυν μέτοχο με 5,6% της ελβετικής Glencore.

Εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της μεγαλύτερης παγκοσμίως στη διαπραγμάτευση μεταλλευμάτων και άλλων πρώτων υλών.

Σε ότι αφορά τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς την περσινή χρονιά είχε καταγράψει άνοδο 256%, τη μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνες των μετοχών των άλλων τριών συστημικών τραπεζών.

Το «χαρτί» της Πειραιώς από την αρχή της εφετινής χρονιάς μέχρι τα χαμηλά του είχε υποχωρήσει κατά 68,2% κινούμενο από τα 2,99 στα 0,9505 ευρώ.

Η πτώση αυτή ήταν η μικρότερη από τις μετοχές των συστημικών ομίλων. Στο ανοδικό ριμπάουντ που έχει κάνει η αγορά η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε χθες στο 1,412 ευρώ, έχει ενισχυθεί κατά 48,6% από τα χαμηλά της. Έχοντας και πάλι την ισχυρότερη ανοδική αντίδραση ανάμεσα στις μετοχές των συστημικών τραπεζών.Σχετικα αρθρα

Ποιες εταιρείες διαχείρισης διεκδικούν μέρος από την πίτα των κόκκινων δανείων

admin

Οι «παγίδες» στις καταθέσεις εξωτερικού

admin

Νέες τιμές-στόχοι από BofA για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το ομόλογο Tier II της Πειραιώς

admin

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin

HSBC: Αγοράστε ελληνικές τράπεζες

admin

«Γερμανικά» επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις

admin

BBG: Θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες ο «Ηρακλής»

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Morgan Stanley

admin

Alpha: Οι προκλήσεις της νέας δεκαετίας

admin

Πώς θα δοθούν δάνεια με κρατική εγγύηση

admin

Πρόγραμμα 500 εκατ. από ΕΤΕπ για επιχειρηματικές επενδύσεις

admin

ΕΚΤ: Στα τέλη του 2022 η επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα

admin

Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

admin

ΕΤΕ: Κλείνει το μέτωπο με το ΤΧΣ

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Καραβίας: Προτεραιότητα σε διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

admin