Image default
Οικονομία

Handelsblatt: Πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα για τους τουρίστες;

Στην επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, αναφέρεται άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, παραθέτοντας αναλυτικά τα όσα ισχύουν από χθες, Δευτέρα για τις διεθνείς πτήσεις αλλά και στα νέα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η εφημερίδα διερωτάται πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι τουρίστες στην Ελλάδα, και αναφέρεται στις αβεβαιότητες της φετινής τουριστικής σεζόν.

Τα πρωτόκολλα

«Η είσοδος στα αεροδρόμια επιτρέπεται μόνον σε άτομα που ταξιδεύουν. Στα κτίρια ισχύει -όπως άλλωστε και στα αεροσκάφη- η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι πλαστικές λεκάνες όπου οι ταξιδιώτες αποθέτουν ρούχα και ηλεκτρικές συσκευές κατά τον έλεγχο ασφαλείας απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Στο check-in, στους ελέγχους ασφαλείας αλλά και στην πύλη οι ταξιδιώτες πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου».

«[…] Στη Σαντορίνη ο ξενοδόχος Ανδρέας Πατηνιώτης περιμένει με ανυπομονησία τους πρώτους επισκέπτες. »Πριν από τέσσερις εβδομάδες δεν είχαμε ούτε μια κράτηση, τώρα η πληρότητα για τον Ιούλιο φτάνει το 20%. Από το 0 στο 20% συνιστά μεγάλη πρόοδο υπό αυτές τις συνθήκες».

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «για καμία άλλη χώρα της ΕΕ, εξαιρουμένης της Κύπρου, ο τουρισμός δεν έχει τόσο μεγάλη οικονομική βαρύτητα όπως για την Ελλάδα. Την περασμένη χρονιά συνέβαλε στο 21% του ΑΕΠ. Ο τουρισμός διασφαλίζει μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Το μέγεθος της προκληθείσας από την πανδημία του κορωνοϊού ύφεσης αλλά και η διάρκειά της θα εξαρτηθούν κυρίως από την ταχύτητα με την οποία θα ανακάμψει ο τουρισμός.

«Μια σεζόν γεμάτη αβεβαιότητες»

Θα είναι μια σεζόν γεμάτη αβεβαιότητες», λέει ο κ. Πατηνιώτης, τονίζοντας ότι «φέτος σίγουρα δεν θα βγάλουμε λεφτά», ενώ προσθέτει ότι θα είναι επιτυχία εάν μπορέσει να συνεχίσει να απασχολεί και να πληρώνει καλά τους εργαζομένους τους. Σημαντικό είναι και το μήνυμα που εκπέμπουν προς τα έξω, όπως λέει. «Η Σαντορίνη είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού – εάν δεν ξεκινήσουμε τώρα εμείς, τότε ποιος;» Το σύνθημά του για το φετινό καλοκαίρι; «Ήλιος, θάλασσα και ασφάλεια!»».

Όπως παρατηρεί η HB το θέμα της ασφάλειας ανέδειξε και ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του με φόντο την Καλντέρα. […] Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν το Σάββατο μόλις τέσσερα κρούσματα. Παρότι η χώρα ξεκίνησε ήδη πριν από τέσσερις εβδομάδες με τη χαλάρωση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση. Βάσει πληθυσμού η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας όλων των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται κυρίως «στην αποφασιστικότητα και πειθαρχία των ελλήνων πολιτών», όπως είπε επαινετικά ο Μητσοτάκης.

Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο όμως είναι μεγάλος ο φόβος πολλών Ελλήνων ότι οι αφιχθέντες επισκέπτες θα μπορούσαν να φέρουν τον κοροναϊό στη χώρα. Ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις »εισαγόμενων» κρουσμάτων. Το ζητούμενο είναι ο γρήγορος εντοπισμός και η απομόνωσή τους όπως λένε οι επιδημιολόγοι».

Αναφερόμενη στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έγιναν το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία ελληνικών νησιών η εφημερίδα σημειώνει: «[…] Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης βλέπει στην κρίση του κοροναϊού μια ευκαιρία. Διότι δεν επιβάλλει μόνο τον εκσυγχρονισμό του εδώ και δεκαετίες παραμελημένου ελληνικού συστήματος υγείας αλλά και αλλαγή νοοτροπίας στη στρατηγική του τουρισμού. «Μελλοντικά πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στη βιωσιμότητα, την ποιότητα, την οικολογική συμβατότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

- DW

-

Σχετικα αρθρα

«Κραυγή αγωνίας» από τους εποχικού υπαλλήλους: Ανυπέρβλητα τα προβλήματα

admin

Λουκέτο δύο μηνών στα καζίνο Ρίου και Αλεξανδρούπολης από την ΕΕΕΠ

admin

Γερμανοί βιομήχανοι ενώνουν τη φωνή του με Γάλλους και Ιταλούς για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

admin

Η Εθνική Τράπεζα για την μη έγκαιρη εκκαθάριση χρεώσεων σε κάρτες

admin

Χρηματιστήριο : Εβδομαδιαίες απώλειες 1,57%, τρόμαξε την αγορά η μετάλλαξη του κοροναϊού

admin

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Άνοιξε η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι και τα ποσά

admin

Εφορία : Οσα πρέπει να ξέρετε για τις e-αποδείξεις – Μυστικά και παγίδες

admin

Κοροναϊός : Όσα πρέπει να ξέρετε για τις δωρεές στο Δημόσιο

admin

Πότε και πώς θα εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ιαπωνία: Σταθερή η βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο

admin

Πλειστηριασμοί : Τέλος εποχής για τους κακοπληρωτές δανείων

admin

Στην εντατική το Χρηματιστήριο λόγω κοροναϊού : Νέες απώλειες 6% – Ισχυρές πιέσεις και στα ομόλογα

admin

Νέα μέτρα : Ποιοι φόροι θα μειωθούν το 2021 – Τι προβλέπει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων

admin

Το σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος: Εισηγήσεις για κρατική επιδότηση δανείων -Τι θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία

admin

Κορωνοϊός: Δεύτερο πακέτο μέτρων ανακοινώνει η κυβέρνηση την Τετάρτη

admin

Ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη : Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για καταπτώσεις δανείων με εγγύηση Δημοσίου

admin

Κοροναϊός : Πότε εκτιμάται πως θα αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης

admin